click here

Friday, October 30, 2009

jangan pisah kan aku dan dia

Posted by S.A.L.J.U sha at 9:57 AM 0 comments Links to this post
*
*
*
jangan pisahkan aku dan dia
tuhan tolonglah ku cinta dia
***

buat hubby@papa dcintai
i l0ve u so much

esok tibe lg.....
esok tak mampu kite hentikan
esok kite melambai jauh
esok kite termenung lg
esok kite menitis air mata
esok kite berpeluk bantal sendirian semula

*
*
*
toing
*
*
*
esok hubby dah g bintulu semula
huwaaaaaaaaaaaaaaaaaa........... sopp...sop...sop....
mama kene berjauhan ngan papa lg
mama nagis malam2 balik
mama tdo peluk bantal balik
mama gantung hp kat leher balik..(dont wann miss call papa)
mama drive sendirian balik
mama makan tak kenyang
mama mandi tak basah
mama tdo tak lene
*
*
*
wah...melampau
*
*
*
tp semua sbb rindukan papa

jauh antara kami
cinta semakin membara djiwa kami

ya allah, terus kuatkan perasaan cinta rindu sayang kasih antara ku bersama suami ku
ya allah, setiap perpisahan kami Kau pelihara hati2 kami Kau pelihara kejujuran keikhlasan hubungan kami
ya allah, setiap kali kami berjauhan dekatkan cinta kami dhati, djiwa, dfikiran
ya allah, setiap kali Kau pisahkan kami Kau pertemukan kami semula dengan rasa cinta dan selamat dlindungiMu
ya allah, saat kami tidak berpandangan tenangkan lah hati kami tenteramkan jiwa kami
hanya kerana Mu, cinta kami dsatukan terus Kau pelihara cinta kami dsisi Mu

Wednesday, October 28, 2009

saki baki cuti

Posted by S.A.L.J.U sha at 10:01 AM 0 comments Links to this post
huh..
tu je yg boleh menggambarkan kebosanan skg

hubby dah sampai kajang...hantar mak sha
sha yang cuti tinggal 3 hari je lg menjelang 2010
akibatnye...tersadai lah diri ini kat opis...
huhuhuuu...tak dapat ikut balik kajang.

3 ari tu dah simpan tok adik ipar ku yang bakal melangsungkan perkahwinan 2mggu lg
alahai....
sha dah la kawen tahun ni bulan mei ari tu
cuti dah ambil byk sampai 14 hari masa kawen
cuti raye + honeym00n ari tu dah seminggu
cuti setiap kali hubby balik offshore dan g offshore
hantar klia...cuti jgak tu
mane tak abis cuti ku tahun ni

cuti ni perlukan pengurusan yang penting jgak
jgn dambil mudah
klu tak.....tak cukup la byk mane cuti pun dberi

memandangkan sekg berbadan dua...
kekadang tak tak larat tu..mc jgak d ambil
tahun ni rekod mc pun byak
huhuhuu...buruk rekod walaupun masih berkelayakan 15hari mc swasta
tp pd aku klu dah mc setahun dah 10 hari...kire buruk jgak tu

bosan....
tghari ni takde la hubby jemput sha g makan
salu klu hubby ade uma time off...
sure tghari kami berdating makan la mane hajat tekak
semalam dah pekene syizzling...
ari ni makan kat opis wif geng ajer la

sekian lame hampir sebulan sha tak masak
masak pun alahai...siap tutup2 idung taknak bau tumis
alahan sha time 2bulan pegnen ari tu

so,...cadang nye malam ni sha nak memasak
adus.....mak dah balik kajang
klu tak sedap ari2 makan masakan mak masak
berselere je
ni nak masak sendiri...sudah ade malas bermaharaja lela
tp...sian kat hubby
dah 2mggu kat atas kapal tak makan masakan dr air tangan isteri
mlm ni ape la menu eh...pk pk kan la jap ag
*
*
*
dah!!! nak berangan nak masak ape mlm ni.
tinggalkan kebosanan diri yang kene tinggal kat opis ni

huhuhuuuu....best tu klu cuti...
leh gendeng hubby g sogo
nak jalan kl
ehehehee....niat tak betul tu..tu kene tinggal ni.
:)

Tuesday, October 27, 2009

mlm td 663 ..skg 672 reader

Posted by S.A.L.J.U sha at 10:28 AM 0 comments Links to this post
dah kene amaran sunami
reader aku yang 663 - 672 tu ade kene kat batang idung memasing
yang mengupat mengata blog aku lucah

ni blog aku la
coretan aku sendiri takde kene mengena ngan org lain
klu tak suke jgn baca jgan searching pun

Monday, October 26, 2009

sportcheck!!!!!

Posted by S.A.L.J.U sha at 9:53 PM 2 comments Links to this post
aku dah sportcheck!!!!!
aku sembang ngan kekawan blog aku...semua gelakkan aku.
hahahaaaaaa...blog ko lucah ke????

alahai......aku rasa blog ko paling sopan la....
aku nye ni lg lucah
suruh 'kauorg' yang kau cakap blog ko lucah tu baca blog aku la.

eeheheheee....aku pun tergelak jgak ni
gelik ketiak aku plak

sampaikan aku baca dari 1st entry aku sampai la
amaran sunami aku

stay lg tontonan(U) umum setakat yang baca tu 18tahun keatas
hahahahahahaaaaa........

stakat bahasa aku guling2 wif hubby..kerinduan haruman hubby
alahai......
poyo la bunyik lucah mcm tu

huh aku mmg peminat baca blog kawan2 maya
beza nye aku baca blog dengan 'kauorg' yang baca blog
"jangan ade perasaan lain selain gembira bila baca entry blogger gembira
dan terus merasai sedey apabila baca entry blogger sedey"

dlm blog bukan de seharian ttg blogger ajer....
info pun dkongsi bersama
info kenape tak puji???
ayat guling2 wif hubby plak jadi hal nak kata blog lucah
manusia.....itu la dia.


inspirasi aku berblog ni dr blog kak y**E**r**
aku rasa baca blog dia byk infomasi dan rasa teruje sama kegembiraan dan kebahagiaan keluarganya
tetapi aku takde rasa cemburu atau mengutuk blog dia yang memaparkan rasa chenta dia kat hubby dia...malah aku berimpian untuk bahagia dan gembira sepertinya.


nota kaki :
tu la beza nye jiwa...
ade jiwa tulus
&
ade jiwa Xtenteram(mengganggu org lain tanpa ade alasan munasabah)




amaran 'sunami' !!!!!

