click here

Wednesday, July 28, 2010

cerita cerita kisah susu qaish....

Posted by S.A.L.J.U sha at 12:47 PM
 dsebabkan ramaikan pm sha menanyekan susu qaish yg sha nak jual murah2

so sha update sikit kat entry ni

susu susu qaish ni semua dah abis djual

alhamdulillah...mama xmembuang xmembazir

OUT OF STOK

TQ

*
*
*

ni hanye kisah masalah susu qaish...

bukak menunjuk2  susu qaish yg melambak tu pelbagai jenis tu ekh

(kang de plak anonymous yg kata, mama nak menunjuk susu2 qaish plak selepas kisah botol susu kisah shooter qaish dulu)

*
*
*


thanks kekawan maya yg kenal mahupun baru bertegur sape

memberi kata dua tips dan semangat pd mama untuk menyelesaikan masalah qaish yg de masalah poo poo


*
*
*
 Enfalac A+

bermula dengan susu ni la dr qaish lahir selepas dapat rasa sikit2 susu mama yang tak menjadi produk tenusu yg bagus...maybe de silap mama kat situ yg akhirnye susu badan hanye sedikit dan terus xde.

qaish haiqal lahir kat pantai hospital ayer keroh

so hospital bekalkan susu enfalac ni masa kat bilik penyusuan tu

mmg selere ajer qaish minum susu ni...pakai sringe...sbb masa tu mama masih berusaha mengeluarkan susu badan dan mama mahu full BF

tp niat asal mama xkesampaian bile mama kering susu dr awal bersalin...dpt sikit2 jer

so qaish terus la dengan EnfalacA+

bagus....susu ni mmg mahu hampir serupa dengan zat susu ibu

(tp susu ibu tetap yg pertama plg berkhasiat yek!!!!)

sebulan lebih qaish minum...ok...berak bagus hari2 mama papa kene basuh montot qaish

eheheheee...kekadang cair jer elok jer....

yg paling geli adelah papa....dia jd tukang hulur2 tisu jer,....nak pegang xde pun (sampai skg eh)

tp selapas sebulan lebih...nmpak gaye poo poo qaish haiqal semakin bertukar.....

last2 jadi hijau pekat dan agak keras....

igt lagi..... papa balik dr laut je...sampai..mlm tu g al zahrah bangi

jumpe paed sana..... masalah qaish tak berak dah 2 hari

so....hasil pemeriksaan

paed sana ajar rangsang montot baby utk dia teran berak
(paed qaish kat pantai xkasi buat mcm tu sgt..tak elok)
dan dapat la susu ramuan khas utk cuba menyelesaikan masalah poo poo qaish
*
*
*

Novalec IT
susu ramuan khas untuk baby bermasalah sembelit


kisah susu Novalac IT ni

qaish tak berape nak minum...

so terpaksa la mama buat berselang dengan susu Enfalac tu

so klu dah 2botol Novalac botol ke 3 mama akan bancuhkan Enfalac

so far bagus dalam masa sebulan lebih penggunaan dua susu ni bersama sama

Enfalac A+ dan Novalec

sampai umur qaish masuk 3 bulan

1 permasalahan qaish ni jgak

qaish tak suke minum air masak

klu minum susu botol....kene la bg air masa lebih jgak sbb susu lembu ni panas..tak setanding dengan susu ibu yg dah cukup zat dan kangdungan air nye

bagi sebotol air masak pagi sampai malam baru la abis

klu nak jgak suruh dia telah ..mama pakai sring suruh qaish telan air masak tu

*
*
*
dalam masa problem ni bermula
dah cuba tukar susu Enfalac A+ kepada Anmum

papa plak terus beli tin 900g ni

akibatnye.....1tin ni elok lg tak berbukak ade kat uma ni....

mmg tgh cari sape nak beli separuh harga jer la jual



last2 mama baru teringat de pek sample dr pantai hospital masa mama bersalin aritu

so bukak tu jer dl.....

Anmum ni berkrim susu dia....

qaish minum....tp sama jgak berak hijau keras...dan tak berak hari2....

so Anmum pun tak sesuai ngan qaish

so masih dengan Enfalac dan Novalac
sehinggala.....

