click here

Sunday, March 27, 2011

asik la mimpi BB??? nak dapat NEW BABY ke eh?

Posted by S.A.L.J.U sha at 11:51 AM 3 comments Links to this post

*
*
*


gambar ini hanye sekadar gurauan

anak mama boboy sejati zahir batin

:)

qaish kene buli ngan mama

gara gara mama asik mimpi kan BB ker....

 BB girl ke pasni.... hihi :)

klu ade rezeki dr Allah s.w.t. pasti nye nak

dpt sepasang eh..kawankan qaish dan jadikan qaish abg

*
*
*

tp kan....

bukan mimpi BB girl la

hihiiii...pic qaish tu sekadar sesuke mama buli qaish...geram ngan anak sendiri

mama mimpi...

BB
*
*
*

gara gara hp E71 yg hadiah dr papa jgak masa baru kawen dl membuat onar dan ragamnye

papa pun tahu mama bergenan gile BB ....

mama xminat smartphone yg full touch screen

pada mama susah payah nak pakai hp yang full touch screen

mcm papa punye plak N97 touchscreen n keypad tp kene side lain br leh guna keypad


lain org lain minatnye

mmg skg mcm2 keluar hp yg touchscreen dan hp2 yg jenis boleh ber wifi berinternet tanpa had dgn sokongan postpaid plan internet


FB.... BLOG... twitter.... email semua d hujung jari hp jer

xperlu susah payah bukak netbook atau laptop

malah.....skg keluar la samsung galaxsi tab la... iPhone4 la

mcm2 la..... yang kebanyakkan nye full touchscreen

tak tinggal la jgak BB.....tp satu yg xbest ttg BB

Xboleh Vcall

maka xleh la ber3g video call guna bb

masih la gunakan E71 jgk
dr sebelum papa naik offsore dh usha same2 ngan papa

jalan kat MP dl... de la 2 ke 3 kedai masuk yg dealer BB

beli smartphone memahal ni ....xsanggup beli AP set

kang warranty kedai...bile ape2 jadi baiki ala kadar jer kot

*
*
*

hp yang sedang digunakan E71 hadiah pemberian papa

kire tu paling mahal la mama guna..masa beli tu rm1100....skg tanye tread in pun aritu rm300 jer nak amik

sayang la oooo....buat ragam pun xmo la jual

smlm pun dh reformat kan hp E71 tu

*
*
*

kelaut plak entry mimpi BB ni

berbalik pada tajuk

smlm...setelah bersembang chat ngan papa dari hari ke sehari sejak E71 mama buat hal

maka.....xtvt survey lg sekali terhadap BB mama g MP berdua jer ngan qaish

baik anak mama..temankan mama kan

de la tanye 1 kedai ni berdepan ngan dealer celcom

BB Bold 3 .......sekian harga, tanye plak BB Touch sekian harga

bile tanye dealer celcom..layanan pun baik

huh......pk nye pk..... mama hold dl....rasa nak menenangkan fikiran...dan menanti panggalan dr papa d atas kapal

kebetulan round round......naik atas ...papa call...bincang2....

papa kata...."amik la sayang.... yg mama berkenan tu"

dan klu harga xlebih dr ****....klu lebih...amik Bold 3 ajer

*
*
*

turun jer level G balik

lalu 1 kedai

sama bawah celcom jgak

tp mama nak beli BB jer...xmo plan line hp

rezeki china gegirl tu.....

akhirnye BB Touch dalam mimpi jadi kenyataan

TQ kat papa ...mama iktiraf as pre-anniversary present la

anniversary lame ag...30mei


de touch screen dan keypad.... asalkan keypad dia xjenis melintang

godek2 pakai..mmg mama lebih suke bukak slide n guna keypad

touch screen sesikit jer nak pilih menu

kompem SMS mama guna keypad..lebih mudah

tgh drive pun leh type sms

*
*
*

sedikat info ye

mama de jgak guna touchscreen N97 Nokia papa

serius....berbeza touchscreen ngan BB

BB lebih mudah ....N97 papa klu mama guna..rasa nak marah jer bile touch screen tp xgerak

nak kene kekuat sikit...erm.... harga papa beli dl pun zitron set rm1700++




note : -  xguna guna BB klu masih belum on kan line tenet kat postpaid...hahaha

gara2 mama subline..papa mainline...maka kene tggu papa uruskan ngan maxis menambah plan internet pd subline

so....misi hari ni nak g DIGI center... rasanye lebih murah.....mama nak buat line internet DIGI...sementara MAXIS papa uruskan nnt yg lame lg nak tggu balik offshore tu.