Posted by S.A.L.J.U sha at 7:58 PM 0 comments Links to this post
salam..
wah ade jgak adap aku ari ni nak bagi salam sebelum me'sound' org
erm.....rasanye isi blog aku ni ttg diri aku dan hanye selingan yang hanye secubit sahaja ttg org lain yang kadang kale aku masukkan....

haaaa....bunyik pun dah kasar....'aku' ari ni
sbb nye...
menyampah 'kau kau org' yang baca blog aku ni berbunyik belakang...
eh..tak jauh la....satu bangunan kot...
belakang aku???
depan aku???
kiri aku???
kanan aku???
pandang hari2 jgak???

berbunyik belakang..???
blog aku bunyik lucah??????????

wat...??? haaaa.....
pe kess????
nama pun blog aku...suke aku la nak tulis ape
aku pun tak kacau profile org lain
facebook??
friendster??
tgk sikit..... ade nama saljusha view page2 kamu?????
setahu aku la...aku ni nak bukak profile budak2 yg 'pandang hari2' jarang sekali...sbb aku tak ambil tahu kisah atau menyibuk hal diorg.
pada aku...klu korang nak cite....aku dengar...tp..nak korek sana sini...sorry la....
itu bukan aku!!!!!!!!!!
apetah lg dulu2 aku dah rasa mulut2 mereke yang sangan bercili padi dan terbuka bak tempayan.


padahal aku ni sikit pun tak kacau org...tak kacau pakwe org...tak kacau laki org....
dengki ape korang ni?????????????
setakat budak kaki blog la...rasanye blog aku ni bile dbaca ..bese2 jer topik nye
luahan perasaan suami isteri yg berjauhan
xtvt suami isteri
sembang santai
info
dll....semua ttg aku.....ade kutuk org ke?? takde kan!!!!!!!!!!!!!

tak payah la berbunyik hal org lain
apetah lg aku ni rasanye takde jaga hal korang
jaga jer tepi sepih2 kain sendiri

nota kaki : beza nya antara kauorg dah aku, aku tak semak hal kauorg tp kauorg semak hal aku.
sungguh pun aku tak tahu sape berbunyi tu....tp sendiri bertentang mata

sendiri rasa diri tu menyemak la hal aku kan.

so...korang yang baca tu tak suke....jgn la search blog aku kan.
itu je kunci kejayaan pada penutupan rasa tak suke hati korang kat coretan aku ni.

Wednesday, October 21, 2009

chomel.....sweet....berpatutan....

Posted by S.A.L.J.U sha at 12:03 PM 0 comments Links to this post
pengantin.....suke tak?????

ehehehee...nazurincreation telah upload pic bunga tangan yang sha order untuk satu2nye adik ipar gegirl sha

akak ipar sponser :)
*
*
*
tadaaa......
pic dah ade......
tgh tunggu bunga tangan yang sgt ch0mel ini sampai d pejabat sha



tema : coklat gold


dah tgk nnt lg teruje nak pakai...ecewahhhh.....
nak pegang bunga tangan pengantin lg sekali ker pn sha???

pinjam pegang ajer....hak milik adelah
pengantin nooshamzurina (adik ipar ku)




14 hb secara ramsinye akan dgunakan oleh pengantin
de lg 3mggu...
sure berdebar2 pengantin skg....
tp pasti nye saat ni tgh runsing.....
ape yg dah cukup..
ape yang lom buat..
ape yang lom sempurna

nasihat kak ipar....adik cool ajer....
byk2 berdoa akan majlis berjalan lancar nnt
perkara yang sedang dbuat..langsaikan tanpa tangguhan
perkara yang mahu dbuat..list kan ape yang masih belum selesai
kekawan sedara mara mak abah adik beradik pasti membantu

dan KAMI semua akan menjayakan
MAJLIS RAJA SEHARI mu dengan meriah dan sempurna
yahooo....tambah lg ahli keluarga
sha plak akan ade biras lelaki sesatunya...(adik ipar sha seorg saje girl dlm adik beradik...sama seperti sha...only one)

nota kaki : angah lom g beli ag bunga pahar ena ni....mggu depan hubby ade...j0m hubby selesaikan.

Monday, October 19, 2009

nazurincreation.fotopages.com

Posted by S.A.L.J.U sha at 9:04 AM 0 comments Links to this post
kenape nazurincretion.fotopages.com ni?????


focus..bunga tangan nazurincreation

hal nye....sha dah jatuh hati dengan setiap hasil kreatif kerja tangan
nazurincretion ni

pemilik biz ni kak lyn...
klu sesape nak carik bunga tangan atau hasil gubahan bunga pahar atau hiasan hantaran...
cuba le bukak fotopages dia ni atau pun blogspot dia

korang pasti jatuh hati!!!!!!!!!!!!!pasti!!!!!!!!

hasil yang cantik dan harga yang sangat berpatutan

bunga tangan sha sanding 30mei09 ari tu adelah order yang pertama kali
bile sampai jer dengan selamat d depan uma oleh abg nationawide
gubahan bunga stokin
purple white
so sweet...

*
*
*
bukak-bukak kotak
*
*
*



ku jatuh hati....
sgt-sgt suke



kini

*
*
*

sha sponser bagi adik ipar plak
hasil gubahan bunga dip plak
gold kuning


second order ni sha dapat diskaun lg...
huhuuu...
harga bunga dip lg mahal sikit dr bunga stokin
dsebab kan sha second order
kali ni nazurincretion bagi harga sama dengan yang sha punya bunga tangan dulu

dsebab kan adik ipar ku
mengeluarkan ayat...."bunga dip pun lawa jgak ngah.."
so sha pun sponser la bunga tangan dengan citarasa pengantin


bunga tangan hasil nazurincreation
tgh tggu bunga tangan sampai kat opis....
promo kan jugak kat kekawan yang de niat nak kawen tu
berkenan??? leh la order kat nazurincreation

tak sabarnye tgk..xcted.....

Sunday, October 18, 2009

bile rindu bertandang lg....

Posted by S.A.L.J.U sha at 10:16 PM 0 comments Links to this post

kerinduan 1hari dganti dengan pertemuan skype
sebelum2 ni bile husband n wifey ni berjauhan..
phone satelite call yang penyambung cinta rindu syahdu kami

dr jumaat malam sampai sabtu seharian
mama kerinduan papa
ayg kerinduan b
miss u so much
bile satelite phone ade problem
huhuuuu..tahu2 ade msg email dr b je

ahad..pagi2 mama dah on ym on email
mengadap menanti buzz dr papa

jam dah berlalu..kol 11 dah berlalu
phone call dr papa lom lg kedengaran
akhirnye bile mama tgk email
papa de email mama kol 10pagi td....ala....

alhamdulillah....
kami akhirnye dpertemukan
rindu..rindu...rindu....
kol 2 papa on ym..mama terus buzz.
papa pun buzz mama
ehehehee...hati td dah kering rindu
skg basah plak air mata
rindu sangat dah mama kat papa

papa jom skype
leh sembang tgok papa sekali
yeyeee....

papa..miss u so much


muuuuuaaaachhh.....kiss buat mama
muuuuaaachh.....nak real nye...ehehehe
opss......18sg



jejaka pujaan hati ku
hubby terchenta
papa si kecil dlm tummy mama

Saturday, October 17, 2009

Berapa kenaikan berat badan yang sebaiknya selama kehamilan?

Posted by S.A.L.J.U sha at 5:13 PM 0 comments Links to this post
Berapakah kenaikan berat badan yang seharusnya selama kehamilan?--- ini tergantung. Hal yang terpenting pertama yang harus anda ingat bahwa selama kehamilan ini ibu hamil perlu untuk bertambah berat badan, jadi selama kehamilan bukanlah saatnya untuk kuatir karena anda akan terlihat menjadi besar.

