click here

Thursday, September 17, 2009

last shopping raye

Posted by S.A.L.J.U sha at 2:53 PM 0 comments Links to this post
'selagi tak raye..selagi tu la bershopping'

huh...tu la ungkapan yang salu dkatakan bile tibe hari raye
mcm2 nak beli nak tukar nak tambah

klu ade mesen cop duit....
mesin tu pun leh jem...

td tghari sempat ag aku ngan hubby ke jusco
asalnye kata nak beli sandal tok sayer la....
last2.....
sandal tok mama dpt
saldal tok nenek kajang dpt
sandal tok hubby pun sama

ehehehe.....
semua gara2 taknak kaki sakit...time berjalan raye nnt
beli sandal ajer
crocedile....mmg selesa
tak la mahal sgt berbanding scholl
rembat 3 pasang 200 dah melayang

yeye..mama dpt 1 ag blouse
tq papa

tu la....ikut asal 1sandal ajer
tp dah meleret2 beli mcm2
tp hopefully lah.....ni last shopping

nak kata
'stop'

huh...yer ker tu????????????

esok tinggal lg 1 hari bekerja..
malam esok lepas berbuka...papa n mama akan balik ke kajang
jumpe zura anak buah puteri kesayangan tu
sian...zura tgh demam ..tumbuh gigi raye..
ehehehehe.....

yeye...esok balik kg dah
cuti...moment pagi raye...sembahyang raye...takdir...jalan...makan-makan...jalan-jalan...jumpe sedara mare...menyembang gelak2...

:)

khamis, jumaat, sabtu.......>>>raye

Posted by S.A.L.J.U sha at 8:38 AM 0 comments Links to this post
hari ini sha masih bekerja
cuti tinggal sikit
nov adik ipar nak tawen plak....so kene la simpan2 kendekut2 cuti yang ade

pagi td otw g opis b hantar
tgk uma2 kat taman ni...de yg dah bermangga kunci pintu uma
kete pun takde..
sah.....mereka dah pulang ke kg

huwaaa......best oo.....dpt cuti awal..balik kg

teringat masa kecik2 dl....
time sebelum nak balik kg
salu kami balik petang raye....sbb mak akan masak siap2 kat uma
terus tapau jer bawak balik ke melaka
arwah ayah sure sibuk mengemas kat depan uma tu, belek kete
mak plak sibuk kat dapur siapkan rendang, sambal udang, mcm2 ada....
dan keje aku yg anak pompuan tunggal ni dlm 3 adik beradik lelaki ni
sure la kemas uma
panjat sane panjat sini tukar langsir
mulut dah bising...suruh adik tolong tukar kain kusyen
yer la...dulu kerusi kusyen jenis yg tukar sarong
walaupun bising aku merungut sbb penat giller tp..tu la kenangan indah
waktu arwah ayah masih ade

skg.....tibe masa berubah
anak yg kecil dl...
skg dah kawen
tanggungjawab plak dah lain
siapkan suami siapkan diri sementara baby lom kuar ag ni

tp...dah jadi serba salah mane nak balik raye...
nak berebut ngan hubby
balik uma mak kajang dl..mak sayer le
atau balik uma mertuaku di pasoh

alhamdulillah.....
tanpa suara...hubby yg bukak mulut cakap
"kite balik kg kajang dl la....raye ke dua baru balik pasoh"
*
*
*
yeye.....
pagi raye salam2 tiyum2 walaupun hari2 tiyumdan dpt merasa rendang mak kajang dl

tp...sure la kejap jer
dah raye ke dua dah kene balik pasoh
takpe la....
pasoh pun aku rasa meriah lg kot
sbb kampung sungguh
hubby kate salu raye ke dua mak akan berjalan sampai jelebu semua

raye ke 3 plak salu semua sedara mare adik beradik mak ayah dtg plak ke uma pasoh
lgpun uma pasoh mmg jadi uma TUA
=bermakna uma yang menjadi tempat berberkumpul adik beradik atau sedara mara
*
*
*
meriah...............
*
*
*
ramai oooo.......
*
*
*
memandangkan keluarga ku kecil....sure itu pengalaman yang seronok
:)

ari ni khamis....tghari kang nak kuar ngan hubby
nak carik kasut
aku dah tak daye nak pakai kasut tinggi lg
nak carik kasut yang confit jer

esok jumaat................cadang2 nak halfday work
hah...opis mcm aku yg punya
ptg jumaat tunggu call dr en aziz tok amik lemang

huh...lemang en aziz mmg sedap
tiap2 tahun bawak balik kg
klu tak raye pun dia mmg de buat
mgu lepas balik pasoh pun bawak sebatang
mak mertua ku pun cakap sedap
gread A nye lemang.

