click here

Wednesday, October 27, 2010

Posted by S.A.L.J.U sha at 1:44 PM 2 comments Links to this post
 *
*
*


menanti impian menjadi kenyataan
 
sgt letih menanti

cepat la dpt status

mama dah mula berangan nak buat itu ini

syok nye...... harap impian kami menjadi kenyataan


wink~~wink~~

ape la tu????




Tuesday, October 26, 2010

anak.....tu la rezeki mama papa....

Posted by S.A.L.J.U sha at 10:02 PM 3 comments Links to this post
*
*
*
bile hal anak2...poket mama papa jd kembong jer
tp bile pk nak beli seluar sendiri...asik berkire..."ah...takperlu la...." "boleh pakai lg" bla bla bla

hehehee.....

berbelanja utk anak mmg best

sungguhpun kite tak dpt main tu semua

tp bile tgk anak bermain berkembang perkembangan pembesarannya

sgt la suke..........



 hehehee...buat la muke seposen tu

 dah tarik2 nak naik car baru dia

 yumyummm.... senang mama bg makan...bumbo seat

iek...stereng mane

alahai...suke bemo buat bibir seksi tu

aii mama.... mama nak amik gmbar qaish eh

suke dok dlm bumbo seat ni la mama



nyamm nyummm.....time to eat

senang mama nak suap....dok dediam

lepas baca entry dayu...kesedaran mama terhadap penggunaan carseat lebih tepat
qaish wif new carseat
carseat carry dia dl leh pakai sampai 5bln jer....sempit dah





test drive dl.....boleh boleh ni mama...qaish pandai duduk



hehehee...test test terus papa kata mama mau amik la



untung kedai ni...sekali papa rempat brg utk qaish

halford neo carseat

bumbo seat wif tray

walker toys

set buayan utk letak rumah pengasuh
(pengasuh baru takde buaian xtra...so kene sediakan dah klu anak tido berbuai)

++brg sampingan

agak2 tu berape papa dah belanja....wink~~ wink~~~

senyum lebar mama

*
*
*

rasanye barang barang anak 1st ni semuanye ade

so turun temurun la kat adik2 qaish nnt..klu la masih elok

ohhh...tah2 mama buat lelongan sale kat blog

hehehheee.....

mane leh adik2 secondhand jer ye.....

ade rezeki membeli...klu perlu dan patut berjimat



gambar susunan tonggang langgag......gara-gara entry yg mcm ribut
tak kuasa tangan nak menyusun








Friday, October 22, 2010

xcted jumpe pool...tomel kan float qaish

Posted by S.A.L.J.U sha at 1:09 PM 5 comments Links to this post


*
*
*
holiday kuantan
de rhu kuantan

15-17 okt 2010


layan jer la gambar qaish ngan boya nye

teruje.....
 
jom ajak baby mandi pool



























bilekah saye mampu langsaikan hutang ini.....~~~wink wink~~

Posted by S.A.L.J.U sha at 9:47 AM 0 comments Links to this post

*
*
*

kemanakah sayer menghilang???



huhuhuhuuu


sekian lame rasanye tak dapat update gile2 byk entry



bz ngan rumah dan tangga

bz dgn anak dan hubby

bz dgn xtvt memasak 

++ dah tambah lg menu memasak solid food qaish 

mama suke masakan panas dan fresh utk qaish

jarang dberi cerelac ataupun makanan sejuk beku
 
 
maka
klu nak list kan ke-BZ-an saye skg mmg korang jemu nak baca
 
 
hutang saye
entry holiday

entry qaish haiqal

entry xtvt shasauffi.blogspot

huh...byk nye hutang entry

bile kah mampu saye tunaikan saat ni????

pepun sy akan buat 1 entry rojak merangkumi semua d atas
 
beserta gambar qaish haiqal xcted mandi pool
hehehee...tungguuuuuuuu




Thursday, October 14, 2010

mood eppy..........

Posted by S.A.L.J.U sha at 1:41 PM 2 comments Links to this post
*
*
*

hari ni berkursus kekeluargaan

"memahami psikologi anak"

syok....byk sgt mama belajar

*
*
*

dan es0k petang.....

kami sekeluarga mahu mood holiday !!!!

yeyeeeee....

tak sabar nak bedebusss...main air pool ngan qaish haiqal

blue swim pants yg syomel

boya pelampong qasih warne kuning tuuuuuu....