Mengapa selama kehamilan ibu perlu bertambah berat badannnya karena ibu hamil membawa si calon bayi dalam tubuhnya, dan juga ini penting untuk proses persiapan menyusui nantnya Jadi bagi ibu hamil tidak perlu berfikir tentang kuatir bertambah berat badan dan menjadi besar, dan sebaiknya anda mulai untuk berfikir untuk melakukan apa yang terbaik dan sehat bagi anda dan juga bayi dalam kandungan anda.

Jadi berapakah kenaikan berat badan yang sebaiknya selama kehamilan---ini tergantung dari berapa tinggi badan anda dan berapa berat badan anda sebelum kehamilan terjadi.

Jika anda memiliki berat badan yang kurang sebelum kehamilan terjadi maka dinjurkan kenaikan berat badan anda antara 14-20 kg; Jika berat badan anda berada pada berat badan normal pada sebelum kehamilan, dianjurkan kenaikan berat badan anda antara 12.5-17.5 kg; Dan jika berat badan anda sudah berlebih sebelum kehamilan maka kenaikan berat badan antara 7.5-12.5kg.

Mengapa kenaikan berat badan ini tergantung dari berat sebelum kehamilan?--- Ini penting dari segi kesehatan bagi ibu dan bayi.

Bila anda mempunyai berat badan yang berlebihan sebelum kehamilan maka pertambahan yang dianjurkan harus lebih kecil dari ibu dengan berat badan ideal---
karena bila ibu hamil dengan berat badan yang terlalu berlebihan akan mempunyai resiko untuk menjadi diabetes gestasional (kenaikan kadar gula darah karena adanya proses kehamilan) atau terjadinya preeklampsia (keracunan kehamilan dimana terjadi peningkatan tekanan darah).

Demikian pula sebaliknya, pada wanita yang berat badannya sebelum hamil kurang, maka ketika hamil ia perlu menambah berat badan lebih banyak dari berat ibu hamil yang sebelum hamil memiliki berat badan normal. --–karena bila terjadi asupan gizi yang kurang sudah jelas akan menghambat pertumbuhan janin dalam kandungan seperti BBLR (berat badan lahir rendah) dan gangguan kehamilan lainnya.

Jadi berapa kenaikan berat badan selama masa kehamilan anda, semua TERGANTUNG dari berat badan anda saat sebelum kehamilan, oleh karenanya penting bila anda merencanakan untuk hamil, sebaiknya anda mempersiapkan berat badan anda ke berat badan ideal dahulu, hal ini berkaitan dimana anda mempersiapkan tubuh anda untuk menyimpan semua zat gizi yang diperlukan oleh tubuh selama kehamilan secara seimbang, seperti karbohidrat, protein, lemak, vitamin dan mineral dalam jumlah yang SEIMBANG.

Jadi apa yang dapat dilakukan untuk menambah berat badan yang ideal selama kehamilan?--- Bila anda kelebihan berat badan sebelum hamil bukan berarti anda diet makan secara ketat karena akan berbahaya mempengaruhi asupan gizi yang diperlukan bayi anda. Begitu juga bila anda kekurangan berat badan tidak berarti anda makan sebanyaknya.

Dalam hal ini pentingnya PEMANTAUAN secara rutin dari dokter atau tenaga medis lainnya. Untuk dapat mengatur pola makan anda dengan cara tepat sehingga mendapatkan asupan zat gizi sesuai yang dibutuhkan oleh ibu hamil dan bayi dalam kandugan serta asupan gizi yang seimbang selama kehamilan.


Bila anda mempunyai masalah dengan peningkatan berat badan selama kehamilan ini, sebaiknya anda cepat berkonsultasi kepada dokter anda sehingga dokter dapat memberikan saran yang terbaik buat anda dalam menjalani kehamilan anda.

Ingatlah untuk selalu memberikan yang terbaik buat bayi anda,----bayi anda tergantung kepada apa dan bagaimana yang anda lakukan

© Dr.Suririnah- www.infoibu.com

Perubahan Tubuh Ibu Hamil Pada Trimester ke 2 (13-28 minggu)

Posted by S.A.L.J.U sha at 5:03 PM 0 comments Links to this post
Di trimester kedua ini perut anda akan mulai kelihatan membesar dan dunia luar akan menyadari kalau anda akan menjadi calon ibu baru. Trimester kedua dianggap sebagai masa kehamilan yang terbaik sebab anda akan merasa lebih nyaman saat ini. Perut anda belum terlalu besar anda masih dapat melakukan aktifitas sehari-hari, dimana Rasa mual, lemas, dan keluhan lainnya pada trimester pertama akan hilang, bahkan anda merasa lebih energik saat ini.

Beberapa perubahan yang terjadi pada kehamilan trimester kedua (13-28 minggu):

PERUT SEMAKIN MEMBESAR
Setelah 12 minggu, rahim membesar dan melewati rongga panggul. Pembesaran rahim akan bertumbuh sekitar 1 cm setiap minggu. Pada kehamilan 20 minggu bagian teratas rahim sejajar dengan puser (umbilicus). Setiap individu akan berbeda-beda tapi kebanyakan wanita akan mulai tampak pembesaran perutnya pada kehamilan 16 minggu.

SENDAWA DAN BUANG ANGIN
Pada trimester ini anda akan bersendawa atau ingin buang angina/kentut pada saat yang tidak seharusnya---jangan bingung---anda tak sendirian mengalami masalah ini.
Sendawa dan buang angina adalah keluhan yang paling sering selama kehamilan. Hal ini karena usus merengang dan anda akan merasa kembung.
Atasi dengan jangan makan dalam jumlah besar akan membuang anda kembung dan tak nyaman, dan hindari makanan yang menyebabkan banyak gas seperti jagung, permen, bawang merah.

PELUPA
Pada beberapa ibu hamil akan menjadi sedikit pelupa selam kehamilannya, Ada beberapa teori tentang hal ini karena tubuh ibu terus bekerja berlebihan untuk perkembangan bayinya sehingga menimbulkan blok pikiran.
Tak perlu terpengaruh dengan hal ini ---sediakan catatan kecil unutk membantu anda. Dan beristirahalah sedapat mungkin.

RASA NYERI DI ULU HATI
Rasa panas atau terbakar didada bagian bawah atau perut bagian atas tapi tidak ada hubunganya dengan jantung. Hal ini karena asam lambung naik ke kerongkongan. Perasaan ini timbul pada wanita hamil pada trimester kedua ini, hal ini karena hormone progesterone meningkat yang menyebabkan relaksasi dari otot saluran cerna dan juga karena rahim yang semakin membesar yang mendorong bagian atas perut, sehingga mendorong asam lambung naik ke kerongkongan.

Nilai positif dari relaksasi otot saluaran cerna adalah gerakan makanan menjadi lebih lambat sehingga nutrisi terserap lebih banyak.

Atasi dengan jangan makan dalam jumlah besar terutama sebelum mau tidur. Jauhi makanan yang pedas, berminyak dan berlemak. Waktu tidur malam tinggikan posisi kepala anda sehingga asam lambung tak dapat naik ke esophagus.