skg qaish tdo..kasi lame sikit 3jam ke tido mcm smlm..... syok sikit bawak jalan pasni...qaish xakan mengamok sbb dh lame tdo.

lain-lain barang nak cari kang

susu qaish
beras 5kg
dan ngudapan utk mama kat rumah








Friday, March 25, 2011

ten cent ten cent.....

Posted by S.A.L.J.U sha at 11:05 AM 4 comments Links to this post



adussss


mama ten sen ten sen ( tension ok)

qaish masih mengulat minum susu

smlm nenek jaga ...nenek kata qaish manjer lebih ngan nenek

buli nenek

xmo minum susu

buat 5oz..... 1-2 oz jer yg habis....

kasi makan ...laju jer....

mane boleh nak.... susu tu pun penting utk qaish tau

*
*
*

mlm td buat bekalan susu ibu pun....

hampa...minum 2oz shj

pastu marah ngamok2....takmo kacau tido dia

nak tido xmo minum susu

*
*
*

fening

feningggggg

smlm g guardians

tanye multivitamins utk qaish

dpt produk sevens see tak silap sha la..tak igt sgt

try bottle kecik nye..harga rm 16 selepas dis 20%

pagi td bagi 3ml ikut sukatan

harap selera qaish bertambah

badan qaish naik la semangat sikit

susu biar la ligat minum..

*
*
*

gigi pun segan silu nak tumbuh....

qaish berdiri pun getar2 kaki tu...

susu penting sayang...tok tulang tok gg....kalsium sayang

kekadang pk biar jer....tp klu xcukup zat.... cam ner la plak


*
*
*


dh bg multivitamins ni harap qaish akan mahu minum susu 20oz ke atas dlm 24jam sehari



*
*
*

ni pic qaish terbaru...rambut dh d nipis kan

aritu dh tebal rambut qaish..siap garu2 klu masa minum susu

dah nipiskan plak....nmpak anak mama mcm lg bertambah kudut kurus

:(

 rambut qaish sebelum d nipiskan

leh buat pacak trojen lg tu...

ensem anak mama
v
V
V

rambut pacak dh hilang kene potong

nipis jer...... nmpk la lg kurus muka anak mama...alahai







Wednesday, March 23, 2011

nak tahu la...

Posted by S.A.L.J.U sha at 8:18 AM 4 comments Links to this post

video entry sha "alkisah qaish" bawah ni keluar ke tak dlm entry?

sha bukak blog....video tu xkeluar...

tp bile nak edit.... ade plak video tu

erm....korang bukak ade tak video tu?

bleh bgtahu tak.



Tuesday, March 22, 2011

alkisah nye....qaish haiqal

Posted by S.A.L.J.U sha at 9:45 PM 3 comments Links to this post

*
*
*

bg korg tgk video ni dl

tgk dl tau video ni...baru baca selanjutny al kisah qaish ni




video ni menunjukkan betapa mama nenek girang nye tgk aksi qaish

klu korang nak tahu

qaish haiqal ni dr 6bulan start meniarap

mmg agak lambat...dan ade kata bese la anak lelaki ade yg jenis lambat buat

so bila dh meniarap tu

mama ni menanti la anak mama mengesot merangkak plak

jenuh...6 bulan naik ke 7 bulan selanjutnye kini 11 bulan

selama selama tu bile dh meniarap tu mengesot pastu merangkak

tp

hanye gear kebelakang....merangkak pusing semua ke belakang

klu dpanggil2 pun qaish akan xcted merangkak tp kebelakang

*
*
*

d ajar ...org kata t anak mua..jadi semua nye nak d ajar nnt

so mama biarkan la qaish buat sendiri

berbulan2 tunggu qaish merangkak ke depan

tgkanak kekawan blog...husna anak fasya...cha anak dayu...adussss....geram tgk aksi diorg

