click here

Tuesday, March 30, 2010

ape mamasha sedang buat.....

Posted by S.A.L.J.U sha at 12:01 PM 4 comments Links to this post
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
lg.....bawah lagi laa......
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



haaaaa.....nampak tak tu.....

merenung kerinduan hubby terchentaaa..... d meje opis

sgt sgt sgt rindu la

sambil-sambil

buku kegemaran ku sentiasa dCC

tanda2 pergerakan baby mamapapa....berguling2 dlm tummy


adeeehhhhh.....

Posted by S.A.L.J.U sha at 9:28 AM 0 comments Links to this post
*
*
*

morning......

pagi yang cerah..... 

senyum menawan.....

*
*
*

tp...si kelabu ku ade berbunyik d tayar kiri belakang.......
mintak duit la tu.....

kelabu ohhhh kelabu.....

baru usia 3 bulan...nape la nak buat bunyik2 pelik

kedai tayar memanggil2 

mama larat mama g la check nnt b.....

nak g bank lg...sattel hal2 kewangan hubby

besela.....bile 'org minyak ku' ke lautan luas....maka wifey la menguruskan segala kewangan hubby

dengan pey0t b0y0t2 ni...hope takde la ramai org beratur...

dan mungkin ade yang sudi..... puan sile bayar dulu la puan......takyah beratur.......

hahahahaaa.....ade ke insan beretika begini????

Monday, March 29, 2010

oh doc....oh baby....oh papa...

Posted by S.A.L.J.U sha at 12:22 PM 8 comments Links to this post
*
*
*
ohhhh d0ct0r......tolong laaaa jgn cakap yang memeningkan pale mama ni


dah 36minggu ni checkup dah jadi setiap minggu sekali

mamasha plak de 2 checkup berasingan tempat.....poliklinik ayer keroh & GH melaka dsbbkan case

maka.....rekod punch card mamasha byk la mel0p0ng tidak berpunch apabile kehadiran mama dperlukan utk checkup baby d GH atau pun KLINIK

minggu ni jer......tadi (isnin) checkup GH

dan kamis selang 3ari jer dah checkup poliklinik plak......

ape nak buat...demi menjaga zuriat dlm tummy mama ni.....

*
*
*

tahu tak peee......dah 36minggu seh

case air ketuban mamasha kembali kepada bodeline shj............

baby mama plak taknak sedut bebayak zat-zat pemakananan mama...baby mama kecik c0mel sikit 

alahai....doc.....jgn la cakap buat mama penin pale....

jap ckp baby kecik....tp jap cakap baby ok la....tak kecik sgt......

mama risau tau.....

doc siap kata nak induce awal klu baby taknak membesar lg n klu air ketuban mama jatuh dr aras b0deline ke aras kekurangan air ketuban...

oohhhh.....

*
*
*

'org minyak ku' ...... sile ambil perhatian.......

bersiap sedia klu kene balik awal


mggu depan checkup GH lg...utk 37 minggu

takut..... member mama 37minggu dah kuar baby dia

oh...mama plak mcm mane la ni.


baby....plz...plz....plz....kamu mesti gerak dengan aktif tau...............dan ambil la zat-zat mama ni byk2 sikit...kasi kamo montel dlm tummy mama.

mama nak minum air zam-zam balik...dengan niat air zam-zam penawar bg segala penyakit dengan berkat Allah S.W.T.

Friday, March 26, 2010

pangkah X x X x kalender........

Posted by S.A.L.J.U sha at 4:36 PM 1 comments Links to this post
huhuhuuuuu

*
*
*

sile bukak mata besar2 punyeeeee  mamasha.....

baby coundown dah cecah tidak mencecah  no 30hari lg laaaaa

dah menjadi 29....dan akan terus berkurangan............

wouweeeeee...........

Wednesday, March 24, 2010

hanye perancangan...

Posted by S.A.L.J.U sha at 12:13 PM 2 comments Links to this post
perangcangan awal......opsss....sebulan jer lg = 31hari je lgi
*
*
*
jangkaan due date 24 april
*
*
*

tp...bt0l ke baby qais nak pilih tarikh tuuuu tok kuar dr tummy mama yang selesa ni

kelahiran 1 kekuasaan Allah s.w.t. yang tak tergambar oleh fikiran manusia

saat bile tarikh lahir sebuah kelahiran bayi yang putih suci bersih itu dlahirkan

tarikh lahir tu la Allah s.w.t tetapkan bile.....kite tak tahu

yang doc bagi tu semua adalah jangkaan jangkaan kelahiran yang dbuat berdasarkan perkiraan teori

*
*
*

so...berape la tarikh lahir baby mamapapa ni yekk...wallah huaalam.

*
*
*

dan mamapapa ade sedikit persiapan menjelang menyambut kehadiran kelahiran cinta sayang kami ni

papa cadangkan mama ambil 2mggu cuti awal dr tarikh due date tu

mamasha kan gomen...

so ade pekeliling baru yang membenarkan para ibu mengambil cuti 2mggu=14hari awal daripada 60hari cuti bersalin yang dberi itu

tujuannye...papa nak mama ready dah siap balik kajang..tok bersalin d putrajaya/serdang

tp.....hakikatnye....mama sebenarnye tak tahu lg nak birthday anak mama ni kat mane...
adussss......

nak ic melaka ker....nak ic putrajaya/selangor

hehehheee.....mcm pemilihan politik plak..... 

