click here

Friday, July 30, 2010

bersiaran....

Posted by S.A.L.J.U sha at 9:08 PM 0 comments Links to this post

*
*
*

update ringkas

mama & qaish menyambut kepulangan papa bercuti

^_*

senyum dengan eppy nye..... 

5hari syukur....masih ade 5hari itu dberi sbgai cuti

klu TAKDE 1hari ...... lg seday

5hari maka mama cukup ter^_*yum


Thursday, July 29, 2010

doakan....

Posted by S.A.L.J.U sha at 2:03 PM 2 comments Links to this post
*
*
*

pagi g gov spital nak cucuk 3 bulan qaish tp vaksin takde..tggu la lg

ptg plak....kursus....

************************

doakan papa qaish balik on friday k.

mama tersenyum senyum sent0l dah ni

<3

Wednesday, July 28, 2010

cerita cerita kisah susu qaish....

Posted by S.A.L.J.U sha at 12:47 PM 10 comments Links to this post
 dsebabkan ramaikan pm sha menanyekan susu qaish yg sha nak jual murah2

so sha update sikit kat entry ni

susu susu qaish ni semua dah abis djual

alhamdulillah...mama xmembuang xmembazir

OUT OF STOK

TQ

*
*
*

ni hanye kisah masalah susu qaish...

bukak menunjuk2  susu qaish yg melambak tu pelbagai jenis tu ekh

(kang de plak anonymous yg kata, mama nak menunjuk susu2 qaish plak selepas kisah botol susu kisah shooter qaish dulu)

*
*
*


thanks kekawan maya yg kenal mahupun baru bertegur sape

memberi kata dua tips dan semangat pd mama untuk menyelesaikan masalah qaish yg de masalah poo poo


*
*
*
 Enfalac A+

bermula dengan susu ni la dr qaish lahir selepas dapat rasa sikit2 susu mama yang tak menjadi produk tenusu yg bagus...maybe de silap mama kat situ yg akhirnye susu badan hanye sedikit dan terus xde.

qaish haiqal lahir kat pantai hospital ayer keroh

so hospital bekalkan susu enfalac ni masa kat bilik penyusuan tu

mmg selere ajer qaish minum susu ni...pakai sringe...sbb masa tu mama masih berusaha mengeluarkan susu badan dan mama mahu full BF

tp niat asal mama xkesampaian bile mama kering susu dr awal bersalin...dpt sikit2 jer

so qaish terus la dengan EnfalacA+

bagus....susu ni mmg mahu hampir serupa dengan zat susu ibu

(tp susu ibu tetap yg pertama plg berkhasiat yek!!!!)

sebulan lebih qaish minum...ok...berak bagus hari2 mama papa kene basuh montot qaish

eheheheee...kekadang cair jer elok jer....

yg paling geli adelah papa....dia jd tukang hulur2 tisu jer,....nak pegang xde pun (sampai skg eh)

tp selapas sebulan lebih...nmpak gaye poo poo qaish haiqal semakin bertukar.....

last2 jadi hijau pekat dan agak keras....

igt lagi..... papa balik dr laut je...sampai..mlm tu g al zahrah bangi

jumpe paed sana..... masalah qaish tak berak dah 2 hari

so....hasil pemeriksaan

paed sana ajar rangsang montot baby utk dia teran berak
(paed qaish kat pantai xkasi buat mcm tu sgt..tak elok)
dan dapat la susu ramuan khas utk cuba menyelesaikan masalah poo poo qaish
*
*
*

Novalec IT
susu ramuan khas untuk baby bermasalah sembelit


kisah susu Novalac IT ni

qaish tak berape nak minum...

so terpaksa la mama buat berselang dengan susu Enfalac tu

so klu dah 2botol Novalac botol ke 3 mama akan bancuhkan Enfalac

so far bagus dalam masa sebulan lebih penggunaan dua susu ni bersama sama

Enfalac A+ dan Novalec

sampai umur qaish masuk 3 bulan

1 permasalahan qaish ni jgak

qaish tak suke minum air masak

klu minum susu botol....kene la bg air masa lebih jgak sbb susu lembu ni panas..tak setanding dengan susu ibu yg dah cukup zat dan kangdungan air nye

bagi sebotol air masak pagi sampai malam baru la abis

klu nak jgak suruh dia telah ..mama pakai sring suruh qaish telan air masak tu

*
*
*
dalam masa problem ni bermula
dah cuba tukar susu Enfalac A+ kepada Anmum

papa plak terus beli tin 900g ni

akibatnye.....1tin ni elok lg tak berbukak ade kat uma ni....

mmg tgh cari sape nak beli separuh harga jer la jual



last2 mama baru teringat de pek sample dr pantai hospital masa mama bersalin aritu

so bukak tu jer dl.....

