click here

Tuesday, December 28, 2010

baru nak jejak kaki ke iCity>>> qaish yg pling eppy tgk lampu2

Posted by S.A.L.J.U sha at 11:18 AM 13 comments Links to this post
*
*
*
pic2 ni semua guna hp e71 mama jer...

camera rosak masuk servis

so ni ajer la yg dpt amik..

kami pun sibuk melayan qaish berborak2.... meriah riuh mulut dia mlm tu

tgk lampu2 terang...suke agaknye


 hehehee....kelakar plak tgk muke qaish mcm ni

mama+Q+ papa





 qaish pun sibuk nak pegang lampu2 tu....



 cantik....skill mama nye shoot pic









goyang...huhu


*
*
*


pepun

balik kg bandar ni keseronokannye adelah berjalan kulu kilir

masuk ukur mall

berhabisan mencari sesuatu yg susah dapat kat melaka

*
*
*

balik kg felda pun syokkkkkk...(bukan ayat amik hati eh!!! tp mmg jujur dr hati)

sbb tu mama pilih kawin org ade kg halaman

eheheheee.....tak sabar tggu dusun buah musim buah menjelang

tak sabar makan ayam kg yg sembelih belakang rumah

makan sayur masakan 7 jenis daun pelik2 ...yg pasti aku xtahu masaknye

tp aku sgt suke masakan air tangan mak mertua ku

wallah...sedap....

syukur alhamdulillah...perkahwinan yg drestui menjamin kebahagian anak menantu

:)







GRACO CitiSport EDT Stroller >>> light weight

Posted by S.A.L.J.U sha at 10:45 AM 4 comments Links to this post
rangkuman xtvt sabtu+ahad+isnin
*
*
*
entry blog kembali xtif

mama qaish papa dah abis cuti mggu ni

dah puas berjinba kat kajang uma nenek

:) tersenyum puas mama

yg paling dnanti nantikan sejak melahirkan Q

papa janjikan mama akan dapat

yeyeeeee....
sabtu dah g ukur lilit ngan sepupu....rupenye sepupu pun sgt berminat n dah pakai
jumaat mlm tu sepupu sms buat promo...

huh...langkah kanan la beb

sepupu dpt sale

mama akan dapat ape yg dhajati

so ukur lilit done

saiz 2 dah ade tggl lg satu jer baru nak amik stok

2mggu lagi akan balik kajang utk kenduri arwah ayah

so masa tu mama akan memulakan toturial
huhuhuuhuuuuuuu...tak sabar nye
ape dia benda tu??????  hehehehe

malu nak ckp....

tggu ajer la keberkesanan nya

harap sgt ia berkesan nya mama

klu tak....boleh tak money back waranty ...boleh ke???? huhuhu

kene bebel jer la klu tak menjadi.

tungguuuuuuuu

so abis xcted mama yg dnanti2 kan tu

pegi ke cerita Q plak

*
*
*
*
*

balik kg bandar ni tak sah la klu tak YES

hehehe.....

mama pun syok la....bukan brg mama pun

mama syok sbb YES untuk brg anak
mmg puas hati bile tgk anak sokmo bergaya
anak sokmo ensem comel jer
anak sokmo pakai sesuatu yg dr hajat mamapapa
hehehee...padahal
anak tu kecik lg xtahu pun brh tu baju tu botol tu mahal ker... brand ker...ape ker

so mmg utk kepuasan mamapapa jer membelikan sesuatu mengikut selera mamapapa tp bersesuaian ngan anak

*
*
*

cerita buggy Q

ari tu mmg dh jual stroller SCR6 Q yang pertama beli masa umur 2bulan

akhirnye pakai sekali 2 jer...

alasan xmo pakai

BERAT!!!!!!!  dan susah nak pakai dan cara penyimpanan yg byk amik ruang bonet kereta

8.4 kg beb...bile mama keluar ngan qaish masa papa xde

sejak tu serik nak bawak sendiri SCR6 tu

terus beli stroller biasa jer...sweetcherry jgak tp mudah lipat..less sikit la berat dia.

sejarah stroller Q

SCR 6 Sweet Cherry
8.4kg
dh selamat djual..beli rm 436 jual rm 300... awal disember aritu jual

V
V
V

masa 4bulan tu mama beli stroller ni

mmg xlawo pun...... tp asalkan less sikit la berat stroller tu n mudah simpan

tp mama sgt suke stroller ni...puas lenjan pakai

mama siap boleh tukarkan huggies qaish dalam stroller d mane2 shj berjalan

hahaha......aku mmg mama sempoi..xde segan bab nak urus anak

xmahu montot cantok Q tu melecet ruam2 ....