PERTUMBUHAN RAMBUT DAN KUKU
Perubahan hormonal menyebabkan kuku akan tumbuh lebih kuat dan tumbuh rambut lebih banyak dan kadang tumbuh ditempat yang tidak diinginkan seperti diwajah atau perut. Tapi tak perlu kuatir rambut yang tak semestinya ini akan hilang setelah bayi lahir

SAKIT DI PERUT BAGIAN BAWAH
Pada kehamilan 18-24 minggu anda akan merasakan nyeri diperut bagian bawah yang seperti ditusuk atau seperti tertarik disatu atau dua sisi, hal ini karena perenggangan ligamentum dan otor unutk menahan rahim yang semakin membesar.
Nyeri hanya sebentar dan tak menetap.
Atasi dengan duduk atau berbaring dengan posisi yang nyaman.

PUSING
Pusing menjadi keluhan yang sering selama kehamilan trimester kedua ini hal ini dapat terjadi ketika pembesaran dari rahim anda menekan pembuluh darah besar sehingga menyebabkan tekanan darah menurun.

Atasi denga melakukan perpindahan posisi pelahan lahan atau bertahap untuk menghindari perubahan tekanan darah yang mendadak.

MENDENGKUR
Peningkatan aliran darah selama kehamilan akan menyebabkan sesak dan pembengkakan membrane mukosa yang menimbulkan mendengkur saat tidur.

HIDUNG DAN GUSI BERDARAH
Hal ini juga karena peningkatan aliran darah selama masa kehamilan. Kadang juga mengalami sumbatan pada hidung hal ini karena perubahan hormonal.

PERUBAHAN KULIT
Garis kecoklatan mulai dari puser (umbilicus) ke tulang pubis disebut linea nigra.
Kecoklatan pada wajah disebut chloasma atau topeng kehamilan, ini dapat menjadi petunjuk kurang asam folat.
Strecth mark terjadi karena perengangan kulit yang berlebih biasanya pada perut dan payudara.
Akibat perengangan kulit ini anda dapat merasa gatal.

PAYUDARA
Payudara akan semakin membesar dan mengeluarkan cairan yang kekuningan yang disebut colostrums. Putting dan sekitarnya akan semakin bewarna gelap dan besar dan bintik-bintik kecil akan timbul disekitar putting, itu adalah kelenjar kulit..

KRAM PADA KAKI
Kram otot ini timbul karena sirkulasi darah yang lebih lambat saat kehamilan. Atasi dengan menaikkan kaki keatas, minum cukup kalsium. Bila anda terkena kram kaki ketika duduk atau saat tidur, coba untuk menggerakan jari-jari kaki kearah atas.

PEMBENGKAKAN SEDIKIT
Pembengkakan adalah kondisi normal pada kehamilan, hampir 40 % wanita hamil mengalaminya.
Hal ini karena peningkatak hormone yang menahan cairan.
Pada trimester kedua ini akan tampak sedikit pembengkakan pada wajah, kaki , tangan.
Hal ini sering karena posisi duduk atau berdiri yang terlalu lama.


MERASAKAN GERAKAN BAYI ANDA
Pada kehamilan minggu ke 15-22 anda akan mulai merasakan gerakan bayi anda yang awalnya akan terasa seperti kibasan, tetapi di akhir trimester ini, anda akan benar-benar merasakan pergerakan bayi anda. Pada ibu yang baru pertama kali sering tidak dapat mengenali gerakan bayinya sampai minggu ke 19-22.

© Dr.Suririnah- www.infoibu.com

Friday, October 16, 2009

camner ni?

Posted by S.A.L.J.U sha at 10:24 AM 1 comments Links to this post
pelik la...nape la masa bile sha posting entry kat blog ni tak sama dengan masa terkini?
masa laptop ni dah betul.
ape la yang silap nye?

cam td posting entry kol 10.25 pagi tp keluar kat blog masa kol 7...pm..ape la...

sape tahu camner nak betulkan????

papa jgak teruje...

Posted by S.A.L.J.U sha at 10:02 AM 0 comments Links to this post
semalam.....awal mama dapat panggilan satelite phone dr papa

9.30mlm
E71 mama dah berlagu minta d angkat
mama lelambat jer jawab sbb rasanye bukan papa yang call
sbb baru kol 9.30
dalam hati mama...papa salu call dlm kol 10.30 mlm
time papa nak masuk keje kol 11mlm

tp....
tgok2 no.....kl...dan no ni la salu papa buat satelite call kuar no kl ni
ehehehee...mama terSENYUM
riang


perbualan mama papa bermula................


assalamualaikum mama
waalaikumsalam papa

papa awal papa call mama....papa takleh tdo eh?
haah la mama...papa terjaga awal..terus takleh tdo.
terus papa g call mama ni
mama camner? g klinik tak td?

mama g petang td ngan mak
g kol 3.30..dpt jumpe doc vincent kol 4.45
lame papa...ramai org...chine ajer yang check up kat klinik tu

yer ke..lame la tunggu
haah.....sib baik ade kerusi yang mencukupi tok semua mother2 yang membuncit ni
ehehhe

so....scan? camner baby?
sihat?
yang mama salu senak perut tu tanye doc tak?

scan papa.....mama jumpe baby kite lg semalam
tp mama ngan nenek dia la..jumpe dia tgk dia membesar dalam tummy mama
doc tanye papa nye mane?
mama kate la papa keje kat bintulu ..mggu depan baru balik

doc kata ok..jom scan tgk baby..dah 3 bulan kan

scan...baby kite membesar dah 6.6cm panjang
degupan jantung pun baik

papa tahu mama dengar jer degupan jantung baby...
mama jadi sebak...
mama rasa bertuah nye mama merasai nikmat ni
klu papa dengar sama sure papa pun teruje

papa dengar cite mama pun papa dah xcted..teruje
mggu depan kite jumpe eh
alhamdulillah baby sihat

pastu kan papa...masa scan tu baby kite gerak
baby bentuk asal mcm baring kan..pastu baby gerak dia luruskan badan pastu mengiring pastu baring balik mcm asal.
doc kate bagus la ade pergerakan
ehehehe...masa baby gerak tu..mama rase nak nangis
mama rase teruje sangat..dlm tummy mama ade zuriat kite
ade nyawa allah ciptakan

ok mama kene jaga diri
mama kene makan makanan berkhasiat
susu buat...jgn lupe
masa papa cuti papa salu buatkan mama
ni papa dah keje
mama kene buat sendiri

ok.....mak pun ade...mak tukang bebel malam2 skg ingatkan mama buat susu minum
ni susu anmum pun dah abis...mama nak g beli kang

ok....papa dah nak siap2 mandi nak turun makan
esok papa call lg k
papa love mama so much
muuuuaaach....

muuuaaach...love u papa
tata
assalamualaikum

tut...tut...tut....end

abis jer berbual
mak tegur...
wah...call ngan abg tak igt mak sebelah

ehehehe.....ala mak....
xcted cerite ngan sopi...baby gerak2 td.