Anmum ni berkrim susu dia....

qaish minum....tp sama jgak berak hijau keras...dan tak berak hari2....

so Anmum pun tak sesuai ngan qaish

so masih dengan Enfalac dan Novalac
sehinggala.....

*
*
*


3bulan...mula qaish dhantar ke rumah org ketika mama work

so far mama dpt penjaga qaish yg prihatin jgak...since dia oun ade anak kecil 6bulan

walaupun ibu muda berumur 23thun tp dia dah ade 3org anak dan yg paling kecil berumur 6 bulan

dia mampu jaga qaish bersama2 malah nmpk prihatin dan sayangnye dia pd qaish

menumpang kasih....anak dia semua girl...qaish ni boboy....suke la
(masuk topik asal smula yer mama ni.....)

memula penjaga qaish ni tegur..nape qaish kepala panas jer.... dan berak pun susah

mama pun ckap la mmg qaish ni de masalah poo poo

dr hari2 poo poo menjadi 2hari sekali poo poo....dan kekadang naik 3hari sekali poo poo

dengan berak hijau.

dsitu mama mula rasa qaish ni tak sesuai jgak ngan susu ni

kepala panas mcm demam jer...tp badan tak panas....

bile xberak 2 ke 3 hari mula la perut sure sebu...mula la meragam

*
*
*

pastu mama tukarkan kepada Lactogen 1

Lactogen 1 RM 10 kotak plg kecik

beli by pek jer dl..takut qaish tak serasi

so 1 pek plg kecik tu baru rm 10...murah nye...memula syok nye beli

qaish pun hari2 berak.....cantik kuning 

kotak 1 masuk motak ke2...dan masuk kotak ke3....

qaish berubah balik

taknak poo poo dan klu poo poo sembelit balik

huh.....jenuh jenuh mama pk ape susu nak bagi

*
*
*

kekawan opis

kekawan maya

kekawan blog

ramai membantu mama

thanks cadangan dan pandangan korang

so..mama pun cube  la susu lain plak

sambil2 tu...mama mule tuap tuap hari2 kat perut qaish ...urut mmg hari2

junjungla..org tua2 ajar junjung perut letak kat kepala kite

mcm2 la

*
*
*

dr Lactogen 3kotak bertukar ke Frisolac Gold 1

percubaan Frisolac Gold 1 400g rm28

so far ..... takde perubahan.... =(

sekali jer poo poo pastu terus tak poo poo

*
*
*

pastu mama rasa nak terima pakai cadangan bagu susu soya kat qaish

mama pun beli la ISOMIL 

takde tin kecik kat mydin masa tu...mama malas nak pk byk nak g jauh2 lain cari...so mama beli jer tin 900g tak silap mama la yg besar tu

ISOMIL rm50 ++ kat mydin

ni lg sadis.....

Isomil ni mama bancuh la 3scop

sukatan Isomil pun berbeza dgn susu lain...sbb dia susu soya

mule2 bukak tin...ya ampun.... susu soya ni upe2 nye lain yek bau dia

beze sungguh la dengan bau susu lembu
bancuh sekali tu...try bagi qaish
ya ampun........... anak mama dah pandai rasa kat lidah

dia luek luekkan susu tu ...takmau telan...kepala kiri kanan elak mama sumbat puting susu tu kat mulut dia

sekali mama dengar bunyik perut qaish...grokkk...grokkk....

alahai..kesian anak mama lapar ni...bgai pun xnak isap

last2 mama bacuh la balik Frisolac Gold tu

kemain dhisap abis sekejap je 1 botol tu....
tp Frisolac kan masih xok ngan qaish