*
*
*

klu mama tak sempat...agaknye bersalin d melaka ajer la....

tp rugi plak rasanye amik cuti 2mggu awal tu klu bersalin melaka

baik selagi daye g la work...g la huhahuha...lg ngan kekawan opis

tp...ketika 2 mggu sebelum due date tu jgak....adalah

jangkaan papa balik offday....sebelum naik offshore semula 1may

masa tu sgt la berharga tok bergolek bermanjer dan menanti kelahiran cinta kami bersama-sama

itu jgak la yang mama harapkan ade papa dcc mama

*
*
*

klu dah amik cuti awal 2mggu...hubby nak mama balik kajang sesiap

n menyambut kelahiran d sana dan berpantang dsana...sbb nye memang mak mama yang akan jaga pantang

huhhh..... delema.....

sama ade kelahiran d melaka...kemudian balik kajang berpantang

@

sesiap balik kajang....sambut kelahiran dsana...dan terus berpantang
dan saat itu.....tah bile tarikh nye......

yang pasti 1 may papa akan naik offshore

cuma..klu dah masa tu klu ade keadaan yang sangat peperlukan papa....papa akan mintak off lg.

*
*
*

klu mama dah amik cuti 2 mggu awal dr 60hari cuti bersalin tu...dah tentu nnt mama kene naik opis cepat

selepas 60hari jer terus start work n work.....

d sebabkan itu...... papa bg green light kat mama

klu nak amik cuti tambahan...... cuti sebulan tanpa gaji

wawawawaaaaa....... klu ikut dengar mcm best jer

leh la ade masa bersantai n nak honeymoon ngan papa bile papa balik offday

tp....de org kata bosan lorrrrr,,,,,,,,,,,,,,,

berpantang pun dah bosan....dok terperap kat uma.

tp.....pk2 kan...berpantang mmg la bosan....tak leh drive kete tak leh g memane sgt....semua dlarang

tp.....masa cuti tambahan sebulan tanpa gaji tu dah tentu laaaa.....bukan masa berpantang.....

dah tentu2 la tak terperap drumah ajer kan.....

(*_^)
double meaning



so yang mane harus dpilih?????

  1. cuti 2mggu awal..dan balik kajang .....dan ic baby qais pun akan jadi putrajaya/serdang selangor @
  2. lepak melaka ajer...kerja sampai rasa sakit nak bersalin.....ic baby qais jd la 04...seperti mamanya dl lahir d kg mak melaka.
  3. setelah ambil 2mggu awal cuti...maka ambil lg sebulan cuti tanpa gaji....utk bersuke ria dan meluruskan badan@mengguruskan badan.....ahhaaaaa....tah tah lg bam bam mama.

nota kaki  >>>>> yang pasti proses berpantang akan mahu d kajang...mudah mak nak menguruskan mama...yang mungkin papa dah berade d laut luas mencari rezeki 4 us.

Monday, March 22, 2010

2nd schedule papa menstabilkan degup jantung

Posted by S.A.L.J.U sha at 10:23 AM 0 comments Links to this post
*
*
*

alhamdulillah

2nd schedule papa lebih menenangkan hati mama

 papa baru emailkan pada mama smlm..... 2nd schedule

ikut schedule papa akan naik 1 May,

ok ok la jgak berbanding papa naik 26 april

schedule papa 2weeks offshore n 1week offday
offday tu leh la ngan mama.

harap perubahan2 seterus nye lebih melegakan salur pernafasan mama

jgn la mcm ari tu terus rasa sesak nafas tengok schedule papa.

*
*
*

sbb kedua yang menyebabkan mama berseday...majuk hati....terguris hati
mamasha tak nyatakan pun kat entry sebelum ni...... tu antara mama ngan papa jer la tahu

errmmmmm...

majuk hati mama
(semalam la.......ari ni takde dah..untung nye papa mama majuk sekejap jerkkk....papa mmg tau mama majuk sekejap jer...tp selalu majuk..hahahahaaa)
majuk hati mamasha blom abis ngan papa (semalam nye cite laa...)

sampaikan smlm papa 3G wif mama pun...mama tutup camera 3G tu

hehehhheheeee....

taknak papa tgk muke majuk mama... (yang sedang nangissss)

sbb mmg kelemahan mama klu majuk..... lg2 tgk muke papa yang hanye dlm screen hp ajer

mama sure akan nangissss.....sedeyyyy....

mama nangis nangis....mama tgk muke papa 3G....papa pujuk2 mama

tp mama tutup camare 3G mama.....so papa la yang takleh laa tgk muke mama

kesian papa.......pujuk2 mama nak tgk mama....rindu mama......

( ape yang dmajukkan mama....adelah...... mamasha tak bgtahu kat sini )


nota p/s to papa   >>>>  papa.....sila kota kan janji papa pd mama k... i need u.


*
*
*

pagi ni plak.....  

pagi ni papa 3G......mama dah letak penuh muke wifey kesayangan papa ni penuh camera 3G tu

haaa...... puas tgk....hehehhee

puas papa tanye mama...mama tak sayang papa ke????

mama kata ...... mama sayang papa sepenuh hati mama....tu la sbb nye mama sakit bile sayang dengan sepenuh hati.

pelik....???? sayang tu sakit????

hahahhaaaa....

sakit tu maknanye mama dah kerinduan papa sgt2 gile sgt.....

papa senyum jer..... tahu sgt....paham sgt ngan mama ni dari sebelum kawen lg

klu dah  kata rindu...selagi tak jumpe....selagi tu la ade ajer tak kene

bukan merengek nak itu ini ke nak shopping ke tp....nak pandang muke jer

bile dah pandang muke bam2 masing2 baru la ok..... majuk ape bagai pun semua hilang

dalam senang melayan mama ni...ade susahnye bile mama kerinduan papa.



nota kaki>>>>  janji tetap harus d kotakan..... papa.........igt tau!!!

Friday, March 19, 2010

gara2 jadual offshore.....

Posted by S.A.L.J.U sha at 11:41 AM 9 comments Links to this post
*
*
*

mama dah berbukak kata-kata....

*
*
*

papa...mama nak amik cuti sebulan tanpa gaji direct terus dr selepas cuti 60hari bersalin tu la
 

*
*
*

semua gara2 selepas papa bgtahu mama.....