yer la.....
dah g bancuh susu
td cakap mak bebel kan
hah......g cepat

mak sha terus suruh sha bangun g bancuh susu
seronok ade mak
ade org bebel
klu de hubby...hubby yang bebel

so.....pagi ni tggu call dr papa lg
rindu sangat kat hubby@papa our baby

Thursday, October 15, 2009

pertemuan mama wif baby

Posted by S.A.L.J.U sha at 8:19 PM 2 comments Links to this post

ni perjumpaan mama dan nenek bersama our baby buat kali ke-3
syukur alhamdulillah

kegusaran hati mama kini terubat dengan pertemuan mama ngan baby
kejadian kawan mama semalam buat mama tak terhingga risaukan our baby
kebelakangan ni mama drive semula...pastu pasti mama akan senak perut lepas drive

papa dah 4hari berjauhan ngan mama
hanye phone call area 11pagi 11 malam menemukan suara mama dan papa bertanye khabar
berita kawan mama tu mama sampaikan pada papa
mama bgtahu jgak mama salu senak perut skg
badan lemah jer

papa terus mintak mama g check kat klinik
pagi td papa call lg...
terus tanye mama..camner our baby..?
mama kata mama tak g lg klinik
mama takut la...salu papa yang teman

papa dah pujuk2 mama..g la check
papa sayang mama papa sayang our baby too
ajak la mak g teman...mak kan dah de kat uma kite

okey...mama akan g petang ni
papa suruh mama g check kat klinik pakar vincent
1st check up kami masa 7week tu pun kat sana dl
bagus servis dia...scan klinik tu pun lebih jelas
mahal sikit jer la servis dia..tp berbaloi.

3.30 mama kuar opis
4.45 baru dapat masuk
ramai org...huh
cina saje pesakit dia
mama ngan sowang kakak ni jer malay





ni la pertemuan mama dengan baby buat kali ke-3
dah nampak kepale dia...
doc tunjuk badan dia...

*
*
*
tetiba baby mama papa bergerak2 seakan akan tahu mama tengah perhatikan dia
doc kata ade pergerakan dah bagus dah tu
baby bergerak seakan mengiring
nampak tangan dia...kaki pun ade

:)
mama teruje sekali
mama dah sebak...happy
baby mama sihat
*
*
*
dup...dup...dup...

doc dengarkan denyutan jantung baby
alhamdulillah...syukur degupan jantung baby normal dan baik
berape degup tah td doc bgtahu ...tak sempat ingat
ehehehe....
mana tak nye ...
time dengar jer degupan jantung baby tu mama jadi sebak...
mama jagi menggigil
mama cakap ngan nenek ....mak dengar tak...kuat mak
dia gerak2 lg..
doc pun tersenyum tengok mama teruje & sebak berlenang air mate

mama cakap ngan doc kekadang lupe sy tgh pegnen,,,,sbb kecik ag perut
doc kata mmg la....baru 3 bulan
nanti dah besar awk dapat rasa
ni pun dah kire awk dah de perut ni..nampak dah buncit sikit ni

eheheee....buncit....

doc print kan pic our baby
t tunjuk kat papa dia eh...papa dia jauh eh
awk jaga la diri
makan berkhasiat
minum susu
ubat jangan tinggal
so...jumpe saye lg sebulan
tp dalam masa sebulan klu de ape2 masalah terus la datang jumpe doc ok

ok....tq doc.
*
*
*
mama kuar pintu bilik rawatan tu
:)
senyum jer

tp teringat tetiba kawan mama
pasti satu berita berat yang dterima semala
ari ni kawan mama tu menjalani rawatan cuci rahim
keluarkan ketulan saki baki darah tu

berat mata memendang berat lg bahu memikul
klu tak kami sama2 check up sama due date april 2010

ya allah tabah kan kawan ku dan keluarga nye
dekatkan rezeki zuriat kepada hamba mu


nota kaki :
mama tunggu call papa mlm ni.
pasti papa pun nak tahu checkup mama td.
syukur papa...alhamdulillah baby membesar dalam keadaan sihat saat ini.

Wednesday, October 14, 2009

ketentuan..sabar menghadapi dugaan

Posted by S.A.L.J.U sha at 3:40 PM 0 comments Links to this post
kisah nye ttg 1msg dr kawan se'geng' sha d opis

kami sama2 mempunyai tarikh bersejarah pada tarikh yang sama
= bermakna kami kawin pada tarikh yang sama
30 mei 2009
sabtu
persandingan sha d kajang
persandingan dia d melaka
bak kata org time kami nak kawen tu...semua bising 'korang takleh buat tarikh lelain ker..camner la kekawan nak dtg'
ehehehe..kene la bahagia 2
de datang kajang de datang melaka.

kawin dah la sama tarikh
malah 1'geng' sekerja
geng gelak ketawa
geng minum makan sesama

malah......tarikh kami mendapat berita yang menggembirakan setiap pasangan pengantin jugak sama
sure dapat agak kan....
kami dsahkan hamil pada tarikh yang sama dah due yang sama
djangka due 24 april 2010

gurau senda
borak borak tak lari dari topik2 perasaan dan harapan kami mengandungkan 1st baby
nak bukak buku merah pun tanye bile nak bukak buku merah..jgn lebih 3 bulan t nurse bising
scan camner? ok?
ape ubat terbaik tok ibu dan baby?
kami kongsikan bersama dengan kawan yang dah de pengalaman awal
se'geng' kami de 3 org sedang hamil
1st dah 7bulan
dan kami yang sama2 mencecah awal kehamilan 3 bulan
2lagi kawan kami ....seorg masih solo dan seorg lg dah de pengalaman hamil dan baby dah berusia 1tahun lebih.

tp.....pagi tadi dia kata rasa tak sedap perut
tak selesa
kekawan cadangkan g jumpe doc tok rujukan lanjut
lepas kami minum bersama...
dia kata nak g klinik...kawan yang 7bulan ni g teman
dia ajak sha sekali...tp sha kata takpe la
sha nak checkup lg2 mggu...erm..lame jgak 2 mggu tu kan
so kire sha tak g la
sha siap cakap...sha risau tak rasa mcm pregnen pun ....perut kecik ag...mintak dia tanyekan sintom tu biase ke.
dia pun cakap benda yang sama...dia pun tak nampak perut ag.

*
*
*

jam berlalu...hampir pukul 10.30
kawan yang teman ni balik opis dah
dia kata kawan lg sowang kene refer kes ke hospital besar..ade bleading

huh...berderau jantung ku
harap semuanye selamat

*
*
*

jam pukul 1.30
1 msg d terima dr kawan yang d hospital besar td

".... kene tahan wad, baby dah takde, jantung dah takde..."

allahuakbar...
1 berita yang buat hati ku sebak

saat tu sha bertelekung mahu zohor
terus solat dteruskan....dan doa dpanjangkan buat kawan ku tabahkan hati

kandungan baby 3 bulan td dah takde denyutan jantung
kawan sha akan menjalani rawatan mencuci rahim

perasaannye..tentu sebak dan sedih
dugaan dan ketentuan
mungkin bukan rezeki nye
dan ade hikmahnye
insyaallah ade rezeki baby tuhan janjikan untuknya selepas ini

petang ni sha dan kekawan se'geng' akan g melawat
kata kata semangan dan sokongan kekawan pasti membantu

sabar lah kawan ku
setiap ketentuan itu ade hikmahnya


nota kaki: after berita tu sha dpt call dr hubby lg...cerita kat hubby. terus hubby pesan mcm2 ngan sha. sha bgtahu hubby smlm sha ade kemas bilik tengah tu...punggah barang kemas barang susun cecantik..terus habuk dan bersim gegile.
hubby terus marah...jgn buat keje beberat..mengemas mcm2 jangan...
hubby tak marah pun klu uma sepah...takpe hubby balik t 2 mggu lagi hubby kemaskan.
mama tolong la jaga diri mama, jaga baby jgak.
drive pun hati2..klu tak perlu keluar jgn keluar.
janji.,,ngan papa plz mama.

ok...papa doakan mama n baby sihat sempurna membesar.
mama jaga diri.
mama nak g check jgak baby esok....sbb mama nak sedapkan hati mama.

mama mohon, ya allah...kuatkan rahim ku memelihara kandungan ku
cukup sifat pembesaran janin ku, sempurna akal fikiran fizikal kejadian anak ku.
ya allah berikan aku tubuh yang sihat, cukup 9 bulan kandungan ku.