*
*
*

gerenti tak sempat nak update

bz kemas gem baju brg2 qaish semua

so 

doakan kami sekeluarga semalat pergi holiday dan selamat pulang ye nnt.







Tuesday, October 12, 2010

j0m cite pasal solid food qaish haiqal...tak lupe eppy bday 6month qaish haiqal (^_*)

Posted by S.A.L.J.U sha at 7:10 PM 2 comments Links to this post



*
*
*
upload pic dr hp...

rupe2nye hp mama dah buat hal...gambar pecah dan ade yg takleh bukak langsung

byk gambar rosak

ni ajer yg tinggal

:(

so cerite ringkas by pic jer la....


mama rebus corrot utk qaish


siap dah lembut...mama masuk blender.....zassss


dah jd puree


ready nak sejukkan...masuk dlm bekas tetomel yg de tutup....bersih la kan


ni plak beras yg dah basuh dan telah dgoreng kering......lepas tu kisar jd mcm tepung beras

tujuannya ...mudah masa masak...sekejap je.....

klu masak beras sebutir sebutir tu lambat nak lembut......


leh simpan tok berape kali masak....

ni mama buat sikit dl..try test


ni yg dah jd bubur.....cemat mudah


dan hasil air tangan mama ...penambah selera qaish haiqal


yum yummmm.......sedap la mama

sehingga menjilat jari......


ni masa mama g bfast kat tengkera...sambil bawak bekal qaish haiqal

sama sama bfast ngan mama ye


*
*
*

mama sedang seronok................memasak utk qaish setiap subuh

segar bubur panas d bekalkan utk qaish

leceh hari2 habis

p/s nak cari buku wardina la.... 'mama, saya lapar'




Friday, October 8, 2010

delima yg mcm tah bile nak sudah.......

Posted by S.A.L.J.U sha at 8:26 AM 2 comments Links to this post


*
*
*


asik pk

asik berkire kire

asik tgk flayers

asik bincang2

asik tgk slip gaji

asik pk pk bunga bank

asik masuk *****contoh

asik pk nak cam ni ke nak cam tu

asik balik ngan pikiran yg nak beli ke tak

asik 

asik

asik

asik


*
*
*

sampai bile nak ber 'asik'

*
*
*

'zaman skg ni...klu tak berhutang mmg tak dpt berharta'

tp harus pk keputusan membeli sesuatu harta tersebut atas kemampuan kewangan keluarga

"jgn tergadai harta terlelong maruah"

sedar......... aku ni kerani gomen jer.....hubby pun kontrak staf agensi2 offshore...on off job

mampu ke kami????

tp...pk kan..... org gomen pakcik2 makcik2 ni......gaji gomen byk mane tu la mampu memiliki sesuatu harta 2 ke 3 bijik

gaji gomen tu jekkkk!!!!!!.... yg org luar sibuk kate kecik ciput setoit tu

ohhhh....bikin panas  jer......(bukan memperlekehkan gomen wehhh...aku ni pun gomen tau!!!
tetap dan berpencen)

tp...bikin panas utk menaikkan semangat aku dan hubby

kami boleh membeli harta utk memberi keselesaan kepada keluarga kami

kasi bakar

kasi panggang

kasi berapi semangat ni

papa .....jom.... bg 1 keputusan

*
*
*

so

keputusan nye.....

wink~

(^_*)

nnt kite bicara dengan lebih tepat dan jelas ngreeeeee~~~~



asik = asyik =  berulang kali pk...... tah la..betul ke aku nye bahasa melayu ni.
 
 
 
 



Wednesday, October 6, 2010

xcted ngan permulaan solid food qaish haiqal

Posted by S.A.L.J.U sha at 1:25 PM 4 comments Links to this post
*
*
*
ari ni qaish haiqal sudah 5 bulan 3mggu 3hari

so...dah nak melangkah masuk ke 6 bulan

6bulan............bulan yg dnanti nantikan

solid food

mmg la ade sesetengah mamamummy dah start solid food seawal mungkin

mama plak hanye memulakan solid food sekadar bg rasa sikit2 Cerelac letak dalam botol tu dr qaish umur 5bulan

tak berani nak awal sgt sbb qaish ni mudah sembelit

dr qaish 5bulan 2mggu aritu plak

mama dah start kacau Cerelac dlm mangkuk...bancuhan yg pekat sikit la

masa letak dalam botol takde plak sembelit

ni qaish makan pekat sikit Cerelac tu dah sembelit taik kambing poo poo nye

*
*
*

so mama rasa stop Cerelac

baik mama bancuh bubur nasi kisar ngan sayur2 segar drebus dan dkisar

nak memulakan solid food yg sebenar2nye 

bukan Cerelac yg hanye cedok dan bancuh ni memerlukan peralatan

sebulan lepas mama dah pk nak beli blender Phillip Avent + streamer tu
 
ohhh....idaman mama nak ready kan solid food qaish dengan mudah dan cepat
leh streamer dan terus blend

tp........