Sweet Cherry

                                                          CD260A Justin Stroller
6.8 kg
masih dalam penggunaan....takkan djual sbb brg pun dah xlawo

V
V
V


mamapapa g shopping sendiri xbawak Q pun

g bercinta jenjalan kat Alamanda

masuk MotherCare

syokkkkkkkkkk....sale....qaish dapat baju 3..huhu cecantik cartoon
(pic xde igt nak amik la smlm)

tgk stroller.. lawa...mama berkenan MACLAREN Volo tp papa diam jer

huhuuuu....so mama pun diam dl jgak...ikut cakap papa k
masuk Anakku...
mama bergenan gile buggy comel kecik jer..murah gile  rm129 jer

sory gambar xjelas..tp mcm ni la rupenye...colour hitam

papa xberkenan...dia kata kecik sgt rangka sangat

qaish lasak....kang ade pusing2 jatuh plak

hahahahaaa...... bagus papa pk mcm tu

masatu mama tgk murah....dan ringan...

mmg tujuan stroller@buggy nak cari utk qaish ni nak yg RINGAN

so xde la amik Anakku Buggy ni

*
*
*

toy r us plak tutup....ubahsuai kedai

dah nak balik dah....sekali lalu depan ModernMum

tgk byk plak brg baby n stroller tersusun
mama masuk la papa dh kedepan nak bayar tiket parking
agaknye tgk mama xde ....papa cari mama

belik punye belik....angkat2 katup2

puas 1 kedai tu nye stroller buggy amam cube angkat dan cuba tutup

nak tengok memenuhi tak citarasa papa

akhirnye menunjukkan papa berkenan sesuatu dsana

heheheeee....pandai tak skill mama nak bodek utk anak

biar mama penat .....xpe....mama xde malu2 kucing nye nak try brg2 kat kedai

papa nmpk ....tgk berkenan baru la dia sentuh

mama berjaya

hehehehe

combi pun mama suke...tp model mama nak tu safety belt dia kat pinggang jer..kat bahu takde

beza pun 100 jer ngan Graco

akhirnye

 Graco Citysport

4kg shj...light weight (tujuan pembelian terlaksanan)

 hasil jualan SCR 6 tu papa tambah lg 350.

papa jgak eh

mama tersenyum.....

 kat rumah...dh tak rotate pun pic ni

ringan dan sport.....boleh angkat style pikul kat bahu jer

see.... mama membuktikan mama leh pikul bende alah ni

so papa xrugi beli

tq papa

*
*
*

jom jamu mata ngan gambar2 Q sebelum bertolak balik ke kg kajang

menyinggah 2 rumah pengantin...

qaish sgt baik... dh besar  pandai dh ikut mama jalan

xmeragam..... nak tdo jer..pok pok pok...selamat tdo


 senyum lebar



 rambut trojen oleh mama


 mama buat rambut qaish sebuk nak tengadah ...ape la mama buat ni eh

 cak...air muka pun dh berubah..mcm budak 1tahun dh

 kat uma nenek dah.....nak g i-city


 baju pyjamas 18bln-24bln..hahaha..tp qaish baru 8bulan la
baju ni beli online kat CPM....
cutting kecik...so kene beli up saiz besar....baru sedap pakai



jom.....tgk entry i-city plak...

Q g tgk lampu2 cantikkkkkkkk







Friday, December 24, 2010

.:: blog bercuti ::.