Tuesday, October 13, 2009

1st call dr papa 2.30ptg 12okt

Posted by S.A.L.J.U sha at 9:59 AM 2 comments Links to this post
semalam 12okt dah hantar papa naik flight kol 11pagi flight tiket
balik tu terus jer drive balik melaka
lame nye memandu rasa sgt bosan bile sebelah takde org
tak de papa nak sakat mama
takde papa yang salu kejut tido mama bile dah sampai
kali ni kene drive sendiri
dah lemak rasa time papa cuti sebulan mama off drive
papa jer drive ke mane ajer mama nak pegi
g keje g lunch balik keje semua berhantar beramik
best nye................

semlm sampai melaka kol 1 tghari
perut dah lapa...mintak isi
terus g beli nasik bungkus ajer
papa dah pesan kat mama jgn lewat makan...
papa tahu klu mama lewat makan....sure bile de makanan masuk lepas tu sure mual muntah balik semua

makan nasik bungkus seorg diri kat uma
mmg menyedihkan.....
mak pun call...makan ape tu?
sopi dah naik flight eh?
soalan2 tu semua mengundang air mate
mmg sebak bile berjauhan hubby....
mak kata nak dtg teman mama
papa senang hati dengar
papa pun risau mama sesorang kat uma dengan keadaan mama skg yang tak menentu
mual muntah pening...nak picit2 ajer kat tengkuk kene kuarkan angin..klu tak sure mama nangis kat katil sambil menahan rasa mual tak terhingga.

kol 2.30....
calling from hubby...tertera kat screen E71 mama

yeyeeee......papa call
angkat jer....terus

papa...........huhuhhuuuuu...air mate tak terhenti kuar
mama rindu papa
papa rindu mama jgak
mama sabar yer
jgn nangis2...papa risau hati la mama
papa tahu mama kuat mama leh tggu papa g keje

tersedu2 hati menahan sebak
bile dengar suara papa
mama jd takleh cakap hanye air mate ajer manggambarkan mama sgt keseorangan
mama perlukan papa
tp mama tahu....papa kene g keje

perbualan hampir 20minit
akhirnye sedu sedan ku beransur reda
papa pujuk2

papa janji tau bile boleh call papa mesti call mama
kat laut leh satelite call ajer...so bile boleh tu papa call la
dah bese klu satelite call sure 1 hari paling kurang sekali mama akan terima call dr papa dulu
dah tahu keadaan tu
lepas ni mama menanti ajer la papa call
takleh renggang ngan E71 mama
takut miss call dr papa

love u so much papa
mama tunggu papa pulang.....lg 2 mggu papa de balik seminggu off
time tu nak g checkup baby ag.
wokey

tibe masa kekawan kawin

Posted by S.A.L.J.U sha at 8:47 AM 0 comments Links to this post
sebelum hubby sha naik laut semalam
ari sabtu tu kami berjalan makan nasik minyak kekawan.
2 majlis sekali 1 hari
berkejaran la g pernu dan belimbing dalam
lepas tu..terus balik pasoh
hubby nak ziarah mak ayah sebelum naik kapal

cite pasal balik pasoh plak.....
tibe kol 6 ptg...
tgh mak tengah kat dapur.....godek2 periuk
tanye mak ape mak masak tu
mak kate ...ni terasa nak masak nasik impit ngan kuah lodek
oooo......lodeh...sha ni haah kan ajer....
tetibe hubby masuk dapur....terus tgk dlm periuk ade masal kuah lodek yang mak cakap tu
hubby terus kate.....hah ayg,.....ari tu seminggu ayg nak carik lontong
ni mak masak lontong la ni

ehehehee....sha boleh tak perasan
lodek nasik empit tu lontong la
ape la sha ni..............

lepas kempunan sha nak makan lontong
terus makan bertambah
sedap.....

mak kata patut la mak pun teragak nak masak
upe nye ade yang mengidap
mak kata dia mmg salu dpt baca hajat org
ehehehhee....
MEKACIH mak mertua ku

gambar tak sempat nak snap....gegara laku mcm pisang panas
cepat abis lontong
sha jer 2 kali tambah.




zack & mimi
ni la kekawan yang 9 tahun tak jumpe
SMT Datuk Seri Mohd Zain Alor Gajah


majlis d belimbing dalam, durian tunggal



ni plak kekawan serumah ku saat bujang
kak ena ajer tinggal....next year djangka bulan 5



rose tamankan zaman bujang




kekeyangan makan nasik minyak 2 rumah


papa melayan mama nak duduk lame uma kawan
ehehe....



Monday, October 12, 2009

papa d bintulu mama d melaka....huwaaaa...

Posted by S.A.L.J.U sha at 6:21 PM 1 comments Links to this post
c

sha & hubby ready ke KLIA
8.30pagi
taman saujana indah, bukit katil melaka


dah sampai KLIA....hubby dah tarik bag offshore
bermakna mama akan berjauhan ngan hubby makin tibe



self check in....nak dapatkan tiket



tiket dah dapat.....
bintulu 11.35 MAS 2747



sempat papa suruh mama senyum amik gambar...
huhuhu...mama terus buat muke yangyok ni



kami akan kerinduan



papa dah jalan...terus dan terus
mama lambai2 tata kat papa
miss u so much
mama ngan baby tunggu papa balik lg 2 week

job kali ni ngan carigali petronas
tak sama mcm job sesebelum ni
klu naik terus sebulan keatas

petronas ni 2 minggu laut...cuti seminggu pastu papa akan naik 3 minggu plak
next...jadual kene tggu opis kuarkan baru tahu camner jadual turun naik papa

2mmgu pun terasa lame....dah sedap dan dah sebulan bermanje manje ngan papa
lagi2 mama yang sedang dawal kehamilan
banyak ragam badan ni
papa la hari2 gosok minyak picit2 sampai mama sedawa..kuar angin byk
baru la mama lege