*
*
*

dr Isomil yg langsung tak mahu dtelan qaish tu

mama tukar kepada Nan Pro 1

Nan Pro 1 harga retail RM 25 - rm 28

(masa beli mcm2 jenis susu ni la baru mama tahu..beli susu dekat kedai runcit yg mcm kedai sengseh ubat tu la....lebih lebih merah berbanding kat shopping jusco ke mydin ke)
tips free...g la beli susu anak kat kedai seng seh ubat tu...susu ngan pampers mmg murah berbanding mall


dah masuk tin 400g yg ke 2....tin kecik2 jer mama beli dl

so far ....alhamdulillah syukur

qaish berak lembut

berak takde la hijau pekat pekat tu

de kuning mcm jagung (paed pun de kata berak baby yg bagus mcm taik jagung..kekuning gentel2)
 *
*
*

nak tahu dalam masa 3 mggu papa g work..mama uruskan qaish sendiri

dan bermula la kisah pertukaran susu qaish ni

3mggu jer mama ulang alik kedai cari susu qaish 

3mggu duit susu nye belanja tanpa full habis 1tin atau pek susu tu dah nak dekat 170-200

tak kisah la tu asalkan qaish mahu minum dan sihat dan penghadapan dia sesuai dengan susu yg dminum

cume yg dah beli dan tak bukak sbb igt nak buat stok sekali xsesuai ngan qaish...

so mama taknak membazir....mahu letgo semula la...simpan pun ape guna
****************************************
*
*
*
akibatnye mama bukak blog  entry mahu jual susu yg masih new xberbuka

enfalac A+ YG MASIH BARU  belum dguna....hope ade yg dekat2 ni anak minum...so mahu jual

ni KOTAK STOK NEW lg...tak bukak lg... mama nak let go

sape anak minum enfa kat melaka ni sile la pm mama....


thanks kat nurul....kawan blog merangkap kawan yg buat practikal kat jpbd ni dl

dia sudi beli susu ISOMIL ni

anak dia minum..tq... half price rm30
dah siap bungkus lawa nye plastik...


Anmum step 1 0-6 bulan

sama jgak NEW tak bukak lg.... expired lame lg

retail shop rm 50++

so mama nak let go RM 40 jer....new..tak berbuka pun lg

asalkan susu susu ni ade pembelinye.....xsampai hati nak simpan

dan sampai bile nak simpan klu qaish takleh minum

dumex rumusan bayi step 1

retail shop rm 16++....ni klu de sape2 beli susu2 atas ni..mama bg free jer la

klu takde beli susu2 atas ni...

mama let g

ohhh..... mama cari jgak same mama nak bagi free susu dumex ni jer kat opis ni...tp takde anak kecil yg minum susu susu yg mama nak let go ni.

sape de nak bantu mama....elak pembaziran

sile la pm mama




dialah org nye..... yg salu buat mama gewommmmm pastu tersenyum gembira melihat telatahnye

Posted by S.A.L.J.U sha at 8:55 AM 0 comments Links to this post
*
*
*

papa sile la menatap indah sempurna wajah riang anak teruna papa ni

*
*
*

teng0k buku ke teng0k tv tu....


heheeee...sekali toleh dah kene himpap ngan clothbook dia



pastu nak duduk mcm lagak org besar.... 
siap tangan letak atas bantal...ecehhhhhh


alamak...dah senget la nak tumbang...


dah melorot....ala sian anak mama


tgk tu.....pandang hp mama eh..nak snap gmbar dia ..tau tau jer


heheheee....dah main air liur......


closeup sikit....tu de buih besar qaish buat special......



*
*
*

papa... 

 qaish haiqal dah nak jadi besar besar besar lg...nak jadi mcm papa

dah 3mggu qaish rindu papa

xdapat buli papa...asik buli mama jer

sian kat mama tau papa

*_^

sile tadah tangan dan mulakan dengan bismillah hirrahman nirrahim

qaish doakan papa selamat... cuaca baik...

insyaallah papa leh balik weekend ni, amin.

Tuesday, July 27, 2010

like like like...mama yg teruje ..tgk clothbook utk qaish...

Posted by S.A.L.J.U sha at 11:44 AM 4 comments Links to this post

*
*
*

mama harap qaish sukekan buku

memula suke tgk buku
suke main buku

dan suke baca buku

pandai baca kitab

pandai baca Mukkadam

pandai baca Al Quran

*
*
*

1st  cloth book utk qaish

Peek - a - boo
Bunny!

menarik....soft cloth book ni

colourfull

boleh bukak2 some cloth kat buku tu

Bunny has lost his mummy!

can you help him find her? ermmmm~~~

t0mel....

eheheee....meh bercerita dengan anak

*
*
*

pasni mama nak cari flash card la..nak cari block block soft toys warna warni tu

yg mcm2 colour

gambar2

alif baa taa

1 2 3

a b c

eheheheee..... syok nye...