"mama jadual papa dah kuar la...... projek miri ni insyaallah cepat abis end of march atau sampai 10 april je

klu lg awal abis...awal la.....

tapi.............

jadual eng papa bagi papa kene naik laut 26 april........."

jadual plak sampai end og april jer plak....jadua mei tak tahu lg.....so mama papa tak tahu naik 26 april tu akan selama 2@3mggu laut dan offday 1mggu...naik balik laut pastu...kire mcm jadual sebelum ni la 3mggu laut dan akan turun darat offday 4hari atau seminggu.
(ni yang tak tahu so...menjadikan runsing 1 badan.....)

watttttttttttt.............. papa taknak t0l0ng mama awal2 bersalin ker?????

mama dah nangis..klu papa tak buat keputusan memikirkan keadaan dan situasi mama yang mungkin bel0m bersalin (klu terlebih dr duedate 24april) @ sedang menerang anak papa dengan nurse jerit2 push..push.... @ mama sedang berpantang bagai untuk menjaga diri dan baby mama papa
don't ever cium baby mama tauuuuuuuuuuuuuu.....amaran keras dr mama smlm.

 argggggggggg............. dugaan papa bagi ni lg hebat la

klu ye pun mencari rezeki....jgn la sampai mengecikkan hati mama yang nak melahirkan baby sendiri ni

papa say... papa tak cakap lg ngan eng papa yang wifey papa tgh sarat pregg..

dan masa pertengahan april tu...dah dekat due date tok bersalin.

papa takut nama papa terus d blacklist oleh petronas...... t job off terus :(

papa kata eng papa tak begitu flaksible bertoleransi.

ohhhh............

mama sgt2 la blurrrr...........


sape lg nak dharapkan.... menguruskan hal2 pengangkutan dan yang tak mampu mak mama uruskan

mak mama bukan boleh drive...stakat jaga berpantang makan minum jaga baby jaga mama boleh la
if ape2 memerlukan kami bergerak.. ke hospital ke...... siapa nak uruskan kami?????

papa plzzzz................ pk  pk pk !!!!!!!!!!

*
*
*

papa say.... papa tak putuskan lg nak naik pun...cume jadual tu dah keluar.

pada mama....jadual dah keluar tu la yang merungsingkan mama ni................

sbb papa sgt baik budi org nye....sgt lembut.... sgt mendengar arahan....... mama sgt2 la mengenali papa dah.

papa susah menolak sesuatu
*
*
*

dan mama terus terpikir.... mahukan cuti sambungan cuti sebulan tanpa gaji tersebut

klu papa g offshore 1week after mama delived baby

mama tekat nak amik 1bulan cuti tanpa gaji sambung cuti bersalin 60hari tu

nasib la...... dan papa sile la keje dan bayarkan hutang mama yang automatik tolak gaji tu....kete mama and so on la.

:)


papa...pk pk kan .....sile..... buat......keputusan......++ mama++baby++keje..........

cantik.....tak cantik...... cantik pun rasa xcantik............. :(

Posted by S.A.L.J.U sha at 11:14 AM 0 comments Links to this post
mama preggy ni mmg tak bergaya time preggy

m00d melawa melaram mama dah pudar ... membawak baby kot

cume kelihatan nya mama sekalin minat warna pink...heheheh

walaupun scan baby...it a baby b0y

baju preggy mama wane pink ajer...

nasib la klu org lain tgk igt mama pakai baju sama....

tp......n0 n0 n0..... baju lain2 la.......... warna jer byk yang plain pink

*
*
*

kelmarin belik2 blog shopping online ni

mama terus booked dan terus transfer duit bayar.....

mama beli anak tudung 3lapis d Edast online shop...dl mmg salu beli koleksi syiria dan selendang ngan Edast

hahahhaaaa...tah ape dlm kepala mama ni

 tp ...yang pasti amma dah rindukan baju2 cantik t0k dpakai...dan mama pun rasa cantik

ape yang mama alami time preggy ni...mama rasa semua tak cantik ape pun mama pakai

sedangkan kekawan mama kata ok ...elok...takde la selekeh cara mama

tp ...... hati mama stay akan kata mama TAKCARA ngan ape2 yang mama pakai

*
*
*

tgU tgU TGu................. mama akan c0mE bAcK!!!!!!!

papa.... siap sedia....

heheheee....bese la.....aabis mama nya modal..... papa la kuar modal tok mama

tak sabar nye.........

membuang jauh2 sintom2 pembawakan baby ni lepas pantang........ nak pasang badan balik meh....
0k diri sendiri dan hubby laaaa.....


Thursday, March 18, 2010

Pa&Ma...nape la susah sgt nak carik...

Posted by S.A.L.J.U sha at 4:06 PM 0 comments Links to this post

gara2 dah menjejak setiap bulan majalah Pa&Ma sejak 2bulan preggy

*
*
*

maka...dah jadi majalah wajib carik dan beli setiap bulan

tetapi....

Pa&Ma pasti susah tok d djejaki setiap bulan

pasti cepat abis dan kedai2 amik stok sikit ajer

alahaiiiiii...........

pas ni nak langgan setahun terus je la.............

 @

nak jumpe apek hantar surat kabar hari2 kat opis ni..

nak langgan melalui dia jer....setiap bulan apek bawakkan pada sayer....takyah susah2 carik kat kedai





setiap hari semakin dekat

Posted by S.A.L.J.U sha at 12:06 PM 0 comments Links to this post
*
*
*

ari ni mama checkup

dah 3 kali doc yang scan menyatakan
baby b0y

harap yang bakal lahir melihat dunia Allah s.w.t. ini jgak baby b0y

nama pun mama ngan papa dah berangan2....