2 mggu ni sape nak buat tu semua tok mama
papa salu tolong mama sidai baju
papa salu tolong mama basuh pinggan bile mama tibe time malas
papa lipat baju same2 mama
huhuhuuu.....paling terasa katil ku tak sepit mcm malam2 time papa offjob ....
salu mama bising papa kepit himpit mama la.... sane la sikit...mama nyungut
ehehehe,,....teringat kat papa la

sure...
tersangat la rindu papa
belum 24jam lg papa mama berjauhan
mama kat uma dah berseorangan....dah sunyi...takleh majuk2 sbb tukang pujuk jauh

apepun....dr kejauhan
mama tetap kirim doa tok hari2 papa d sana d lautan milik yang esa
semoga segalanye dilindungi
djauhi kepayahan dan kesusahan

papa jugak jgan lupekan mama
jgn lupe hari2 ampun kan mama dlm doa papa
doakan mama ngan baby sihat
doakan kami selamat

mama sayang papa

Friday, October 9, 2009

dah tibe masa....bye....bye... :(

Posted by S.A.L.J.U sha at 3:27 PM 1 comments Links to this post



rabu...7okt2009
hubby dpt panggilan dr Petronic agency
maknanye......
papa dah start standby....tok g berjuang g lautan
dan mama berjuang ngan baby dlm tummy d darat

papa akan ke bintulu 12 okt2009, isnin depan maknanye
ari ni dah jumaat....ade 2 ari jer lagi mama berleseh2 bermanjer2 ngan papa
nak golek peluk2 simpan bau papa kat mama.

sebulan papa cuti ari tu mama dah sedap sgt sgt....
kete sebulan cuti drive
lg..mama tgh mual2 loye ade ajer jari jemari papa mengurut leher tengkuk mama
sedap sekali urutan papa,....amoi rumah urut pun kalah
bile mama kate.....
'papa mama terasa nak makan itu...ini....'
papa terus ajer...wokey....kite carik eh
:)
bahagia
bahagia
bahagia

bile mama kata.....
'papa mama rasa tak lalu nak masak...mama tak suke la bau tumis'
papa kata okey...kite mama luar ajer...2 org jer
mama ngan baby nak makan ape?

ehehehe...terasa sgt teruje bile perhatian dan kasih sayang d depan mata
papa sgt sabar ngan mama kekadang mama lembik bile mual loye2 melanda diri
papa akan urut picit2 tengkuk mama sampai mama bruuuk....bruukkk....kuar angin
baru lege...pastu mama akan leseh2 kan papa suke dok kat celah lengan dia
mama kan kecik......mama suke panjat naik badan papa bile papa baring...
ehehehhee....papa salu kate mama dah berat la....takleh baring atas papa
huh..mengah...mengah.....
:)
bahagia
bahagia
bahagia

mama sayang papa
&
mama tiap2 hari dpt kiss dpt hugs dpt say' papa sayang mama' 'i l0ve u, ayg' dr papa

mama sure rindu sgt sgt sgt kat papa
papa dah nak naik kapal
again...............

'huh'
ape nak buat..
tu job papa.
dan setiap kali papa nak naik kapal...
mama akan sentiasa menanti panggilan dan kepulangan papa.

papa rindu mama...papa tgk la pic2 yang mama dah bekalkan dlm laptop papa
pic sweetl0ve kite kat dlm beg besar papa pun ade.

papa balik nanti...perut mama dah tambah lg 1 bulan....baby membesar
papa doakan mama ngan baby sihat dan baby membesar sempurna dlm tummy mama

doakan pintu rezeki kite mudah dan luas
tok our baby n tok our family

love u papa


Wednesday, October 7, 2009

najis kucing bahaya

Posted by S.A.L.J.U sha at 4:44 PM 0 comments Links to this post
Hati-hati Dengan Najis Kucing Jika Hamil PDF Print E-mail
Written by Webmaster
Thursday, 28 February 2008 03:00
Jangkitan toxoplasmosis boleh menyebabkan kecacatan teruk kepada janin dan keguguran (terutama dalam trimester kedua). Bagi yang tidak memelihara kucing juga tidak bermakna mereka terlindung daripada penyakit ini. Ini bermakna amalan membersihkan tangan lebih penting agar sisa kuman ini tidak berpindah ke dalam sistem penghadaman anda dan menjangkiti anda serta kandungan. - Dr Adilah Ahmat, Musykil bela kucing, arnab jejas janin dalam kandungan, Harian Metro

surah an-nahl, ayat 78

Posted by S.A.L.J.U sha at 4:42 PM 0 comments Links to this post
Memudahkan Bersalin PDF Print E-mail
Written by Webmaster
Thursday, 24 April 2008 07:59

Khasiat Surah An-Nahl, ayat 78: Untuk memudahkan wanita melahirkan anak

"Dan Allah mengeluarkan kamu dari perut ibu kamu dengan keadaan tidak mengetahui sesuatupun dan Dia mengurniakan kepada kamu pendengaran dan penglihatan serta hati (akal fikiran); supaya kamu bersyukur." - Surah An-Nahl: ayat 78-80

pertambahan berat badan semasa hamil

Posted by S.A.L.J.U sha at 4:40 PM 0 comments Links to this post
Pertambahan Berat Badan Semasa Hamil PDF Print E-mail
Written by Iman Jamila
Thursday, 15 May 2008 08:00
Pertambahan berat anda semasa hamil mungkin merisaukan anda. Ketahui berat yang sepatutnya anda tambah semasa hamil. Pertambahan berat semasa hamil sepatutnya bergantung kepada berat anda sebelum hamil.

Jika BMI anda...{mosimage}

  • BMI kurang daripada 18.5 (Kurus) - tambah antara 12.5kg - 18kg
  • BMI 18.5-25 (Normal) - tambah antara 11.15kg - 16kg
  • BMI 25-30 (Gemuk) - tambah 7kg - 11.5kg
  • BMI 30-40 (Sangat Gemuk / Obes) - tambah 7kg
  • Jika kandungan anda kembar, anda perlu menambah lebih kurang 16-20kg.
Jika anda berusia dibawah 20 tahun, sasarkan penambahan berat maksima pada tahap BMI anda sebelum mengandung. Contoh, jika BMI anda adalah 19, maka berat anda seeloknya bertambah sebanyak 16kg pada akhir kehamilan anda.
Kira BMI anda dengan kalkulator BMI kami.

Daripada mana tambahan kilogram semasa hamil ini datang?

0.5 kg – plasenta
1 kg – perkembangan buah dada
1 kg – uterus
1 kg – cecair amniotik
2 kg – pertambahan cecair
3 kg – berat bayi
3 kg – simpanan ibu (lemak, protein dan nutrien lain)
Sumber :
Healthy Eating During Pregnancy, Jen Pittendreigh SRD,British Dietetic Association
Weight Gain in Pregnancy, Babycenter.com
Pemakanan Semasa Mengandung, myhealth.gov.my

kacang tanah & asma

Posted by S.A.L.J.U sha at 4:37 PM 0 comments Links to this post
kacang tanah & asma


Wanita hamil yang makan kekacang dan produk kekacang seperti mentega kacang setiap hari semasa hamil menyebabkan risiko anak mereka menghidapi asma lebih daripada 50 peratus berbanding wanita yang tidak pernah atau jarang memakan mentega kacang semasa hamil. Penemuan ini didedahkan oleh kajian terhadap hampir 4,000 ibu hamil di Belanda dengan mengambil kira diet mereka semasa hamil dan diet anak-anak mereka selama 8 tahun selepas kelahiran. -

Sumber: Consumption Of Nut Products During Pregnancy Linked To Increased Asthma In Children, Sciencedaily.com

berape besar bayi anda?