Posted by S.A.L.J.U sha at 9:05 AM 3 comments Links to this post
*
*
*
1st mesti la tonjol kan tuan tanah blog wif anak bujang
 see...dh mcm budak besar anak bujang mama

rambut pacang tegak tu...pinjam gel papa

hehehee...

pic ni masa weekend lepas kami nak g Expo PC kat MITC

*
*
*


 
lately sgt bz sbb

klu papa work...mama akan berdua jer ngan qaish

so takde keje sgt nak buat boleh la berblog

skg

masa papa qaish bercuti...maka...dapur pun kembali berasap

jalan pun sampai sakit2 kaki 

melawat mak ayah mertua

g wedding day

huh...mcm2 la buat sampaikan

keletihan badan menampung aktiviti

*
*
*

tibe masa kami nak balik kg + jalan2 ukur mall kl plak

so blog entry akan bercuti

tata





Wednesday, December 22, 2010

jom vote qaish haiqal - feel FREE to vote

Posted by S.A.L.J.U sha at 9:00 AM 2 comments Links to this post
*
*
*

vote link ni tau


pic yang di pertaruhkan



masa ni qaish eppy sgt dapat main air

dengan float yg cute miut tu

feel FREE to vote
 
0key



Tuesday, December 21, 2010

.:: contest si manjaku comel ::.

Posted by S.A.L.J.U sha at 9:54 AM 1 comments Links to this post
*
*
*

hahahahaa

mahu gelak sebab....mamasha pun menanti org tag sayer untuk contest ni

sekali bukak blog mun

mun pun menanti seseorg tag contest ni

ohhhh...terima kasih mun tag pada sayer...sgt suke

*
*
*

contest di anjurkan oleh mama juli


ok, syarat penyertaannya adalah seperti berikut..senang jek:

1- jadi follower blog Masimalo's Heart nie..  
>> i'm Follow
2- anda mempunyai blog sendiri...
>> semestinya tuan tanah mamasha qaish
3- buat satu entry berkenaan contest si manjaku comel ni dan sertakan gamba Si comel anda yang paling comelll skalik
>> semestinya pic tomel syomel
4- tampalkan banner kat atas tue kat side bar dan entry korang...
>> semestinya benner berTUAH ni

5- last sekali tinggalkan link entry korang
 >> link menjejaki mamasha qaish

6. Yang buleh join baby dari baru lahir hingga 6 tahun....
 >> xlanggar perintah hehehe
qaish haiqal 8bulan seminggu

7. tag rakan2 anda 5 org...
>> rakan blog yang mama gemar terjah blog diorg

*
*
*

pertaruhan pic qaish haiqal

qaish haiqal bin m. asrul sauffi
8 bulan seminggu












Thursday, December 16, 2010

berus gigi ke berus lidah...hehehe

Posted by S.A.L.J.U sha at 8:56 PM 8 comments Links to this post
*
*
*

saje nak berkongsi ngan korang2 para ibu

agak2 nye sejak bermula bila korang mula berus gigi@berus gusi@berus lidah anak?


*
*
*

td g jusco terjumpe benda ni

bagus ni

sebelum ni mama start berus lidah mulut qaish sejak qaish mula makan solid food

tp pakai berus lembut silikon yg sarung kat jari tu
 
permulaan basuh mulut anak
td g jusco terjumpe la berus 3 jenis yg bersesuaian mengikut keadaan pembersihan mulut mengikut tahan umur dan pertumbihan gigi anak


 1. 6bulan ke atas

colour hijau tu.... mcm getah jer....tp ade bergerigi...so membersihkan lidah gusi sementara xde lg gigi
atau gigi br nak tumbuh


 3 jenis

blue :-  peringkat ke-2

getah lembut jgak....tp berbentuk seperti berus

10 bulan ke atas atau yg bersesuaian



peringkat ke-3 ...oren tu

mcm berus gigi budak biasa....

bile gigi dh sepenuhnye keluar......atau bersesuaian dengan nya.

ubat gigi sha guna yg pureen stawberry tu


*
*
*

mendidik anak rajin berus gigi

bangun pagi berus gigi

gigi putih berseri

;)








Wednesday, December 15, 2010

sembang rambang...... terasa bagaikan baru semalam hari perkahwinan ku.....