:)

*
*
*

mggu lepas balik kajang

paksu pun komplan "ape qaish ni...dh nak setahun..asik la merangkan gear rives kebelakang

bila nak kedepan ni

paksu nye sibuk la menolak lutut kaki tangan qaish kedepan bila qaish merangkak

hahahaaaa...sampai mcm tu sekali

*
*
*

ahad tu de la sikit2 qaish buat tu pun sikit jer..dh letak perut tu ke lantai

asalkan dpt capai barang terus labuh punggung dia ke lantai

tp hari ni.....

gelak ktorg tgk aksi qaish meng'gila; buat 'keje'

sampaikan selalunye7.30 tu dh gosok mata nak tido

tp hari ni 9 mlm meligan lg buat 'keje'

tu yg sempat merakam aksi qaish

buat tatapan papa yg jauh tu....sure rindu kan

main td sampaikan dh terhantuk kepala kol 9mlm td...baru la mengamok...nak tido


qaish 11 bulan semnggu....so bila la nak memapah n berjalan

mmg tgk anak org lain de yg dh bertatih umur mcm tu

sha pun xtahu nak kata ape...nak dbanding bandingkan pun xguna

harap pembesaran qaish dan kecergasan mentel fizikal qaish baik dah sempurna seimbang

*
*
*

klu sebelum ni bekas minyak2 bedak qaish masih boleh letak d bawah....kat meje ade perhiasan

so rasanye dh boleh mama kemaskan simpan barang2 yg ade atas meje yg rendah2 paras qaish mencapai


huhuuuuuuuu


sure mama ligan pasni ngan qaish..... ligan menngejar qaish

but

i'm happy

>_<















kawan pun boleh...klu itu kehendak dan ketentuan NYA

Posted by S.A.L.J.U sha at 12:18 PM 1 comments Links to this post


*
*
*
ibu susuan

dr entry sebelum ni

misi yang sedang d usahakan sha dan ummi liz

siape la ummi liz ni kan

sure tertanye tanye

ape la hubungan kami hinggakan ummi liz berbesar hati mahu memberi ebm kepada qaish

*
*
*

kami takde sebab yg sgt2 sgt memerlukan

tp kami berbesar hati mahu mencuba

*
*
*

dh 10 tahun kenalan kami

kami same2 belajar d politeknik dl....

cos yang sama Diploma Pemasaran di Politeknik Shah Alam tahun jun 2001-jun 2004

kami jgak se 'geng' zaman poli dl

semesta 3 kami menjadi roomate

sha, lin dpp, liz....

ade student lain beranggapan kami bagai  adikberadik kerana wajah kami ade iras2

aku lebih iras lin.. lin dan liz lebih kurang iras...akhirnye plak sebilik..hihiii riuh jgak dl

bilik plak hujung.... klu dating plak leh plak dating keluar tggu kat pam minyak sesama...

selepas praktikal sem 5 dan 6 kami jadi housmate plak

geng 'persiaran kerjaya'

sbb rumah ktorg kat  jalan persiaran kerjaya

nak ikutkan aku ngan liz ni dl salu jer bertekak

aku kaki membebel byk ckap pot pet pot pet...

liz plak ni takmo kalah..nak dia jer betul...hahahaa...kan kan liz

tp xde la kami bermasam muka hinggakan bergaduh

lin pooh, kak wawa, olit siti...dah paham dh perangai ktorg ni

liz, lin pooh, olit ni lebih rapat bersama

aku plak lebih serasi ngan kak wawa...sbb aku tak suke bergelak ketawa huhahuhaaaa sgt

hihiiii...