Posted by S.A.L.J.U sha at 4:33 PM 0 comments Links to this post

Tuesday, October 6, 2009

fasa bulan ke-3

Posted by S.A.L.J.U sha at 3:08 PM 1 comments Links to this post
SEPUTAR KESEHATAN di MASA KEHAMILAN - Bulan Ke Tiga

Pada bulan ketiga ini, tubuh Sang Ibu sudah mulai mengalami perubahan yang cukup terlihat. Di saat ini, morning sickness sudah tidak begitu mengganggu keadaan Anda lagi karena sudah mulai terjadi banyak penyesuaian di dalam tubuh Anda.
Tapi ... ini masih dalam rentang waktu masa kritis lho, jadi masih perlu kehati - hatian dalam melakukan segala macam aktifitas baik olahraga, cara & pola gizi / makan, making love dan lain - lainnya.

mulai di bulan ketiga ini :
-.
saraf pusat si Kecil mulai ter-koordinasi secara baik
-.
diafragma si Kecil mengalami perkembangan yang cukup pesat di usia ini
-.
si Kecil telah mampu melakukan gerakan jungkir balik di dalam perut Ibunya
-.
si Kecil sering mengalami cegukan (ini normal)
-.
mulut dan bibirnya sudah mulai mencoba aktifitas menghisap dan menelan
Beberapa perubahan normal yang akan dialami oleh Sang Ibu di bulan ini adalah sebagai berikut :
-.
payudara akan mulai terlihat membesar
-.
perut Sang Ibu akan mulai sedikit membesar dibanding saat - saat terdahulu
-.
nafsu makan Sang Ibu akan mulai mengalami perubahan, sehingga tanpa disadari olehnya bahwa berat badan Sang Ibu sudah mulai bertambah
-.
sebagian Ibu akan mulai berjerawat wajahnya, serta lehernya akan mulai terlihat agak sedikit berwarna kehitaman dan berkerut
-.
kadang - kadang akan terlihat bercak merah di sekitar pakaian dalam Anda, dan bila ini terjadi sebaiknya Anda langsung menghubungi dokter Anda untuk berkonsultasi
Beberapa saran untuk para calon Ibu di bulan ketiga ini adalah sebagai berikut :
-.
sebaiknya Sang Ibu bergabung dengan kelompok kecil yang berkondisi sama - sama sedang hamil, agar pembicaraannya selalu mendapat tanggapan yang positif (tukar pikiran). Dukungan & hubungan baik yang didapatkan dalam pergaulan tersebut cukup membantu psikologi Sang Ibu dalam melewati masa - masa kehamilannya
-.
mulailah memakai baju hamil yang longgar, karena perut Ibu hamil di usia ini sudah mulai terlihat agak membesar
-.
selalu makan cemilan pagi (seperti : biskuit / sereal / roti gandum atau yang lainnya) pada saat Anda bangun pagi sebelum bangkit dari tempat tidur (makanan kecil selalu tersedia di samping tempat tidur)
-.
bila Anda merasakan sakit di bagian bawah perut dan pinggang serta sekaligus terlihat adanya bercak - bercak darah di pakaian dalam Anda, maka secepatnyalah Anda menghubungi dokter kandungan Anda (ini merupakan indikasi terjadinya keguguran)
-.
minumlah segelas susu hangat bila Anda mengalami insomnia (sulit tidur)
-.
bila Anda mengalami sulit buang air besar, minumlah air putih sebanyak minimal 12 (dua belas) gelas dalam 1 (satu) hari

Saturday, October 3, 2009

sweetl0ve h0neym00n - perjalanan

Posted by S.A.L.J.U sha at 5:14 PM 0 comments Links to this post

cameron 24-26 sept 2009
"sweetl0ve honeym00n"

kisah nye....
raye ke-4 terjadi kisah majuk2 ptg2 tu
kebosanan d rumah asik menanti org dtg raye....
call pagi bgtahu nak dtg...sudah2 nye petang ke malam baru tetamu sampai.
*
*
*
bosan
*
*
*
ape salahnye bgtahu bebetul jangkaan masa ketibaan tu
so leh la tuan uma nak berjalan raye dl ke...tak la menanti tetamu dr pagi...
sampai ke petang mlm baru sampai....eh
yer...tak????
*
*
*
akibatnye....hubby dah tgk mama kebosanan raye mcm tu punye rupe
mama pun sound la papa....
"papa....cuti mama bazir ajer.....balik kg balik kg.....
takde g mane ker?"

mama nak g mane?
(soalan yang dnanti2 kan)

j0m papa.....camer0n!!!!!!!

a'r u sure?
yes
yes
yes
*
*
*
angguk2 pale....betul la.
"our h0neym00n belum terlaksana ag tau papa."

"w0key....mama buat la pe patut"

ape lg.............GREEN LIGHT dah dpt
terus capai laptop....search....hotel.....@cameron

rosa pasadena
starwberry park
casa de la rosa
*
*
*
akhirnye...semua yg call semua kata leh walk in check in
bilik banyak...so takde la booking.
kami putuskan terus sampai nnt check in ajer.

khamis 24/9/09
bergerak dr felda pasoh
jam 11 pagi

kol 2 ptg
masih d bahau
hubby betul kete
aduss.....bile nak masuk higway ni?

kol 4 ptg
nilai
singgah beraye plak kat uma wan labu

akhirnye....
kol 5 ptg
higway ke ipoh


nak kuar dr kl....otw cameron



ni kat Tapah...tp kami ikut Simpang Pulai



semakin hampir.....
Simpang Pulai.....nak mendaki ke cameron
jam 8mlm

dan......


kami sampai jam 9.35 mlm
keadaan cuaca yang sejuk....de hujan renyai2

kisah hotel yang nak booked semua kata leh walkin check in
akibatnye....kami sampai malam....semuanye penuh dan tinggal bilik yang sesuai tok duduk 5-10 org jer.
pe kes....kami 2 org jer la.

akibatnye.....mlm 1st....check in hotel yang harga leh 80 jer...tp cameron jadi rm 150
hotel lot kedai jer.



ni la hotel yang tangkap muat rempat jer mlm td
KAVYHOTEL kat pekan Brinchang
*
*
lepas b'fast
terus check out....nak g carik hotel ikut hati nye selera



kesejukan....akibatnye
sweter pun beli tangkap muat
sbb takde swetter dlm beg balik kg raye kami



jeng..jeng...jeng.....
casa de la rosa
garden view
akhirnye.....d sini kami check in kol 9pagi
d sbbkan de yang check out pagi...kami leh check in seawal 9 pagi
yahoooooooooo...tq tq tq



hubby... tgh check in
mama plak melaram ngan camera


mama



our room
'310'
casa de la rosa cameron



nice... (*_*)



papa.....yahooo



mama plak....boommmm



sweetl0ve


w0key....kisah perjalanan kami ke cameron sudah....
next entry

'jamu mata dengan photo2 sweetl0ve@CAMERON'