gewwommmmmmmmmmm




Monday, July 26, 2010

terPERSONA yg tak TERPESONA lg =(

Posted by S.A.L.J.U sha at 10:41 AM 0 comments Links to this post
*
*
*

terPERSONA mama akhirnye bercalar

cat terkopek...

huwaaaaaaaaaa...........

oleh tangan mama sendiri yg drive

pagi2 td nye cite masa nak anta qaish g uma penjaga dan nak g keje


eh...pesal camera hp aku ni..br perasan pic tak penuh...dah nak buat hal ke e91 aku ni jgk

ah''''''''

malas nak cakap byk

mood xbest

qaish plak tersenyum2 bila mama masuk kete balik nak hantar qaish g uma penjaga

ohhh...anak.... gelakkan mama eh...


Thursday, July 22, 2010

mama dah jadi penyelidik poo poo qaish...hahahaa lawak je tajuk tp sebenarnye tu adelah masalah yg sedang mama selesaikan

Posted by S.A.L.J.U sha at 10:17 AM 8 comments Links to this post
*
*
*

ape nye panjang tajuk skg ni....

heheheheee.....

back to topik

*
*
*

lame rasanye blog mamasha qaish ni tak d update dengan pelbagai topik

klu salu dalm 1hari aku leh update 2cite sekali atau lebih


mood malas menjelma gara2 aku bz melayan qaish yg sedang mengalami masalah susu dan poo poo yg susah dia nak poo poo hari2 secara naturel teran

byk mama bincangkan masalah susu qaish dan masalah poo poo qaish kat FB

thanks ye kekawan yg membantu

ramai yg ade pengalaman ni

so mcm2 la cadangan susu dan cara buat susu dan sebagainye dr diorg

*
*
*

ade org kata masalah babay nye poo poo ngan susu ni masalah biasa

kekadang baby tukar selera ladan tukar bentuk najis bile perut mereka dah tak serasi ngan susu yg sebelum ni mereka minum

tu la yg qaish alami skg ni

*
*
*

klu boleh mmg mama nak bagi qaish susu Enfalac A+ yg dia minum sejak lahir lg....

merisi montok selera dan kandungan nutrisi Enfa mmg bagus

tp selepas sebulan qaish mula berubah

poo poo dia kaler ijau dan kelas boleh siap mama patah2 taik tu

tu menunjukkan qaish dah kene tukar susu

mama rujuk doctor....qaish dsuggest minum susu ramuan khas tok masalah sembelit

Novalac IT...jual kat farmasi jer

susu ni qaish tak suke sgt...so mama selang2 minum ngan Enfalac A+ jgak

memula ok...poo poo ok....

tp masuk 2 bulan..... jadi balik sembelit

mama caik kan susu la supaya byk air...air masak qaish tak suke minum

puas bagi ..isap sikit jer....1 botol tu jenis nak abis kan dr pagi sampai mlm

*
*
*

2mggu lepas qaish mama tukarkan susu Lectogen

susu ni murah jer kotak plg kecik rm 10

bagus seminggu qaish minum...selera dan poo poo hari1 dan berwarna kuning janggung

bagus...mama suke....

tp masuk kotak ke3 mggu ke 2.....start balik sembelit qaish

ohhhhh....jenuh mama memikirkan ape jenis susu qaish sesuai ni

*
*
*

so status FB yg membincangkan masalah susu qaish ni

ramai la menghulurkan bantuan, cadangan, dan pengalaman mereka

ohhh...thanks sgt kekawan....

mama terus usaha

enfa A+ > Anmum > Novalac It > Lectogen  >Frisolac Gold skg

tgk keadaan qaish pas ni ngan Frisolac Gold ni camner

*
*
*

de yg suggest susu soya Isomil...tu pun mama dah beli tinggal nak start minum je

mmg mama tak sayang duit selagi qaish bermasalah susu

mcm2 susu de kat dapur mama ni.....tak jumpe yg kecik yg besar mama beli

takde masa mama nak round 1 melaka nak cari yg kecik..klu dah takde tu bantai ajer yg ade

skg mama tak mcm dl...senang start kete jer leh jalan

ohhh...tidak

skg balik keje jer terus balik n pick up qaish secepatmungkin

janji ngan penjaga qaish pun selewat2 nye 6.30 ptg

takkan nak amik lambat2 ..penjaga qaish pun sure nak masa ngan family dia kan

so pe2 hal mama nak cari barang ke time lunch hour 1 jam tu....