*
*
*

habis poli..kami semua masih berhubung hingga skg

g kenduri kawen jumpe la

liz ni antara yg kawin awal selepas habis poli 2004

2007 arwah ayah aku meninggal dunia

liz antara yg datang... dgn sarat2 mengandung anak 1st yang aku panggil NUNA

*
*
*

so dipendekkan cerita

aku kawen....mengandung dan bersalin

liz xpenah ajak aku masuh insurans pun

tp tup2...

aku dlm pantang lg...liz ni dtg uma mak aku kat kajang

bersembang semua

akhirnye dia tunjukkan aku 1 plan insurans

bab insurans ni pepaham jer la bukan semua org peka ngan keperluan kesihatan dan akan dtg

aku amik plan medikal kad utk qaish

tp sikap tertangguh tangguh aku ni

akhirnye 29julai baru la sign

dan klu nak tahu 

1st qaish haiqal admit 10 hari selepas aku sign insurans ni

sgt tersesak nafas aku

bile membayar bill hospital 3k

*
*
*

2nd qaish masuk wad

november...selang 3 bulan selepas yang pertama dl

so

kali ke 2 ni...qaish d cover 100% oleh insurans

1st time guna takut2....dok la wad dorm reramai

kat hospital specialist putra melaka

dtg liz ni..... kene gelak ngan dia

ko amik insurans bayar 422 setiap 6 bulan...ko duduk dorm wat pe...

nah ko g masuk bilik sorang sebilik...selesa utk ko jaga qaish

yes...mmg setuju...6 hari berkampung kat spital sgt la mencabar

bile dpt tempat selesa....alhamdulillah kurang tekanan kami

lagi2 bile keluar wad....senyum jer..... takyah bayar....

semua medikal report qaish liz yg check dl sebellum bg kat opis insurans...bg memastikan d cover semua



*
*
*

2mggu sebelum liz bersalin anak ke 2 DAMIA

dia dtg raya haji rumah aku kat kajang...anak perantau,...epandai la bwk diri

dia org perak husband dia melaka..nak balik kg dah sarat sgt

beraya la tumpang uma aku

tahu2...2mggu lepas tu bersalin la Damia

sihat...cume lahir awal....cumel jer 2.2kg rasanye

tp berkad susu ibu...... 100% tanpa susu fm... damia sihat tembam lg

sikit2 la aku bgtahu dia beli pam yg bagus spectra ke medela ke

sbb dl aku beli spectra...tp xde susu aku dh jual

nak buat stock ebm ni kene la pam yg kuat an bagus nak menghasilkan susu

*
*
*

so sampai la skg susu liz ni melambak byk

damia pun keperluan mencukupi dan ade berlebih

liz ni bgtahu la niat dia nak beri pada qaish n memanjangkan silaturahim


so ni la ummi liz

 ummi liz

takperlu sbb 

dia hanye la seorg kawan bukan dik beradik seibu atau sebapa

ape salahnye...silaturahim yg baik dteruskan atas niat yang murni

kelak bersaudara la kita


ni anak ummi liz

kelak kalau la berjaya

qaish de kakak nuna dan adik damia...dan seterusnye rezeki allah nak bg zuriat lg kan








bekalan istimewa mengundang tandatanye ye???

Posted by S.A.L.J.U sha at 9:17 AM 8 comments Links to this post

entry sebelum ni

ttg bekalan istimewa

de yg memberi semangat

de jgak yg pelik ngan keputusan kami

*
*
*

sure la sebelum melaksanakan misi ummi susuan ni

kami dh berbincang kekeluargaan

sebelah pihak ummi liz dan pihak sha sndr

tiada halangan pada kami

kami pun tahu hukum hakam bile misi ni d laksanakan

bile sampai 5 kali kenyang qaish dgn bekalan istimewa ummi liz maka

termaktublah halal haram hubungan dan sebagainye

antara qaish haiqal dan susur galur ummi liz

*
*
*

bekalan istimewa utk qaish ni dutarakan oleh ummi liz sendiri

bekalan nye byk.... dbuang2 bagai

mmg de org buang ajer la

tp ade org memikirkan daripada buang

baik berbincang dengan seseorg yang mahukan bekalan istimewa ni

kami as ibu bapa qaish mmg klu la ade ebm dr adik beradik sendr mcm adik ipar aku yg bersalin 6bulan selapas qaish lahir

tp ebm dia sgt sikit dah anak dia jgak kuat minum

dr qaish 3bulan sampai 7 bulan dh 2 kali masuk wad

jangkitan demam selsema pun cepat dpt

masalah kritikal takde la

*
*
*

bile ummi liz kata niatnye nak bg ebm kat qaish

kami dh berbincang n setuju

setuju mencuba

ye

tiada paksaan

kami mencuba berikan pada qaish

kami xakan paksa qaish minum

semuanye ade hukum hakam nye dcc islam

jika benar qaish mahu minum tanpa dtolak sebyk 5 kali kenyang

maka beribu susuan la qaish dengan ummi liz

dan byk hukum halal haram nye dsitu kelak kami akan terangkan pada qaish dan salah silah keturunan ummi liz