Qais .................b. M. Asrul Sauffi, blakang tu dah ade dah hasil suke suki 3G ngan papa tetibe kuar nama belakang tu

so... kami nak guna nama Qais...........  tggu la lahir nnt akan dberitahu


*
*
*

dah nak menjangkau 35 mggu ni..nurse tanye balik ape yang penah dSEKOLAH kan mama masa awal2 checkup dl
ttg penyusuan susu ibu la
ttg persiapan bersalin la
sib baik mama byk membaca....selain yg bgtahu dl tu...kacang jer la mama jawap.

hasil normal checkup td... alhamdulillah baby jantung dup dup 0K..lancar

bp mama ajer rendah 90/60
tp nurse kata bacaan sebelum2 ni pun kire rendah jgak 100/60
asalkan tak rasa nak pitam atau pinggan.....TERKAWAL lg la tu

hp darah mama pun bagus nurse kata 13
ari tu dok dah bgtahu suruh makan ubat darah tu 2 kali sehari....tok kepekatan darah yang baik dan peredaran darah kepada baby bagus....skg baby sedang menambah lemak2 dah menggebukan lg isi badannya

berat mama....w0wwwwwwwwww...... tragis.....sungguh2........

nak menurunkan balik nnt ......camner la

dah lebih 10kg dah ni dr awal perubahan kenaikan berat badan sejak preggy

kene buat c0me back bersungguh2 ni.....byk baju idapan akan dsarungkan nnt..rugi rugi...klu tak dpt balik berat dbawah 50 dulu...plng ok pun 50kg la.


*
*
*

ishhh.....smlm gementar sekejap

mana tak nye...g melawat pak busu mama yang tetibe dmasukkan kke hospital akibat bengkak hati sikit...pe pun d doakan busu nan cepat sembuh.

ramai yang melawat..... bile tgok mama sha ....d telek ke ape kat mama sha ni
de yang cakap kaki mama dah bengkak muka dah sembap...... mcm DAH NAK BERSALIN ajer....

opsss...... no no no......ayat tu sile simpan dalam hati la

tanye la dl berape mggu da mama...

sbb mama baru 35 mggu....awal lg nak kuar baby ni

bagi la baby matang dl....

hope ayat2 mereka tidak benar sama sekali

doakan la mamasha melahirkan our lil price ni dah nak dekat due lebih best on due bebetul.

dan lg besttttttttt..............papa dah balik dr Miri...to join mama bersama2 menanti kelahiran tersayang kami ni

*
*
*

doakan mama dan baby sihat dah menanti hari2 bersejarah kami.
(^_*)

Wednesday, March 17, 2010

t0l0ng...

Posted by S.A.L.J.U sha at 10:43 AM 0 comments Links to this post

sakit pingganngggggggggg


teramat sangat..... nape ni???

jalan dah mcm r0b0t ni.....keje tgh banyak ni.....

aaaarrrrrrrrrgggggggg

jgn la de sakit2 time mama sorang2 ni..plzzzzz


Tuesday, March 16, 2010

b0nj0l...b0nj0l sengetttttt perut mamasha

Posted by S.A.L.J.U sha at 9:10 AM 0 comments Links to this post

sengettttt kanan......

sengettttt kiri.......

suke suke suke...... mama suke sgt tgk qais bermain dlm tummy mama

*
*
*

sian kat papa....dr qais start gerak2 dlm tummy mama 5 bulan ari tu

tp setiap kali papa nak teng0k aksi qais...sure qais akan diam xmo gerak

qais takmo tunjuk kat papa eh qais nye aksi....nape la..mama pun pelik

mama nak rakam kan video pun qais takmo gerak.... pemalu sungguh ke anak mama ni


skg dah 8 bulan 2mggu

terasa semakin sempit perut mama

sbb tu bile qais beraksi jer...mamam sure akan rasa senak nilu d area rahim

ade masa terasa nak terkucil bile qais bergerak yang secara mengejut dan kuat

huhuuuu......
kekadang tengah2 relex tengok tv ker....

tetibe qais gerak.....zassss.....kat kiri jer bonjol...keras...

ape la tu....badan qais ker.....punggung qais ker......

mmg keras...tekan pun takkan kedalam

tp bahagian yang kosong tu....lembut jer

qais mmg suke dok sebelah kiri...selesa tummy mama sebelah kiri eh
klu mama nak baring kene la carik sebelah bahagian tummy mama yang kosong tu tok dalas bantal

klu salah side amik....abis la...mama dkuis2 nye...terasa seakan2 qais kene himpit

*
*
*

qais pun pandai bertindak balas dengan cahaya

mama suke main tochlight kat tummy mama

ajar qais...... terang....... gelap......

mama nak merangsang penglihatan dan penerimaan cahaya pd qais

bile mama suluh tummy ngan touchlight.....terang..... qais pasti gerak

penggunaan touchlight ni mama baca dlm 1blog ttg merancang baby dr dlm tummy lg

biasa kite buat mendengarkan ayat2 suci alquran dan lagu2 yang soft tok merangsang mendengaran dan otak baby.... cahaya pun boleh dgunakan untuk meransang deria baby jgak

*
*
*

setiap kali mama makan mama nak mandi ker mama nak g keje ker.....
mama sure cakap ngan qais...ajak qais sama2 ngan mama

bile qais dah lahir nnt...mama mesti rindu kan qais saat2 qais dlm tummy mama

bonjol bonjol senget senget......

hehehehheeee.....

btol la....saat preggy ni takkan dpt dlalui keindahan nye oleh hubby2

pada mama2 walau pun sukar dlalui saat preggy yang bermasalah...tp tetap akan ade kenangan manis bersama baby yang ade ddalam tummy
drindui gerak2 baby...ransangan baby bertindak balas dengan pujukan usapan dan panggilan dr mama papa

*
*
*

bile tengok tick tock..tick tock qais mahu dlahirkan.....