*
*
*


3bulan...mula qaish dhantar ke rumah org ketika mama work

so far mama dpt penjaga qaish yg prihatin jgak...since dia oun ade anak kecil 6bulan

walaupun ibu muda berumur 23thun tp dia dah ade 3org anak dan yg paling kecil berumur 6 bulan

dia mampu jaga qaish bersama2 malah nmpk prihatin dan sayangnye dia pd qaish

menumpang kasih....anak dia semua girl...qaish ni boboy....suke la
(masuk topik asal smula yer mama ni.....)

memula penjaga qaish ni tegur..nape qaish kepala panas jer.... dan berak pun susah

mama pun ckap la mmg qaish ni de masalah poo poo

dr hari2 poo poo menjadi 2hari sekali poo poo....dan kekadang naik 3hari sekali poo poo

dengan berak hijau.

dsitu mama mula rasa qaish ni tak sesuai jgak ngan susu ni

kepala panas mcm demam jer...tp badan tak panas....

bile xberak 2 ke 3 hari mula la perut sure sebu...mula la meragam

*
*
*

pastu mama tukarkan kepada Lactogen 1

Lactogen 1 RM 10 kotak plg kecik

beli by pek jer dl..takut qaish tak serasi

so 1 pek plg kecik tu baru rm 10...murah nye...memula syok nye beli

qaish pun hari2 berak.....cantik kuning 

kotak 1 masuk motak ke2...dan masuk kotak ke3....

qaish berubah balik

taknak poo poo dan klu poo poo sembelit balik

huh.....jenuh jenuh mama pk ape susu nak bagi

*
*
*

kekawan opis

kekawan maya

kekawan blog

ramai membantu mama

thanks cadangan dan pandangan korang

so..mama pun cube  la susu lain plak

sambil2 tu...mama mule tuap tuap hari2 kat perut qaish ...urut mmg hari2

junjungla..org tua2 ajar junjung perut letak kat kepala kite

mcm2 la

*
*
*

dr Lactogen 3kotak bertukar ke Frisolac Gold 1

percubaan Frisolac Gold 1 400g rm28

so far ..... takde perubahan.... =(

sekali jer poo poo pastu terus tak poo poo

*
*
*

pastu mama rasa nak terima pakai cadangan bagu susu soya kat qaish

mama pun beli la ISOMIL 

takde tin kecik kat mydin masa tu...mama malas nak pk byk nak g jauh2 lain cari...so mama beli jer tin 900g tak silap mama la yg besar tu

ISOMIL rm50 ++ kat mydin

ni lg sadis.....

Isomil ni mama bancuh la 3scop

sukatan Isomil pun berbeza dgn susu lain...sbb dia susu soya

mule2 bukak tin...ya ampun.... susu soya ni upe2 nye lain yek bau dia

beze sungguh la dengan bau susu lembu
bancuh sekali tu...try bagi qaish
ya ampun........... anak mama dah pandai rasa kat lidah

dia luek luekkan susu tu ...takmau telan...kepala kiri kanan elak mama sumbat puting susu tu kat mulut dia

sekali mama dengar bunyik perut qaish...grokkk...grokkk....

alahai..kesian anak mama lapar ni...bgai pun xnak isap

last2 mama bacuh la balik Frisolac Gold tu

kemain dhisap abis sekejap je 1 botol tu....
tp Frisolac kan masih xok ngan qaish

*
*
*

dr Isomil yg langsung tak mahu dtelan qaish tu

mama tukar kepada Nan Pro 1

Nan Pro 1 harga retail RM 25 - rm 28

(masa beli mcm2 jenis susu ni la baru mama tahu..beli susu dekat kedai runcit yg mcm kedai sengseh ubat tu la....lebih lebih merah berbanding kat shopping jusco ke mydin ke)
tips free...g la beli susu anak kat kedai seng seh ubat tu...susu ngan pampers mmg murah berbanding mall


dah masuk tin 400g yg ke 2....tin kecik2 jer mama beli dl

so far ....alhamdulillah syukur

qaish berak lembut

berak takde la hijau pekat pekat tu

de kuning mcm jagung (paed pun de kata berak baby yg bagus mcm taik jagung..kekuning gentel2)
 *
*
*

nak tahu dalam masa 3 mggu papa g work..mama uruskan qaish sendiri

dan bermula la kisah pertukaran susu qaish ni

3mggu jer mama ulang alik kedai cari susu qaish 

3mggu duit susu nye belanja tanpa full habis 1tin atau pek susu tu dah nak dekat 170-200

tak kisah la tu asalkan qaish mahu minum dan sihat dan penghadapan dia sesuai dengan susu yg dminum

cume yg dah beli dan tak bukak sbb igt nak buat stok sekali xsesuai ngan qaish...

so mama taknak membazir....mahu letgo semula la...simpan pun ape guna
****************************************
*
*
*
akibatnye mama bukak blog  entry mahu jual susu yg masih new xberbuka

enfalac A+ YG MASIH BARU  belum dguna....hope ade yg dekat2 ni anak minum...so mahu jual

ni KOTAK STOK NEW lg...tak bukak lg... mama nak let go

sape anak minum enfa kat melaka ni sile la pm mama....


thanks kat nurul....kawan blog merangkap kawan yg buat practikal kat jpbd ni dl

dia sudi beli susu ISOMIL ni

anak dia minum..tq... half price rm30
dah siap bungkus lawa nye plastik...