*
*
*



semalam adelah cubaan pertama

1 pac ebm ade 8 oz

buat 2 bekas botol 4oz

bottle pertama qaish minum tanpa tolak

masa tu pun sepatutnye masa makan..so lapar la

laju jer dia minum

malam td mama cuba bagi lg 4 oz...... tp....hampa

qaish xmahu isap

mungkin masa tido...xtahu la

selang sejam kemudian....mama bancuhkan susu FM 

qaish mahu plak minum

mmg mama xakan buat paksaan pada qaish

klu seterusnye qaish menunjukkan xmahu minum

mama akan hentikan misi ni

*
*
*

dan kalau

qaish mahu minum seperti dia minum susu FM nya

mama akan teruskan misi ini bersama ummi liz

so tgk la lagi keadaan hari ni dan esok

tiada paksaan


*
*
*

so harap penjelasan ini cukup pd yg tertanye tanye

anonymous...siape la kamu...kan baik tulis nama...leh berkongsi pengatahuan awk ttg isu ini kan.

>_<


next entry...sha akan kenalkan siape ummi liz ni

wokey





Monday, March 21, 2011

Cubaan pertama 4oz

Posted by S.A.L.J.U sha at 6:54 PM 7 comments Links to this post

Bekalan 'istimewa' dr ummi liz utk qaish.
Harap misi mama dan ummi liz berjaya.

Sunday, March 20, 2011

MACAM tak percaya....saya BERJAYA .... ???????

Posted by S.A.L.J.U sha at 9:01 PM 3 comments Links to this post

*
*
*


ape la kisah nye kali ni dalam shasauffi DOT  blogspot ni


>__<
 
 *************
 de yg dh tahu aku mengalami satu tekanan perasaan (hahahaaa...ayat mcm la aku naik gile...)

bile mr right aku berade nun jauh...yg xberape jauh

tp dh tentu aku tak leh g sana

(kapal offshore...mane ade bini ikot..... lain la kapal dagang...leh berlaya bini ikut...)

mggu lepas aku pk ngan keluar g shopping kat jusco tu boleh menjadi terapi kepada akal utk berfikir secara waras

dan jiwa agar menjadi tenang dan stabil

tp jangkaan aku meleset sekali

masuk 2 mggu....

rasa bosan kosong sunyi hiba mencanak canak kat kepala aku ni

hari rabu tu aku dh pk senekad nekad nye

aku nak balik kajang!!!!

ye!

bersama qaish shj tanpa dtemani sesiapa
 
 
perjalanan penuh debaran melaka - kajang
mama +qaish haiqal
 
 
pemandangan jalan yang masih ade 1jam 30 minit lg utk sampai ke destinasi
masa ni qaish lom tdo lg

cara mcm mane aku buat utk balik berdua ngan qaish jer

aku terpaksa pesan mak mas qaish...supaya lepas makan...jangan bg dia tidur

kire2 qaish last tdo kol 11pagi
 
siapa makan tengahari semua...aku xbagi mak mas tdokan dia
supaya nnt dalam kereta qaish akan mengantok n lena

:)

aku tahu qaish takkan tido dlm kete .....(walaupun aku tahu de anak org lain bile masuk kete kene air cond terus Zzzzzz  tido)

tp perangai qaish..klu xnangtok xde nye dia tido

de melasak pastu mengamok bosan

so

strategi aku berjaya

melaka ayer keroh sampai alor gajah qaish cerah mata...tgk pemandangan..diam je

20minit pertama

pastu rasanye dah nak sampai pedas....mula gosok2 mata

aku sebelah tangan pok pok bantal atas muka dia

lene dh ngantok sgt...sedap kene air cond plak
 
 
 baik sungguh...100/km jer memula

qaish tdo jer berdezup persona aku 120/km.....