hanya tinggal 39 hari lg.....dah tak cecah 40 dah

pasni.....20.....19......9....dah single no plak

huhuhhuuuuu.....mama sgt2 xcted 

papa pun eppy...tak sabar nak bermain dengan baby sendiri

kami dpt percutian free masa beli ketere akhir tahun ari tu...papa kata pun tggu qais lahir 
qais tembam2 kuat badan sikit......kite bawak qais bercuti

mama pun dah tak sabar nak melangkah jauh kaki ni...nak g bercuti

yeyeyeeee....akan tibe saat mama papa bersama2 qais

*
*
*

so...mama masih dok sowang drumah bersama baby qais dlm tummy

nenek esok br dtg melaka semula

pengorbanan nenek nak jaga mama ngan qais saat hubby jauk work

dr kecik tapak tangan mama ni...sampaikan mama nak lahirkan anak sendiri....tu la kasih mak...mak masih menjaga risaukan anak nya ni

so ...... baby qais...mama pujuk2 mintak2 sgt baby baik dlm tummy tau

teman kan mama tau...kite sama2 makan....qais ikut mama g keje....mama baring  qais rehat dlm tummy
*
*
*

sampai sini jer..mama nak g bfast ngan kekawan....

makan...qais pun makan tau....

Sunday, March 14, 2010

baby n mama.........berdua je????

Posted by S.A.L.J.U sha at 6:11 PM 0 comments Links to this post
*
*
*
 
yupppppppp......

mama ngan baby dlm tummy ajer d rumah

 t0k 2 ke 3 hari ni

nenek balik kajang la

dah 3 bulan nenek tak jenguk rumah yg 1 masa dulu jd tempat mama yang membesar bermain naik bas sekolah hari2 dulu
*
*
*

set mind...... ( jgn risau la)

segalanye dlindungi Allah s.w.t

pujuk2 baby jgak be nice dlm tummy.....gerak cukup aktif.....amik zat makanan mama.....membesar dengan sihat dan.........................jgn buat gempak mcm ari tu tau baby.

plz....plz....plz....






nota kaki>>>>> mama sure sunyi nenek takde...... paling tak best, takde lauk nenek masak   :(

Saturday, March 13, 2010

papa back to work....

Posted by S.A.L.J.U sha at 6:03 PM 0 comments Links to this post
walau dmana jua diri mu berada

ku cintamu selalu


*
*
*

alhamdulillah, 
papa dah sampai miri kol 3.30 ptg td

pagi td mama bangun senyum tengok papa dcc...
sangat mencintai insan ini

opsss.....hp berbunyik ....sure papa call (stop jap eh.....)

************
(*_^)

yeye....td papa yang 3G

papa bgtau papa dok Imperial Hotel Miri

sempat papa 3G kan keadaan bilik

berbaloi-baloi dengan harga nye....

luas cantik selesa



*********

pasal pagi td....

siap2 kan b'fast tok papa (sejak mak ade...tak usik pun dapur...ehehhehe)

gosokkan baju papa nak pakai
(dah sebulan lebih tak menggosokkan baju tok papa...ye la papa kat lumut....... ari ni terasa rutin harian as wifey balik... (*_^)

beg besar akademi fantasia (akedemi laut offshore men)......... pun dah lengkap

ehehheee...dl masa mama t0mel kecik...mama salu usik papa...mama nak menyorok ikut papa naik laut la masuk dlm beg...eheheheh

skg...bes0rrrrrrrrrrrr nye mama
eh...terasa qais bergerak dlm tummy.....wah....mengiyakan eh....nakal baby mama ni eh


dah janji ngan teksi kol 10.30 amik papa kat uma

yer la...mama tak daye nak drive hantar papa seperti kebiasaan dulu mama pasti hantar papa dengan naik kancil mama ajer dr sejak kite berkenalan bertunang sampai la awal2 kawen.

ni dah sarat b0y0t2... papa pun xkasi mama drive jauh
klu kluar pun mama kene  report dl mane mama nak g...papa akan pastikan tempat tu xjauh dan xterlalu sesak tok mama.

*
*
*

after b'fast bersama....

time tok mama papa bersalam berampun maaf berpesan pesanan berduaan
sesi wifey n husben bile mahu berjauhan lg


 
kol 10.30...ngam2 teksi dah sampai

huh...berat melihat beg dah masuk booth teksi
pelukan erat pasti menandakan dah tibe masa papa nak gerak

papa...igt pesan mama tau

papa...igt mama tggu papa balik

papa...igt kat baby kite tau

(*~*)
sob...sob...sob....

mama jaga diri jaga baby tau

baby dlm tummy pun dpt kucupan papa nye...di usap baby walaupun dpisahkan lapisan kulit

baby pun rasai papa nye sgt risau berjauhan dengan mama nya yang sedang membawa baby kemana jua mama pergi

*
*
*

tata papa

work hati2 safety first

*
*
*

kebetulan ade kenduri kawen sedara kat Pernuh

papa suruh mama g ikut mak pak itam ngan auntie yang bawak sama2 g

jgn dok uma papa kata...kang mama igt papa jer

so...tghari mama makan nasik minyak

wowee...mmg dah lame tak makan nasik org kawen

sedap tekak mama makan td...baby pun suke la tu dlm tummy mama

esok pun kenduri uma busu ujung pasir...g naik kete pak iatam ag....biar xtvt mama penuh weekend ni




nota kaki : berjauhan dengan en hubby buat hati semakin sayang..............
br tau rindu tu sakittttttttt......tp tanda kuatnye kasih sayang cinta dhati mama pd papa

baby qais...be nice dlm tummy....temankan mama k. sama2 kite berjuang menggagahkan diri menjelang minggu2 kelahiran mu sayangggggggg

papa n mama sayang baby qais....u a'r our l0ve.