Posted by S.A.L.J.U sha at 8:20 PM 2 comments Links to this post
*
*
*

erm...takde ape nak sembangkan

saje jer la update kosong mcm melayang2 jer jari ni menaip

padahal.....arini dan smalam meje ku penuh dengan fail dan kerja

huwa....... menangis jgak rasa bile printer pun buat hal masa keje melambak

so nak ringan ringankan fikiran jap

*
*
*

pagi td sesembang la ngan rakan sekerja
secara tak sengaja..terkeluar ayat

" terasa baru jer kawen..... dh ade anak...cerita pasal pempers anak la"

pastu ter'DIAM' 

WAH..........

wei...mmg la baru jer kawen....

baru tahun lepas meh...aku kawen

sekarang 2010
aku kawen 2009....kan ke tahun lepas tu
*
*
*
tu la rezeki dr Allah s.w.t
pertemuan merangkap jodoh

kawen dan lg dkurniakan rezeki berlipat ganda

iaitu

'zuriat'

usia perkahwinan masih muda

baru 1st anniversary

mama harap dan sentiasa berdoa

dr 1st anniversari jadi 5 tahun anniversary

pastu 10 tahun anniversary 20 tahun anniversary

dpanjangkan umur kami...akan ade la 30 tahun anniversary

*
*
*

tak caya la...klu ibu ibu muda ni

yg penat bekerja seharian d pejabat

pastu memandu dlm kesesakan jalan raya

pulang tugas ambil anak plak

pastu letak beg jer...singsing lengan baju.....memasak untuk klu tak seisi keluarga...masak untuk 2mulut org dewasa(suami isteri)

pastu tengah2 masak....dengar anak menangis minta perhatian...dah terlari2 tgokkan anak

pastu terbau plak sesuatu pastu dlm hati sendiri berkata "eh...bau ape tu eh"

dah terjerit "lauk mama" sambil belari pecut kalah pemegang rekod dunia g dapur

mahu menyelamatkan lauk untuk hidangan hari ini

hehehehehee.eeeeeee.... tak tahan sinopsis

*
*
*

kekadang ade jgak terlepas kata terkasar bahasa ngan hubby ke

tak pun terlepas tension ngan anak sendiri ke kan..termarah ke

terpk...nape la mama takde masa utk berehat untuk diri sendiri

masa ni teringat iklan ' Nestum nesVITA'.... (tggu iklan nesVITA depan tv tau..nak tulis ape dia kata lupe la...)

tergive up ngan keletihan seharian

terlepas keletihan tu pada hubby atau anak

akhirnye br sesaat kesilapan terjadi..... d hati dah menyesal 1000 kali

marah diri sendiri...jgn merungut dengan keletihan

jgn tunjukkan depan anak yg kecil tak tahu ape2 pun

pada mereka...fikiran mereka....dan klu mereka boleh cakap bgtahu mamanya

meraka hanye mahu mama dukung la sayer...mama peluk la sayer...mama main la ngan sayer.....

segalanye mama...sayer mahukan mama sayer dcc sayer

:)

pk pk kan la yg terindah 

tu la indahnye....

anak d di awal perkahwinan

rezeki yg tak semua dapat begitu

rezeki yg takde sape mampu tentukan...
ko sakit asik batuk2 asma la pening la ko lambat nye dapat anak

ko sihat segar bugar...... ko sure bunting pelamin nye

ohhh...tu semua bukan jaminan....

tp ketentuan dr Yang Maha Mengetahui


dengan pasangan jodoh yg dkahwini atas dasar cinta

d usia perkahwinan yg setahun jaguh ni

harus la byk byk sgt byk sgt sgt...........sgt tak terhingga

kesabaran, toleransi, memahami, tolak ansur, mengalah tak semestinya kalah

yer......

semua ni dan yg dlm fikiran korang sikap yg bagus2 harus salu terlintas dfikiran semasa sesuatu keadaan itu tak terkawal

*
*
*

bertuah pada yg berpasangan suami isteri sebumbung

dan pada para isteri dan suami yg berjauhan

PJJ - perhubungan jarak jauh

pasti ade cabaran yang berlainan

*
*
*

berbalik pada diri sendiri

seawal perkahwinan ni.....lg2 PJJ yang duduk sendirian (bukan duduk ngan mak@ayah)

yang kekadang 3mggu sekali jumpe....ade masa sperti skg tgh lalui sebulan lebih xjumpe

dan ade yg lebih hebat dr tu.....3-6 bulan xjumpe....

huwaaaaa...pada sayer

sayer sagt sgt sgt kagum ngan kekuatan yg ade dalam diri mereka

so far...sy nye pengalaman semasa tunang 3bulan xjumpe

selepas kahwin..sebulan xjumpe

selepas ade anak.....

sebulan xjumpe hubby dh mcm setahun xjumpe

dengan kerisauan dlm diri yg sentiasa berlega legar....

takut anak sakit.....

takut sesuatu buruk terjadi bile duduk ngan anak jer ber2

mcm2 sbnrnye yg terlintas

tp.... doa dan tawakal jer la keluarga dlindungiNYA

*
*
*

rasanya selepas ade anak ni salu jgak sy ucapkan kat hubby

"papa...bile papa leh duduk sebumbung ngan mama ngan anak ...xyah keje jauh2 lame2 berjauhaan mcm ni"?

tp yg pastinya 'rezeki' kami masih dlautan

papa akan jawap penuh kesabaran dan memujuk hati sang isteri.....