1jam lame mane.....sekejap jer dah abis

*
*
*

smlm nye cerita plak

kol 11 mama call penjaga dengar qaish sedang menangis....

cko ngan penjaga qasih mama xdpt dtg jenguk tghari ni sbb byk keje nak siapkan

tp...hati mama mane yg senang klu dengar anak nangis

lunch hour tu terus dtg jenguk qaish....

sampai2 pun qaish masih merengek2 mcm tak selesa

mama peluk2 pun xnak.....

so terus pk nak amik qaish bawak balik n nak g spital check qaish

qaish pun dah 3hari xberak....last berak pun masuk ubat munt0t...br la qaish teran berak

*
*
*

halfday terus la mama.....lantak la opis..... dah anak xsihat serba xkene

klu bos2 xpaham2 aku tak tahu la camner nak ckp

kol1.30 etrus g pantai hospital yg 5 minit jer dr uma aku...

tak kuasa cari yg jauh2...mama nak drive dengan qaish meragam dlm carseat

sgt bukan mudah nak bawak kete mcm tu

*
*
*

Allah itu memudahkan mama...parking dpt depan pintu utama lg....alhamdulillah

nak keluar stroller , beg  qaish mama dah sandang....terhegeh2 la mama sesorang

keluarkan qaish masuk stroller

rasa nak nangis jer...bile takde sesiape dcc

tp aku nyahkan dr hati...mama mesti kuat

kol 2 baru doc ade...so lepak jer la tggu.....qaish alhamdulillah diam

main2 pee kee boo ngan qaish....agaknye lelame dah boring...

sementara doctor nak ready tu ade 5 minit lg....qaish bantai nangis kuat2 jerit

mama la yg tak tentu harah nak suruh dia dia

bg susu xnak bg air masak xnak

last2 aku popok qaish sambil jalan2....baru senyam...tgk intai..dah lene

eheheee..... nak tdo pun ngamok kasi gegar pantai spital tu

abis beg qaish basah...air masak tumpah ..ngan baju2 kurung mama basah....dah mcm mama kencing plak...ehehee...lantakla...asalkan anak mama diam

*
*
*

masuk jumpe doc Lim Bee Yoo....

dah bese ngan pakar kanak2 ni dr qaish lahir doc ni la yg jaga qaish

check...doc kata qaish takde sintom masalah usu ke

sbb test doc masuk jari kat muntot qaish...poo poo tu tak keluar secara deras

perut lembut lg tak mengening keras

qaish pun takde muntah

so doc kata ni masih kene cari susu yg sesuai ngan qaish

bile qaish mengamok xselesa perut tu doc kata try la bg dia tenang dengan cara membedung dan usap2 perut dia

ohhhh..tu semua mama dah lakukan

kesian bile tgk anak nangis2...sure de yg tak selera

lame dlm bilik doc tu...membincangkan masalah qaish ni

hope so takde masalah besar.....

cume nak cari keserasian susu bg memulihkan penghadapan qaish


*
*
*

balik tu...... qaish ngantok tdo dia kene kacau tadi...so mengamuk la balik

nak balik kene lallu 1 trafik light....huh jenuh menanti no 99 tu menjadi 0 dan bertujar hijau

qaish nangis..abg sebelah naik motor tu tgk jer...last2 sblom lampu hijau mama bg susu...

diam plak...nak susu la tu...takleh sabar sampai uma

so...mama memandu la dengan sebelah tangan

klu de en polis ni mmg dah kene saman dah ni

*
*
*
 de sedikit gambar smlm....tp cabel tinggal opis la

smlm beg pun mamaina erynadhirah 

yg hantar kan kay uma....sib baik de kawan seopis yg sehaluan balik yg akan lalu depan uma mama

thanks yer ina

yer la smlm kan tetibe jer halfday lepas tgk qaish lunch hour tu terus g pantai hpt...takde g opis lg

ari ni plak mama terus amik cuti.....moniter qaish sendiri

esok bg la surat kat bos...tunjuk sbb nape balik tetibe

nasib la mama

harap bos paham masalah anak ni...lg2 mama the only yg bersama qaish...papa work jauh

*
*
*

mama doa2 arini qaish poo poo cantik

sbb tu tajuk entry mama kata mama jadi penyelidik poo poo  anak

eheheee..... mmg baby 0 ke 1tahun ni mcm2 nak tahu....

dia bukan tahu cakap lg.... so kene la tgk sintom2 yg dalaminye dan cari penyelesaian

rujuk doctor jgak yer...jgn memandai sendiri jer.....

