click here

Tuesday, March 22, 2011

kawan pun boleh...klu itu kehendak dan ketentuan NYA

Posted by S.A.L.J.U sha at 12:18 PM


*
*
*
ibu susuan

dr entry sebelum ni

misi yang sedang d usahakan sha dan ummi liz

siape la ummi liz ni kan

sure tertanye tanye

ape la hubungan kami hinggakan ummi liz berbesar hati mahu memberi ebm kepada qaish

*
*
*

kami takde sebab yg sgt2 sgt memerlukan

tp kami berbesar hati mahu mencuba

*
*
*

dh 10 tahun kenalan kami

kami same2 belajar d politeknik dl....

cos yang sama Diploma Pemasaran di Politeknik Shah Alam tahun jun 2001-jun 2004

kami jgak se 'geng' zaman poli dl

semesta 3 kami menjadi roomate

sha, lin dpp, liz....

ade student lain beranggapan kami bagai  adikberadik kerana wajah kami ade iras2

aku lebih iras lin.. lin dan liz lebih kurang iras...akhirnye plak sebilik..hihiii riuh jgak dl

bilik plak hujung.... klu dating plak leh plak dating keluar tggu kat pam minyak sesama...

selepas praktikal sem 5 dan 6 kami jadi housmate plak

geng 'persiaran kerjaya'

sbb rumah ktorg kat  jalan persiaran kerjaya

nak ikutkan aku ngan liz ni dl salu jer bertekak

aku kaki membebel byk ckap pot pet pot pet...

liz plak ni takmo kalah..nak dia jer betul...hahahaa...kan kan liz

tp xde la kami bermasam muka hinggakan bergaduh

lin pooh, kak wawa, olit siti...dah paham dh perangai ktorg ni

liz, lin pooh, olit ni lebih rapat bersama

aku plak lebih serasi ngan kak wawa...sbb aku tak suke bergelak ketawa huhahuhaaaa sgt

hihiiii...

*
*
*

habis poli..kami semua masih berhubung hingga skg

g kenduri kawen jumpe la

liz ni antara yg kawin awal selepas habis poli 2004

2007 arwah ayah aku meninggal dunia

liz antara yg datang... dgn sarat2 mengandung anak 1st yang aku panggil NUNA

*
*
*

so dipendekkan cerita

aku kawen....mengandung dan bersalin

liz xpenah ajak aku masuh insurans pun

tp tup2...

aku dlm pantang lg...liz ni dtg uma mak aku kat kajang

bersembang semua

akhirnye dia tunjukkan aku 1 plan insurans

bab insurans ni pepaham jer la bukan semua org peka ngan keperluan kesihatan dan akan dtg

aku amik plan medikal kad utk qaish

tp sikap tertangguh tangguh aku ni

akhirnye 29julai baru la sign

dan klu nak tahu 

1st qaish haiqal admit 10 hari selepas aku sign insurans ni

sgt tersesak nafas aku

bile membayar bill hospital 3k

*
*
*

2nd qaish masuk wad

november...selang 3 bulan selepas yang pertama dl

so

kali ke 2 ni...qaish d cover 100% oleh insurans

1st time guna takut2....dok la wad dorm reramai

kat hospital specialist putra melaka

dtg liz ni..... kene gelak ngan dia

ko amik insurans bayar 422 setiap 6 bulan...ko duduk dorm wat pe...

nah ko g masuk bilik sorang sebilik...selesa utk ko jaga qaish

yes...mmg setuju...6 hari berkampung kat spital sgt la mencabar

bile dpt tempat selesa....alhamdulillah kurang tekanan kami

lagi2 bile keluar wad....senyum jer..... takyah bayar....

semua medikal report qaish liz yg check dl sebellum bg kat opis insurans...bg memastikan d cover semua



*
*
*

2mggu sebelum liz bersalin anak ke 2 DAMIA

dia dtg raya haji rumah aku kat kajang...anak perantau,...epandai la bwk diri

dia org perak husband dia melaka..nak balik kg dah sarat sgt

beraya la tumpang uma aku

tahu2...2mggu lepas tu bersalin la Damia

sihat...cume lahir awal....cumel jer 2.2kg rasanye

tp berkad susu ibu...... 100% tanpa susu fm... damia sihat tembam lg

sikit2 la aku bgtahu dia beli pam yg bagus spectra ke medela ke

sbb dl aku beli spectra...tp xde susu aku dh jual

nak buat stock ebm ni kene la pam yg kuat an bagus nak menghasilkan susu

*
*
*

so sampai la skg susu liz ni melambak byk

damia pun keperluan mencukupi dan ade berlebih

liz ni bgtahu la niat dia nak beri pada qaish n memanjangkan silaturahim


so ni la ummi liz

 ummi liz

takperlu sbb 

dia hanye la seorg kawan bukan dik beradik seibu atau sebapa

ape salahnye...silaturahim yg baik dteruskan atas niat yang murni

kelak bersaudara la kita


ni anak ummi liz

kelak kalau la berjaya

qaish de kakak nuna dan adik damia...dan seterusnye rezeki allah nak bg zuriat lg kan








1 comments on "kawan pun boleh...klu itu kehendak dan ketentuan NYA"

MyRule on March 22, 2011 at 1:35 PM said...

Terharunyer dgn kesudian ummi Liz.. yang penting bila bab susuan ni.. hubungan tu kena betul2 diperjelaskan pada yang terlibat... :)

Post a Comment