 



Thursday, March 11, 2010

laiLAiLitaMpl0m........mama mahu nangis ke mau guling2

Posted by S.A.L.J.U sha at 9:38 PM 1 comments Links to this post
*
*
*
berita dr papa dhujung talian

emosi mamasha tercalar seketika

berderai2 air mata.......wuwuwuwww

baby plak seakan memahami....terasa gerak2 tubuhnye memujuk hati mamanye yang tgh sedey
*
*
*
mama yang saban hari ternanti2 papa abis work kat lumut

dpt tok bercuti seminggu dua .... sebelum jadual baru offshore ke laut

tiap2 hari mamasha akan tanye papa bile dpt siap keje?

papa akan jawap insyaallah mgu depan......

tak sabarnye tggu mggu depan....yeyeeee.....

*
*
*

tp,,,,,,,,,,

ptg td papa call

papa ade berita t0k mama ni....waaaa....hati sudah kecut.....

papa nak balik es0k tau.....

haaa..... w0weeeee....suke suke suke

ayat l0m abis ag dr papa masa tu......


tp,,,,,,,,,

papa kene naik offshore...... g MIRI sabtu

b0s papa suruh g miri la mama

*
*
*

muke mamasha terus benyekkkkkkkkkkkkkkkkk chembengggggggggggg

mata dah berair......

sambil2 3G wif papa.....tangan dah bertangkup atas muke.....

c0ver nangisssssssssss

*
*
*

papa dah pujuk2 takmo nangis ayg...papa susah hati

papa xleh nak t0lak j0b ni...

b0s papa kali ni lain mcm sikit

bile t0lak j0b nnt sampai 3 bulan dia off kan papa mcm ari tu.
huh..teringat papa t0lak j0b sbb nak selesaikan kenduri adik girl papa 14nov dulu...terus papa d off kan j0b sampai end off febuari....3bulan tu

*
*
*

dah puas mamasha nangis2.....

pujuk2 lg baby...hope baby faham emosi mama skg

sgt rindukan papa

dan terutama sangat risaukan diri t0k bersalin nnt....papa ade ke tak

*
*
*

papa sedapkan hati mama kata j0b singkat jer 2mggu

klu ayg dah sakit2 rasa nak bersalin ayg leh call emergency dan papa leh turun nye

jgn risau.
pepun.....ok la ayat papa tu wat mama senang hati sikit...walaupun mama tau papa pun tak tahu j0b tu betul singkat 2mggu ajer

ayat2 papa mmg salu dpt pujuk mama
lgpun papa kata ni rezeki

rezeki baby nak lahir....papa work work work

ape pun leh bagi kat baby mama papa nnt

leh g cuti2 mcm plan kite ari tu

mama wish list new lappy vaio pun boleh

hahahhahahaaa.......

ayat mmg mengayat

*
*
*

so..tugas mama

pujuk baby pujuk baby

baik2 dlm tummy

pujuk2 baby nak lahir ikut due

pujuk2 hati mama...dah mmg i l0ve lelaki ini as 'pelaut laut dalam'..ahahaha offsh0re men

*
*
*

es0k....nak halfday
(en pegawai sila la sign.....mempertimbangkan mama preggy ni yang mau berjauhan lg wif hubby nya)

mau selesaikan perkara penting sebelum papa g miri sabtu pagi

bayar bill2

papa servis kete sebelum papa g miri....mama tak larat nak g hantar buat tu semua

lengkapkan kelengkapan baby lg

sediakan keperluan papa nak naik laut

mcm2..... sempat ke tuuuuu?????????(garu kepala....mana masa berduan2an kami plak???)


Wednesday, March 10, 2010

officially married 9months.......tick..tock....tick...tock....baby 45days only

Posted by S.A.L.J.U sha at 12:18 PM 0 comments Links to this post


*
*
*

perbualan 1>>>>satelite call dubai-m'sia

"awk dah ready tak tok berkahwin?"
selamber ajer jwp tnpa ade rasa syak...... "sure la ready...dah 25 dah umur ni, jodoh ajal pertemuan djanjikan tuhan".

perbualan 2>>>>satelite call dubai-m'sia
"b balik dr dubai nnt, ikut b jumpe mak b ye ayg"
"ala...segan la......"
(perasan tak ....'awak' sudah bertukar menjadi 'b' dan 'ayg') dua2 menyimpan perasaan dlm diam..follow je angin perasaan tu

perbualan 3>>>>satelite call dubai-m'sia
"b dah nak balik...." dlm 2 mggu b cuti ni kite buat yang terbaik ye ayg. bincang ngan family
(maka...aku harus ready bercerita ttg 'b' dp mak aku)
oh....rupe nye soalan2 terdahulu adelah soalan2 lamaran :)
"ok.... tp tawakal tau. ape2 pun syarat mak bg. sbb....kite cara berkenalan ni ade special sikit"

perbualan 4>>>> KLIA m'sia
"aii..." senyum panjang......... :)
hii...... senyum malu.............. ;)

pertemuan berpanjangan hingga ke jodoh perkahwinan
skg ini la realiti
kite berkenalan bercinta tanpa bersua temu
bile mata bertentang mata...perasaan yang menceritakan segalanya
takdir jodoh pertemuan dr illahi
sgt bersyukur inilah insan nya jodoh yang ku doakan saban hari

*
*
*

skg.....

dah 9bulan rupenye perkahwinan kami
aku sgt bertuah dtemukan djodohka dengan insan ini
walaupun kerja en hubby menuntu pengorbanan masa2 kami bersama
tp itu la sejak awal perkenalan aku dengan en hubby
bertunang pun berjahuan
kini setelah kawen jgak ade masa kami berjauhan
kami berusaha yang terbaik keserasian kami bersama
hubby sifatnye memang penyanyang
lebih cool berbanding aku yg cepat memberontak bila tak puas hati
berduanye kami bagaikan pelengkap sesama kami
itu lah yang kami inginkan pelangkap pada pasangan
sememangnye kami berdiri sendiri takkan ade kesempurnaan
dlm diri dia ade aku
dlm diri aku ade dia

tick...tock...tick...tick....


kehidupan berdua kami akan ade kehadiran insan baru
yang akan dtimang dmanja dbelai saban hari
hasil cinta antara kami
kebahagiaan kami


Tuesday, March 9, 2010

34weeks..... tick tock....tick tock.....