"sabar la sayang....papa tahu mama kuat....mama boleh berdikari... mama hebat...papa percaya mama jaga anak mmg bagus.....papa gembira mama sgt tabah.....bla ...bla..bla..."

huh...bergelenangan air mata masa ni(teringat kat papa nun dsana)

sebenarnya mama pun xpercaya dengan kekuatan kendiri mama

dl....masa zaman cintan cintun ngan org lain kat politeknik....

salu cakap nak jodoh dekat2....klu zaman bercinta senang jumpe

tp..hakikatnye....lg senang jumpe dl zamn bercinta lg senang gaduh

wah...hebat gaduh dl...main baling2..merajuk xnak turun pangsapuri kerjaya politeknik tu

sang boyfrend sanggup tggu 4jam....hahahahah

tp tu semua keseronokan becinta monyet nyet nyet nye.....

tp skg...

yg dlalui..percintaan suami tercinta yang salu jauh nun dsana
menguatkan lg cinta kasih sayang
sanggup tggu bukan 4jam.....tp sebulan 3 bulan setia menanti

antara suami dan isteri dan anak

cinta

setahun perkahwinan

ade zuriat cinta terindah

lg lg la rajin mencari rezeki untuk kepuasan kehidupandan jaminan untuk anak

dan mama plak..... sabar menanti dengan taat setia

menjaga zuriat sendirian sgt mencabar tp mama doakan anak mama sentiasa bersama mama dlm ape jua keadaan

mama xsanggup bersenang...tp anak berjauhan

no no no

*
*
*

huh....panjang sunggup celoteh

sebenarnye semasa saat menulis ni

keadaan mama

sgt sgt sgt rindukan hubby

sgt sgt sgt keletihan

sgt sgt sgt sayangkan keluarga kecil ku yg baru terbina dr 30 mei 2009
bile mama menulis.....rasa lege...

lege ngan keletihan td.....bahagia bile mengingatkan rasa cinta

mama hanye la perlu belajar

belajar bagaimana bersabar

belajar bagaimana menukar keletihan seharian bekerja dengan keindahan wajah anak yg tersenyum melihat kita

belajar bagaimana menghargai suami yg berpenat lelah memenuhi keperluan dan kehendak keluarga

belajar bagaimana merasai kasih sayang suami yang menghargai penat lelah isteri memikul tanggugjawap besar saat berjauhan dengannya

:)

teringat wajah hubby

mmg gile gelentang la mama sayang cintakan hubby
terasa baru lepas akad nikah jer

bunga2 hati

weeeehuu

lg2 ade qaish haiqal ni..... rindu hubby tgok anak

sayangkan anak..pastinye mencintai hubby

hati bunga2...so same2 la jom kite berbungan hati merasai dcintai dan mencintai hubby masing2




" kekadang terkasar bahasa tersinggung hati..sbb kite lupe bagaikan  kite dsaat bercinta mudamudi.......sedangkan itu hubby@suami@syurga isteri padanya."

rindunye 30 mei 2009







11bulan kemudian

lahirlah permata hati mamapapa yg pertama

dberi nama Qaish Haiqal Bin M.Asrul Sauffi
12 April 2010


new born

kaki saye yg tomel....serius bak kata org tua2 besar 2 jari ibu shj

dlm pantang 

2bulan

3bulan

 4bulan

 5bulan

 6bulan

 7bulan

8bulan


*
*
*
jgn lupe

blom lengkap lg uolllll

*
*
*

3 of us


pic lates tggu la papa balik eh...t kite berjinba jimba

tata dl......berjumpe lain entry

pinjam kata-kata irine marcello yg tomel tu

" when LOVE become as a PROMISE.....you have to fulfill it with all you heart"