*
*
*

pepun...thanks kat papa jgak

papa dah masukkan insurans medical kad pd qaish

beringat2 sebelum terlambat

thanks jgk kat kawan lame liss bibik merangkap perunding insurans utk qaish ni


*
*
*

dah la....perut mama lapa dr smlm xmakan

igt nak order pizza la....

teringin sgt dr smlm ...dah makan rasa geng opis order smlm

tp xsempat nak menikmati sbb terus g jenguk qaish smlm

huhuuu...pizza pizza delivery

maaf la papa...mama nak sgt..nak g kedai tak usah la ngan qaish jer ber2

so calling calling 1-300-88-2525


*_^


papa tgh laut amik bau jer yer...ehehee

Tuesday, July 20, 2010

kepala dah berat letih memikir jer.....aduss...bile mama dpt rehat...papa help me

Posted by S.A.L.J.U sha at 2:40 PM 2 comments Links to this post
*
*
*

tak mampu menulis panjang

klu d buka pd FB salju sha

akan tahu la ape yg tgh serabut d fikiran skg

Ya Allah, ringankan la beban tanggungan fikiran ku. pulihkan la keadaan. sihatkanlah tubuh badan anak ku.

***** rumit *****

tidak mahu bertambah rumit

Monday, July 19, 2010

alkisah bile tak angkut lappy sendiri....waktu tertentu jer la kelihatan salju sha d laman FB dan BLOG

Posted by S.A.L.J.U sha at 2:20 PM 0 comments Links to this post
*
*
*

alkisah nye...

mamasha tak bawak lappy ke opis...malas...nak mengangkut

so mamasha hanye leh update facebook dan comment blog hanye waktu lunch hour...

klu dah balik uma...sure la boleh melayan ngan mr BB celcom ni

so ...malam t la yer baru nak reply mane yg tak sempat tu

*
*
*

kenape takleh reply FB & COMMENT BLOG kat opis???

sbb i gov melaka meh.... utk menjaga prestasi khidmat awam.

ahahahaa...poyo jer ayat

tp mmg tak tipu....

CM PM mmg galakkan FB ...tp de la rules nye....kan

sebelum kol 8.a.m , kol 1p.m - 2p.m dan selepas kol 5 p.m

klu guna pc opis waktu tu jer la kelihatan mamasha online

klu dr pagi sampai ptg nmpk online tu sure la mengangkut lappy sendiri

w0key...dah tahu...tak pe....

jumpe ber FB berBlogger mlm kang









Sunday, July 18, 2010

cubaan .....m0nt0t anak mama ni berat sgt ke....ehehee

Posted by S.A.L.J.U sha at 3:11 PM 2 comments Links to this post
*
*
*

video




cubaan....... 

cubaan qaish nak iringkan badan dia

tp...qaish ni...pekene la malas cuba...mama kene beri sokongan

walauupun cubaan ini tidak berjaya meniarapkan diri dia sendiri

tp mmg best mama layan sambil buli anak teruna mama papa ni

klu mama tak buli mcm ni nnt dia malas jer nak cuba

layan jer la..pastu tak dapat mule la nangis...geram la tu


^_*


abaikan suare latar mama tu..ehehee........

dah tinggal kami berdua jer....ni la gayenye

qaish layan mama

mama layan qaish








Friday, July 16, 2010

sepanjang hari ni dr pagi sampai ptg.... huh..... bile malam menjelma letih rasa badan

Posted by S.A.L.J.U sha at 9:02 PM 0 comments Links to this post
*
*
*

ni subuh2 td.....siap peluk kain busuk dia tu

tip org2 tua biar kain busuk jgn bantal busuk...bantal busuk susah basuh

kain busuk hari2 leh tukar leh basuh...ehehe

qaish haiqal ngamok2 nak tdo balik jam 6.30 pagi

dr kol 5.30 pagi dah bangun kejut mama.....senyum2 bile mama tukarkan pampers dia

terus dia nak main...adus....mama terus bangun la 5.30 pg tu

bile turn mama nak siap2....qaish haiqal mule ngamok2 nak tdo balik...dah ngantuk la tu

mama popok2 sikit...terus lene,....mama g la siap2


*
*
*

ade benda kene buat pagi ni sblom hantar qaish

mama kene g beli susu qaish dah abis

jam 7pagi...nak taknak angkat jgak qaish yg lene tido tu...ala sian anak mama

g cari kat kedai dekat ...tutup plak

g kedai jauh....sib baik bukak..dpt la beli susu

tp......mama dah jadi kes lambat la

tgk jam kol 7.35 pagi qaish ngan mama lg patah balik g uma penjaga....hantar tinggal jer..