puas mencari kat online shop pun out of stock

round2 mall melaka ni pun xjumpe idaman hati

so semalam last pencarian

mama g jusco bandaraya...

masuk la Moms Care

Phillips Avent Blender+streamer tu masih xde...check stok pun xtahu bile ade balik

:(
akhirnye.....hati separuh bahagia merembat la Phillips Avent Blender mini 
 
 apehal pic dr hp ni sekerat ajer...ni nak kene baling anjing hp ni
 
greeeee~~~~
 
pagi td dah merasmikan blend puree carrot utk qaish nye bekalan
pic lupe snap.....dah lmbat nak g keje nye pasal

so next persediaan resepi solid food qaish yg mama belajar dr blog2 lain

mama buat insyaallah mama post siap gambar k

huhuuuu

hati bunga bunga...... xcted nak buat makanan qaish

qaish haiqal sile makan dengan selera dan membesar dengan sihat

poo poo bebaik tau mama bg sayur2 segar tu.....

nak buat puree apple

puree kurma

bubur nasi 

potato lenyek2 

oh....ape lg eh...byk benda leh belajar ni

hope qaish suke makan


*
*
*

pengalaman pertama bg qaish makan suap2 pakai sudu

ohhhh...sgt mencabar bile kaki tangan qaish tu tak duduk diam

org suap makan dia sama  nak suap jari jd makanan dia....hehehehe






Tuesday, October 5, 2010

cerita weekend....baru skg dpt mama buat entry....ohhhh bz nye mama skg

Posted by S.A.L.J.U sha at 6:53 PM 3 comments Links to this post

*
*
*
tajuk entry sebenar adelah

movie mania MAJIKA wif mama papa ++ qaish haiqal
 
qaish haiqal???? g tgk movie ke????
yeeeeee la..........

mama papa bawak qaish jalan2 tgk wayang sabtu lepas

nak ikutkn mama pun xpercaya mama leh bawak qaish masuk GSC Pahlawan Mall tu

masa papa cadangkan nak g tgk movie Majika

mama mcm 'uikkkkkk......boleh ke????'

mama buat jer la resevation dl

tibe masa siap2 ktorg pun zassss....jalan

mata b0lat qaish...menunjukkan xtido.......

dlm hati mama...harap2 qaish ngantok gile masa dlm GSC nnt

*
*
*

parking

g amik tiket tgk2 ade kosong couple seat

ohhh..bagus la....mama mintak la tukar couple seat so total rm24 tok 3 org...wif qaish yg free

eheheeeee.....tp dlm hati risau...leh ke tgk movie..kang rugi plak klu qaish ngamok

jawapnye keluar movie la

*
*
*

berlegar2 kat wall tu

byk mata yg memandang ktorg ni

yer la...wif baby kan

tak kurang gak yg memandang senyum usik2 qaish

ohhh...ade saje peminat qaish ni.... amoi2 la yg suke dia

erm,,,,.... bukan perasan tan sgt mama ni...tp mmg klu keluar mane pun

yg akan menyedari kehadiran budak kecik ni sure amoi2 atau nyonya2...
 
mcm papa la de 'asso look' la ...hehehe

*
*
*

alhamdulillah misi kami berjaya

masuk2 jer qaish ade mengamok...tp bagaikan 'mengantok dsurung bantal'

mama terus sumbat susu kat qaish...abis 1 botol

terus mamai....pok  pok  pok......mamai makan lena

movie nak start jer 

mama terus takup telinga qaish...kepit...sekepit2nye

hehehee...mmg seksa mama nak tgk movie

tp ok la...qaish tak terjaga sgt...sikit2 jer

*
*
*

cerita pasal movie Majika

ohh....cite KRU mmg BEST....KELAKAR gile

dongeng2 melayu lame....bahan utama

pelakon semua tip top...bayar mahal nye

bagi mama watak ziana zain plg best dan plg caya la....