Posted by S.A.L.J.U sha at 11:20 AM 0 comments Links to this post
situasi terkini 34weeks

(gambar terkini pregnen tak dpt dupload guna pc opis..tggu balik uma pakai lappy baru masuk eh)

*
*
*

malam tido pusing kiri pusing kanan.....
tp nak pusing pun kene amik site lebih sikit
ade cara nak pusing klu tak senak la pew0t mamasha

katil sib baik tido sowang ni..hubby masih dlumut
seluas2 katil la mamasha berpusing amik site yang selesa tok pew0t dan tok baby

*
*
*

mlm sure terjaga......
panasssssssssssss

mmg kalah la
hubby balik nak pasang air cord jgak
dah janji ari tu

*
*
*

selera makan...... opsss...... takde selera sgt
sbb pew0t mamasha terasa senak dan sendat dgt
pew0t kecik agaknye
bile dah baby membesar dah menyempitkan ruang perut
maka...makan pun sesenduk dua jer nasik..
gatahkan lauk2 ajer...lebih2 lg sgt suke sayur

*
*
*

regangan per0t...alhamdulillah
tidak kelihatan strectmark

manataknye dr bulan2 awal pregnen dl dah sapu lotion
hari2 kasi lembab kulit
tak mau ade kesan2 yang ala2 kene petir kat pew0t tu
*
*
*

gerakan baby
dpujuk hari2
d dendangkan ayat2 alquran hari2
baru la baby sgt suke bergerak

*
*
*

emosi
terkawal walaupun hubby jauh
tak cembeng mcm mggu2 7bulan ari tu
maybe sbb ari tu risau baby kurang gerak n masalah air ketuban mamasha yg kurang tu

*
*
*

kaki.....alhamdulillah
tak bengkak
gara2 mamasha yang tgemar merayau
dan maybe rajin mengurut sendiri skg
hubby ade...hubby yang urutkan tiap2 mlm
minyak panas tiger bam tiup tu dah abis 3 tiup dah
asik sapu kat kaki

*
*
*

kelengkapan baby

cukup dah ape yang perlu saat sambut kelahiran
papa balik t nak pasangkan baby playlen coat tu
bilik je perlu dperkemaskan lg
so far takde bilik khusus baby lg
sbb nye bilik ke-3 dah jd bilik mak
bilik ke-2 akan letak katil mama tok berpantang dan menjaga baby
dan bilik tok lawatan tetamu2 nnt
merangkap bilik tetamu 
@
bilik tok mertua ku dtg tdo duk mlk nnt
tp ade brg2 lain jgak dlm bilik tu...not nice la.
mama papa kene kasi cunnnnnnnnnn kan lg bilik tu

so baby nye tempat bobom letak kat bilik utama mamapapa jer...senang


*
*
*

perkembangan mama
so far...bdan mama tak la naik2 mendadak sgt masa preggy ni
naik no berat timbang tu mmg naik
50kg dah jdi 61kg
tp muke badan tak kembang sgt
tp bab bamper tu...nnt lepas bersalin kene perkemaskan kasi fit balik

*
*
*

nama our baby

masih takde final
cuma mmg dah tetapkan
scan ari tu boy
so nak depan de nama Qais...............belakang tak tahu lg nak letak ape
klu la kuar tetibe girl....ketentuan illahi
depan nak Qaseh..............blakang mcm bese la takde ketetapan ag
mane tahu ade niat2 nenek ke wan ke dpt mimpi nama ape
mana tak nye setiap kali call wan pasoh...poksu mesti tanye nak letak nama ape
erm......tgk dan lihat ajer la
mane tahu ade yg bermimpi nama tok baby kami nnt
*
*
*

tambahan

end mach ni byk wedding inv
27 & 28
dah de 3 org berbaris tok wedding day
geng opis seremban
kawan online yg dah menjadi kawan realiti...cik fifi perak
dan pengantin 3serangkai anak pak teh jelebu

huh....sebenarnye nak ikutkan kene g yang jelebu tu sbb pak sedara
tp rasanye...........erm........ ikut la kemampuan kedayaan mamasha ari tu
dah 36weeks 9bln dah masa tu
rasanye...semua ku kirimkan hadiah ajer tu
semua luar melaka
maaf beribu maaf
de yg invite tu dah dtg wedding mamasha 30mei09 dl
tp apekan daya saat mamasha mahu membalas kehadiran weddingday mereka mamasha sedang sarat preggy
hopefully kekawan sedara mara paham dan mendoakan kesihatan mamasha
dan doa dpanjangkan atas mereka selamat berbahagia selamat pengantin baru



Sunday, March 7, 2010

ari minggu layan mcd delivery

Posted by S.A.L.J.U sha at 2:44 PM 0 comments Links to this post
*
*
*

papa...mama takde mood nak makan ari ni

maka mama nak makan mcd la ari ni tau

jgn marah.......tau fastfood xelok.... tp sekali sekala ok layan tekak mama
boleh eh.
*
*
*

mood malas pun ade jgak

so..mcd delivery je la

klu papa ade ni dah panjang langkah ni.....makan2++shopping++ ni
huhuuu....tak sabar tggu papa balik
babay rindu....mama lg2 la rindu