tak mcm selalu mama dok tiyum2 dl...suapkan susu sl...pastu penjaga dia take over dr tangan mama

ohh...sori qaish..mama takkut lambat la

*
*
*

dalam kete buat la muke benyek mcm ni....jem plak Ozana ni...

adus...semua org dah pakai kete ker...dah menimbun kete kat ozana ni skg
 
jalan dah la 1 lorong jer setiap laluan

breeee....... risau punchcard merah lol
*
*
*
sampai2....setelah mama bawak kete mcm kat F1 bile de ruang cilok

eheheee...jahanam mama nye mr.TERpersona tu


suke suke.....lg 5 minit...ehehehee...ribut mama bwk kete taknak punchcard merah

*
*
*


ari ni kan jumaat

cadangan hati nak merayap ngan kekawan

tetapi bile timbul cadangan mata....mama mau balik tdooooooo

setelah call penjaga qaish...qaish sedang tdo...so mama pun nak balik tdo la...

yeyeeee....dpt tdo tanpa rasa curiga

yer la..dah de anak skg tdo malam tdo dlm curiga dan telinga peka kan dia jer..klu2 dia bergerak2 merengek2 nak susu ke

so....mama pun balik uma tdo...dl bujang2 jumaat leh balik tdo 2jam masa lunch hour tu

tp....skg.....2jam mama bahagi 2

1jam tdo..... 1jam kemas uma masa qaish takde

mr.VACUM pun dah dkeluarkan....zassss....


siap vacum....nak kleen floor plak.....


dpt sample free masa bersalin kat spital pantai aritu...best bau dia...hapus bakteria....baik utk baby



hehheeee...,,tuan uma sedang mengemop uma.....zasss habuk2 sekelian


alamak....2.30....cepat siap...masuk opis kol 2.45

so nmpk ssgt la aku smpai akan lambat 5 minit

*
*
*

petang plak balik keje singgah......cuba teka gambar ape ni?

ehehheee.....g snow carwash BHP...basuh luar jer...

nak bersih aku salu basuh kat india kat bukit katil ni..mmg klu kete aku dia buat kilat abis...dah bese tiap2 minggu aku akan lepak basuk kete sana

*
*
*

sampai uma 5.45...mandi2...

zasss....g amik qaish haiqal

aku nak ajar diri aku meluangkan masa ngan qaish melihat alam sekitar

so skg petang2 lepas amik qaish sblom masuk uma...kami akan berjalan keliling padang depan uma aku tu bersama qaish

aku dokong jer dia...senyap...suke...toleh2 pale tgk daun...pokok..de angin....

dah letih...(mama yg letih jalan kaki..ehehe..dah mok ni)

balik uma...lepakking

qaish mmg suke tgk cartoon

see
mata dia hala kat tv tu tak gerak2 kepala dia....dia layan warna2 gerak2 tu


*
*
*

tu la sepanjang hari ni selain tugas d opis tu

aku tak snap plak kerja atas meje aku yg melambak tu

nnt next entry la plak


sebelum akhiri ni

de pesanan.....papa.....sile la belanja mama beli baju kurung  byk2....
baju lame nak g keje dah sesempit semua nye.

heheheee...sempat pesanan yg tiada kene mengena ni plak

tp as mama yg dah bertungkus lumus d rumah seorg diri setelah seharian d pejabat

papa kene la buat mama hati eppy plak yer.......

Thursday, July 15, 2010

shawl oh shawl....mama suke sgt...tp susah la nak mix n match......

Posted by S.A.L.J.U sha at 10:07 AM 8 comments Links to this post
*
*
*

hobi baru

shopping blogshop

*********
gaye baru

shawl love shawl

************

oh...... tetibe hubby ckp aritu...

asik shopping blogshop jer...n puji2 shawl diorg lelawa.....

takde nak buat blogshop mcm diorg ke????