Anmum step 1 0-6 bulan

sama jgak NEW tak bukak lg.... expired lame lg

retail shop rm 50++

so mama nak let go RM 40 jer....new..tak berbuka pun lg

asalkan susu susu ni ade pembelinye.....xsampai hati nak simpan

dan sampai bile nak simpan klu qaish takleh minum

dumex rumusan bayi step 1

retail shop rm 16++....ni klu de sape2 beli susu2 atas ni..mama bg free jer la

klu takde beli susu2 atas ni...

mama let g

ohhh..... mama cari jgak same mama nak bagi free susu dumex ni jer kat opis ni...tp takde anak kecil yg minum susu susu yg mama nak let go ni.

sape de nak bantu mama....elak pembaziran

sile la pm mama




10 comments on "cerita cerita kisah susu qaish...."

ummi nia on July 28, 2010 at 1:45 PM said...

so skrg nie anak isap susu nan pro la nie??sama ngan anak sy, mslh susu gak.. tp nan nie ok la..

littlehumblelynn on July 28, 2010 at 2:03 PM said...

sha

mungkin ini solution yg agak MAHAL harganya,..ini adalah susu terbaik FM dipasaran skrg..MAMEX..x pnh ada complaint pasal poo-poo..masa anak sulung akak bg anak minum nih..mmg EXCELLENT..tp poket memanjang berlobang sana-sini..anak ke 2 alhamdulillah berjaya bfdg..next month 1 tahun..xper,next baby gali2 lagi ilmu bfdg..

S.A.L.J.U on July 28, 2010 at 2:46 PM said...

kak lynn & ummi nia

de yg bgtahu antara susu yg ok pd masalah baby sembelit ni...mamex gold...dan frisolac rumusan khas.

klu tak ok jgak...sha akan cube tu mamex gold tu.

tp tu la...hope yg skg ni berkesan ngan qaish. jenuh la klu masalah ni masih berpanjangan.

tgk la stok susu yg ade sbbkan dah beli byk buat stok ...last abis 1 ke 2 tin...pastu qaish mula masalah poo poo...dah stop.

tu skg nak try susu sha beli tin kecik2 jer...smlm round mydin xde...g plak bukit beruang masuk 3kedai kedai ke 4 baru jumpe NAN PRO 1 tin kecik 400g.

huh...berpeluh ketiak sbb susu ni.

:: iManja :: on July 29, 2010 at 10:54 AM said...

awak kt ne eh? anmum tu ade lg tk?

linziana on July 29, 2010 at 1:35 PM said...

hi mummy qaish, terpanggil nak menjawab isu masalh poo-poo baby ni.My baby minum dua-dua.Susu badan and susu tepung.huhu.dua kali tukar susu first isolac second yang kekal untill now ialah enfalac.

Since your baby tak suka air masak try campurkan fresh grape punya juice dalam susu dia or air masak,2 tablespoon will do.Or air betik, cranberry ke...everyday tau?anak i minum dua-dua jenis susu so pernahla dia tak poo up till 3 days.cuak wokeh mak dia.Bila i buat macam tu every morning tak pernah tak fail untuk poo-poo.Untuk permulaan kasi sesudu dulu.TApi yang fresh punya tau,jangan campur gula or apa.biar natural.hope this one will help

S.A.L.J.U on July 29, 2010 at 1:53 PM said...

imanje>>

sha kat melaka ayer keroh.

mudah klu org melaka yg mahu beli sng jumpe. pos2 payah la.




linziana>>

huhuuu..thanks... ramai jgak cakap bg jus freash... tok penghadaman baby. memula rasa mcm boleh ke baby 3 bulan amik jus.

tp dah baca de lebih 5 pendapat kata bg jus... mmg nak cuba la buat mcm tu. thanks. sha nak citcat kat citbox lin xboleh..tggu balik uma on lappy baru leh. pc opis ni citcat box block la.

linziana on July 29, 2010 at 2:47 PM said...

My paed yang bagi suggestion sha..tho dia kata tak ada ape yang perlu dirisaukan tapi hati mak..kompomla cuak kan?Lagi pun kerap masuk keluarnya tak ade kita sendiri pun rasa tak selesa.I bagi anak i juice umur 3 bulan la sya.tapi sangat sikit kuantitinya.JANGAN BAGI Orange juice ye.Too acidic.Grape will do.Memang mujarab. :)

:: iManja :: on August 3, 2010 at 3:46 PM said...

owh ye ke...takper la kalau gitu..kiter kat bangi

Adriana on September 26, 2010 at 5:00 AM said...

salam...kesiannye dgn qaish....tak bole nak poo poo ye...try la susu mamex...dulu anak saya minum mamex...time buang senang je...lawas..tp harganya mahal sket la..memandangkan sha dok melaka...ade sorang kawan ni...dia dealer susu dumex...klu beli dgn dia memang murah...nama dia mira-0196801501. mamex kan under brand dumex juga

Anonymous said...

ada lagi ke Anmum tu? saya nak beli

Post a Comment