Thursday, March 4, 2010

GEMPAK baby qais...dlm tummy

Posted by S.A.L.J.U sha at 10:26 PM 2 comments Links to this post
*
*
*
pagi td mmg djadualkan mamasha g checkup sprt bese
skg dah 8 bln maka...dah 2mggu sekali
*
*
*
bese la....klu dl hubby drive hantar n temankan g checkup
bile hubby kat lumut ni...mak la teman g checkup
mamasha kene la drive sndr
ohhh....
drive mmg sgt malas skg
*
*
*
sampai amik no semua...(bese la gov...amik la no. .... tp alhamdulillah ari ni tak ramai)
berat dr 60.8 naik sikit jer.....61.3
kene marah....berat naik sikit ajer 0.5kg je
darah ok 12.3
urin ok...
kire ok la

bile nurse tgk chat pergerakan baby mamasha jer....
kene marah lg............

baring nak carik jantung baby pun makan masa 15minit
susah payah nurse tu menggodek alat tu kat perut mamasha
dtujal kiri kanan...bunyik berdezeeetttttttttttt.......je

nape susah sgt ni nak cari bunyi jantung baby awk ni?
gerak ok tak?
mamasha pun jwp "..... ade 10 gerak 9pg 10-11mlm"
"hah..."tercengang nurse tu dengar
"nape lewat tu... awk buat betul tak?"
mamasha pun jawap la... "haah salu mcm tu. sy pun mmg de prob air ketuban bodeline je."
"2mggu lepas sy de checkup pakar OnG GH doc kata ok lg la gerak minimum dpt lg 10"

tp nurse tu x puas hati
nurse tu kata ...baby u ni x aktif takut de masalah
dah plak.......................
mamasha jadi risau
sbb kata2 nurse tu menidakkan doc OnG tu kata
so nurse tu suruh mamasha terus g GH....
g kamar bersalin....ckp minta monitor pergerakan baby

mamasha pun g la GH
dengan hati gundah gulana ni
mcm2 pk
mak dah ckp mcm2 tok tenangkan hati mamasha
berdoa aje la mintak ok nnt check kat GH

*
*
*
GH...pepaham ajer la parking mmg payah
tp alhamdulillah rezeki mamasha
dpermudahkan dpt
apetah lg hati tgh risau
*
*
*

mamasha terus la menuju ke
'kamar bersalin'
ohhh.....no...... mengerikan bunyik nye
risau hati takut prob kene bersalin awal
baru 32weeks.....peparu baby tak matang lg
hati dah tak berhenti2 berdoa
moga segalanye ok dan baby ok
kandungan bertahan lg
*
*
*

masuk2....
mamasha bgtau la keadaan dan ape perlu mamasha buat
nurse pun nasihat better masuk dl n check
jgn risau...klu takde pe2 leh balik xyah masuk wad
"hah....kene masuk wad ker????"
nurse tu siap tanye nape taknak masuk wad....tersembut keluar perkataan "TAKUT"
"eik.....pastu nnt awk nak bersalin kat pokok pisang ke? takut masuk wad plak"
hah...... sekali kene ngan nurse tu

*
*
*

bermula la...... mamasha kene pakai kain pink menyala tu yg gedabak besar nye...
geneh2 jer rupenye..... tu la tak penah sarung kain batik kat uma....main ikat simpul ajer
ehehehe
baring kat katil...

tgok sebelah2 membulat perut ibu2 lain....perut mamasha ...eceh....masih t0mel
huh...hati sgt takut
sgt risau
sambil2 tu jari jemari mamasha pujuk2 baby qais dlm tummy supaya gerak2 supaya berkeadaan baik

"anak mama..mama taknak masuk wad awal2 ni.....baby baik2 eh...gerak2 tau time doc check nnt"
d pujuk....
pujuk...
pujuk...

alat tah ape tah dah melekat kat perut mama
alat tu tok monitor jantung baby dan gerak baby
dengar la jelas jantung baby
jap 170 jap 140 jap 150 jap 180
tak tahu la mamasha baca camner yang ok

doc sampai jer....tetibe
'dup'
baby gerak
hah....pandai nye anak mama.....gerak time doc sampai
lom lg masuk wad...baru check2 kat saringan kamar bersalin tu
dah....dtg doc pelatih.....
"pn.... sy nak amik darah ok"
dah kene cucuk
mamasha dah la takut jarum cucuk2 ni....sbb tu takut masuk wad


green tag ni dah bernama

huhuhuuuu...... takut masud wad :(
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


tp....akhirnye setelah beristirehat di kamar bersalin tu
pogress baby qais dlm tummy memberangsangkan
*
*
*
alhamdulillah
*
*
*
doc tanye "camner, nak duduk wad tak..tgk sehari dua lg? moniter baby."
*
*
*
"hah...taknak la.....baby dah ok ni. dah tgk jantung n gerak baby ok"
hehehheeee.....laju je mamasha jwp

"ok la...tp klu tak memuaskan chat gerak baby ...... dtg dengan segera ke hospital.
sy tgk ni pun so far ok....maybe u takdpt rasa sgt baby u gerak sbb air ketuban u cukup2 jer.
baby ade gerak tp awk takdpt rasa
tp jgn abaikan plak.....
jgn rasa ok jer
nnt pe2 hal jadi kat kandungan awk susah plak
so...klu rasa ade tanda2 lain dan baby tak gerak...dtg segera ke hospital.

ok doc....
mamasha dah senyum....
yeye...leh balik
salin2 baju dl
pastu batalkan register wad td....gov staff...takde bayar pun.
 *
*
*
balik.....perut dah lapa.........
makan kat kedai jer...
dah penat2 ni

ni tandanye wad dah bye bye....
takde la mamasha kene masuk wad
alhamdulillah
love u so much baby


************

mms green tag kat tangan mamasha pd papa
terperanjat papa....igt mama dlm wad dah

ehehehhehee


mamasha mms time dah balik uma
saje taknak bgtau papa awal2......taknak papa risau
mama pun dbenarkan balik
baby dah ok
takyah la risau kan papankan

tp papa dah pesan...ape2 lepas ni bgtau jgn sorok2 .....
ehhehehe...orite papa

love u so much
dah...papa g work...jgn risau2
mama ok baby ok


muuuuuuuaaachhhh.............xoxo