*
*
*

hah....idea idea.... but kepala mama mmg bukan biz minded....

penh cuba jualkan brg abg....tp sungguh kecewa


sbb mama cepat kecik hati bile kekawan tak membeli

tp...bile kekwan jual..kekadang bukan nak sgt...tp mama salu support biz diorg dengan membeli 1 ke 2 item

ohhhhhh........

so toksa la b..... kang modal ke mane biz tak jalan

*
*
*

isnin
0ren.....inner dr shawluver


selasa
inner shawluver + shawl dr house of shawl


rabu
inner shawluver + shawls net pasar mlm


khamis
inner shawluver + shawl kedai mydin

*
*
*

byk shawl nak pakai...tp shawl bunga2 baju kurung pun bunga2.....

alahai...susahnye nak mix n match

tp

kkedang tgk org pakai bunga@ abstark 1 badan de cara lawa gak

erm..... mamasha akan buat blogwalking...meninjau mereka2 yg cun bergaya

eheheheeee..... i mmg suke tgk gegirl2 cun mama mummy2 vogey


sape kata dah jadi mama mummy.............takleh bergaya cun2 ala2 anak dara

but ade batasannye n jgn plak nak jd perangai anak dara...leg dngorat2

lg afdal melaram cun2 mcm anak dara masa dengan hubby...puas hati hubby tgk

eheheheh....






Wednesday, July 14, 2010

akhirnye rezeki mu tibe...... alhamdulillah

Posted by S.A.L.J.U sha at 4:39 PM 0 comments Links to this post
*
*
*
ni cerita mengenai geng jinba jimba kat opis mamasha ni

ibu kepada hawani

tp....kawan mama ni dok melaka keje...tp...family hubby anak...d perak

kerana mencari rezeki

terpaksa berjauhan

usaha...dah doa semua akhirnye dia berjaya mendapat pemindahan tempat kerja ke Ipoh perak

alhamdulillah

kami redha....kehilangan seorg kawan

daripada anak berjauhan dengan ibunye

^_*

Azrina mohd shafie

jgn lupe kenangan pahit manis bersama2 JPBD mlk ni k.

tak lupe geng jinba jimba






sekawan
suatu masa dahulu...
ia tetap manis hingga sekarang





sape sape leh kongsikan ngan mamasha tak....plz plz plz....

Posted by S.A.L.J.U sha at 1:50 PM 6 comments Links to this post
*
*
*

sile tengok gambar2 qaish anak mamasha ni
hope ade teguran dan kongsikan sesuatu yg boleh ajar mamasha ni

mamasha terlepas pandang ke....

salah ke.....

plzz ...plzz...kongsikan


*
*
*

1st...qaish haiqal masih ber bedung izen 3bulan

persoalan nye..adekah bagus bg pembesaran anak?

berbedung selalu...so akan terlentang jer...akan melambatkan anak mengiring  dan seterus nye meniarap??

camner nak rangsang anak cepat mengiring meniarap??

ehehee...kene bedung...tp kejap jer tangan mahu keluar

kuat tulang tangan sok ni

*
*
*

2nd...... tu la terlentang berbedung jer??

umur dah 3 bulan 2 hari..takde menunjukkan cara2 nak meniarap...camner nak ajar qaish ni.
mama citek pengalaman...so sape leh kongsikan  sesuatu yg berguna

budak skg xmo bedung...tp qaish smpai skg tdo nak kene bedung klu tak...
ngamok sendiri sbb tangan asik gosok2 mata muke jer

*
*
*


3rd..... nak mengiring pun susah...kekadang mama iringkan..jap jer dia ngamok

huh...camner nak buat??

lambat la qaish menirap nnt.....qaish jgn malas malas la sayang....





mamasha cetek ilmu

sila la tunjuk ajar.......

hari ke 3 mama keje...mcm g ongkawen jer mama ni lah...

Posted by S.A.L.J.U sha at 1:34 PM 2 comments Links to this post
*
*
*

mama ni...

g keje keeeee

g uma ongkawen ni?????


ssyiuuuuuuuuuuu....... mama g keje la...

tp nak melaram mcm g uma ongkawen......b0leh tak?

bershawl net bagai...heheheee.... 

i like.... i like to be like dis....ehehehee


sayer de anak bernama qaish haiqal b m. asrul sauffi 


buuuuekkkk..... ape hal tgk tgk......

sayer tgk pujaan hati ku ini la.....klick klick bawah

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



ni la pic atas meje ku selame mama preggy dl....pujaan hati ku

manis mama.... idung papa

g kat budak cumel ni la...
*
*
*
qaish haiqal b. m. asrul sauffi
chackkkkkkkkk.......manis kan sayer bersama idung kembang like papa ni

heheheheeee......ngamok papa baca ni kang...

wat ever...love u so much papa..... 

love u too qaish haiqal

mama.... sape nak say love ni....

papa n qaish la

*_^