*
*
*

gambar yg lebih jelas tak sempat nak snap

sibuk ngan qaish
 
selesai layan majika.....kami org yg paling last keluar

hehehee.....

qaish masih lena tido

*
*
*

misi berjaya







Saturday, October 2, 2010

musim tajuk paper.... "bayi mati tercekik susu"...........

Posted by S.A.L.J.U sha at 4:39 PM 3 comments Links to this post

*
*
*
Harian Metro


Bapa Terkejut Bayi Jadi Biru

KUALA LUMPUR: Akibat keletihan dan tertidur selama dua jam, seorang bapa hanya mampu menitis air mata apabila bayi lelakinya yang baru berusia lima bulan mati akibat tersedak susu ketika dalam jagaannya, pagi semalam.
Dalam kejadian kira-kira jam 11 pagi itu, Hadif Hameedullah Mohd Najib diberi minum susu oleh bapanya sebelum diberi pula minum air yang diisi dalam botol.
Namun, bayi itu dipercayai tidak sedarkan diri sewaktu bapanya tersedar dari tidur kira-kira jam 1 tengah hari di rumahnya di Seksyen 2, Wangsa Maju.

Difahamkan, bapa bayi itu berusia 29 tahun mengambil alih menjaga anaknya kerana sedang bercuti. Ketika kejadian, bapa terbabit yang turut mempunyai seorang lagi anak lelaki, cemas apabila mendapati anak bongsunya itu tidak sedarkan diri.

Ketua Polis Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan berkata, bapa mangsa kemudian mencabut botol susu yang berada pada mulut anaknya selepas mendapati bayi itu kebiruan, selain keluar air dari mulutnya.

“Dia menghubungi isterinya yang bertugas sebagai guru di sekolah berhampiran sebelum bergegas menghantar bayi mereka ke Hospital Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Tuanku Mizan.

“Doktor memberi bantuan pernafasan untuk menyelamatkannya, namun gagal apabila mangsa disahkan meninggal dunia,” katanya.

Menurutnya, mayat mangsa dihantar ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk pemeriksaan lanjut dan dibedah siasat.

“Hasil bedah siasat mendapati bayi itu mati akibat tersedak susu. Kes ini diklasifikasikan sebagai kematian mengejut tapi siasatan diteruskan. Polis juga mendapatkan keterangan daripada bapa mangsa yang juga saksi kejadian kerana bersama-sama mangsa ketika itu,” katanya.

Menurutnya, jenazah mangsa dituntut bapanya selepas bedah siasat untuk dikebumikan.

Kejadian ini kali ketiga dilaporkan dalam tempoh dua minggu lalu. Pada 21 September lalu, seorang bayi perempuan berusia tiga bulan mati tersedak susu selepas dibiarkan menyusu sendirian oleh pengasuhnya di sebuah pusat asuhan di Presint 9, Putrajaya.

Dalam kejadian kedua pada Ahad lalu pula, seorang bapa dikatakan memangku bayi lelakinya, Mohamad Ayub selepas diberi susu ketika dalam perjalanan dengan kereta api dari Manik Urai, Kuala Krai ke ibu negara.

Difahamkan, kedua-duanya kemudian tertidur dan hasil pemeriksaan di HKL, doktor mengesahkan mangsa meninggal dunia ketika berada dalam kereta api akibat tersedak susu.


*
*
*


kebelakangan ni asik berita bayi mati tercekik susu

mama sembangkan ngan papa hal ni

mmg risau....masa qaish dlm jagaan pengasuh

harap ni semua tak terjadi pd kami dan pada ibu bapa dan bayi yg lain

malah mama jugak mengingatkan diri mama.....

berjaga2 saat memberi susu kepada qaish

mmg masa minum susu ade jgak qaish tersedak.... mama lekas lekas angkat dan tepuk belakang qaish

xnak dia terpisat2

jangan malas dan jangan pk nak tido masa bg susu pd baby semasa waktu malam

sekurang2 nye tinggikan kepala baby dengan lengan kite

atau bantal dan moniter baby isap puting botol susu tu

masa penyusuan mama suke pusing2kan botol susu tu...xkasi qaish tido masa minum

mama harap....dan mama berpesan sekeras2 nye pd diri mama sendiri

jangan cuai!!!!!

ohhh...tak sanggup mendengar membaca berita baby mati tercekik susu lg