so d pendekkan cerita
 
dah sampai RR SEREMBAN...qaish bangun tido plak

sib baik tak mengamok...sbb dia terjaga bunyi enjin lori sebelah

masa tu...jem ade xcden

dalam perjalanan tu dr pedas dh hujan sampai la ke nilai

dan aku jumpe rasanye 4 tempat berasingan xcden

risau jgak hati yg berdebar2 ni  mintak2 kami selamat sepanjang perjalanan


bile dh masuk higway LEKAS nilai - kajang

hati dh lega sikit

qaish mcm memahami hati mamanye

permintaan mama dr hari rabu tu..asik pujuk2 dia kata nak balik kg..qaish bebaik ngan mama t dlm kete eh

pujukan yg berjaya

sampai kajang..nenek dh sambut

mula la riuh rumah nenek.....

sampaikan aku takde pk nak post blog ke amik gambar ker....hihiii

*
*
*

TQ la kat pegawai aku ,elepaskan aku keluar awal jumaat tu

kira half day la aku keje

kol 3pm gerak kol 4.45ptg sampai

tp pasni takleh la halfday lg

aku pun dh tahu cara nak buat bile nak drive ngan qaish jejauh

mmg kene kasi dia mengantok...baru la qaish akan tido dlm carseat dia



*
*
*


dah balik kajang sure ade xtvt ktorg

walaupun tak byk tempat g

tp mmg happy..... de paksu qaish, maklong pak long qaish, de nazura sepupu qaish, de nenek....syok...
 
so next entry ok... ngantok nak taip arini semua
qaish pun dah tdo

mama qaish plak nak siap2 keje d dapur n tido

opssss....lupe

kami balik melaka ahad 4ptg

dan d temani nenek qaish...utk seminggu

:)

jadi la...seminggu kami de teman

 




Thursday, March 17, 2011

"Contest Photo Anakku Ceria"

Posted by S.A.L.J.U sha at 9:09 PM 2 comments Links to this post

v
V
V
V
V
V

alo....... hello.......HELL0 !!!!!!!!!!!!



j0m join contests yang d anjurkan

nak join korang click la link d atas..mudah.... dsediakan

jangan malas yerrr....

syarat syarat penyertaan sile baca lengkap pada link yang dsediakan

sha nak bgtahu korang korang korang......

ni hadiah yang dsediakan

First Prize:
1 Baju Gap Kids + 30 chocolates vanilla cuppyliciuos

Second Prize:
1 Baju Gap Kids + 20 chocolates vanilla cuppylicious

Third Prize:
1 Baju Gap Kids+15 chocolates vanilla cuppylicious 
 
semamangnye sha adelah pembaca blog kak hanin ni dr zaman friendster group chenta kapal lg....hihiii

so korg nak sertai jgn lupe follow mollo yer blog kak hanin n adik nye yg pandai buat kek ciut miut tu


tp yang paling penting korang kene tahu.....

Tarikh tutup penyertaan 10th April 2011



>_<

ni pic penyertaan sha


qaish haiqal bin m. asrul sauffi........ 11month ...

mama & papa
dkenali as
mama tercinta > mama sha
mama tersayang > papa asrul
email > saljusha@yahoo.com


nak tahu kenape pic ni yg sha pilih
V
V
V

qaish mmg suke main air.... mandi pool semestinya

klu jumpe air...wajah wajah  qaish sgt HAPPY

tgk jer la pic tu.....qaish kata "mama bawak lg qaish mandi pool.....nak main tepuk tepuk air....pokpokpokkk

(^_*)

alamak....aci tak kak hanin..sha edit tambah tag

hihiiii

dayu ibu cha

mar mama qaseh

nurul mama yaya

siap.... lengkap dh kak hanin







Wednesday, March 16, 2011

wordless wednesday >_< ade gaya... syoknye titon...

Posted by S.A.L.J.U sha at 4:17 PM 7 comments Links to this post


*
*
*



v
v
v

closeup