opis dah semakin kosong...
de kekawan yang dah start cuti....
mood keje aku dah semakin kurang......
dah terdendang2 lagu raye kat telinga ni
huh...nmpk gaye nye aku dok opis ari ni esok just malas2 jer
*
*
*
nak wish la
*
selamat hari raye aidilfitri & maaf zahir
kepada semua kenalan ku d online ini

maaf batin tu mintak maaf ngan hubby jer...ehehehe
1st time beraya as husband n wifey.......sure dup dap dup dap nak salam pagi reye
ehehehhe....mcm mule2 bercinta plak

ade masa blog ni akan d update
klu tak...tggu la seminggu selepas raye baru update w0key....

tata
titi
tutuuu

selamat hari raya aidilfitri


Wednesday, September 16, 2009

chopp....qaseh @ qaliff

Posted by S.A.L.J.U sha at 4:05 PM 6 comments Links to this post
impian dan harapan
doa dan tawakal

yup...
usia kandungan zuriat ku baru 8minggu

rata2 mereke2 akan kata>>>
awal lg...
masih kecil...
jaga makan...
jaga xtvt..jgn lasak
jaga kesihatan...
baby masih janin yg kecil...
awal2 ni tak sure lg....takut janin gugur

huh....kata2 mereka

tp ape yang ku minta..biarla kata2 mereka berunsur nasihat
*
*
*
bukan melemahkan semangat


sesiape sahaja
sama2 la...mendokan perkara baik ke atas kami
*
*
*
*
*
*

ok tu aku minta pada yg berkata2
*
*
*
*
*
*
*

ni plak chopp dah siap pk nama baby......
ehehhee....
mama ngan papa dah berangan2 sungguh
ape nama baby kite nnt eh
*
*
*
mama terus chopp......
mama kata ngan papa nama baby girl mama nak depan ade nama
QASEH
*
*
*
qaseh elyabatrisya

ikutkan mama nak 3 patah perkataan dan ini pilihan seterusnya our baby nama
*
*
*
qaseh elya batrisya bt. muhd asrul sauffi
qaseh dhia afdina bt. muhd asrul sauffi
qaseh iffa afrisya bt muhd asrul sauffi

tu 3 pilihan nama baby girl

tp akan dsambungkan menjadi 2 patah perkataan sahaja....
sbb
nama papa panjanggggggggggggggg jgak dah de 3 patah perkataan.

baby boy plak.....
pangkal mama nak nama
QALIFF
*
*
*
qaliff adam b. muhd asrul sauffi
qaliff aqhil b. muhd asrul sauffi
qaliff imranb. muhd asrul sauffi


seronoknyeeeeeeeeeeeeeeeee.......lepas subuh ari tu mama papa ngomel nama baby


mama papa
^lot of love^


tq papa

Posted by S.A.L.J.U sha at 9:00 AM 0 comments Links to this post

(^_^)
lot of love



bile mama mule meragam...
baby nak memanjer.....
papa la segalanye


papa yang sediakan hidangan berbuka kali ni
mama cucu pinggan ajer
(^_^)



huhu....
brabo....brabo....
papa sedap la air tangan papa



ehehehe...nampak tak....koyok koyok dah bertampal belakang papa
sian papa.....sesakit badan plak
tetap masakkan tok mama



note kaki>>>>>> mama love papa so much. takkan de org lain seumpama mu papa.
mama mau peluk papa tiyum tiyum....
hah....mama mabuk cinta

mama mabuk baby jgak

pasoh...enjoy

Posted by S.A.L.J.U sha at 8:15 AM 0 comments Links to this post

ikan...meh makan meh...cepat besar bagi hasil kang hubby n partner



keli oh keli



abg emi menangguk keli....



keli.....nak mak masak keli sire lada..
best oo.....gareng mak mertua ku masak keli lada



hubby & abg emi...
kawan baik
kawan sekampong
rakan kongsi kolam keli




otw.....balik pasoh
cerite sebalik otw ke pasoh ni...badan mama dah sengal2 ngan perjalanan yg jauh dan jalan simpang siuh
akhirnye.....hubby.........!!!! plz...berhenti...mama nak muntah.
zap.......buuuuuweekkkkkkkk......
huh.....perut ke meragam
tekak ku loya
anak mama pening eh jalan jauh
sabar yer sayang...nak p jumpe nenek milah ngan atok din ni



belakang tu penuh barang...
kuih raye, baju raye tok mertua ku

Friday, September 11, 2009

j0m balik pasoh

Posted by S.A.L.J.U sha at 11:11 AM 0 comments Links to this post
yeye...

petang ni sha bersama hubby akan balik ke kg mertua ku d pasoh 3

ni la 1st time kami nak balik pasoh masa bulan pose

bukan taknak balik ari2 sebelum ni
tp..hubby sha kan offshore
baru balik mggu lepas

sha tak larat drive sendiri ke pasoh
klu nak tahu jalan ke pasoh mcm mane....try2 la tgk pete
dah sha pun tak penah balik bersendirian
mmg tak berani memandu kesana sendiri

sha mmg xcted nak balik pasoh
sbb sha suke suasana kampung
pasoh tu felda
masa sha kawen bulan 5 ari tu..musim durian
huh...pagi2 pak mertua ku dah g ke kebun tggu durian tok menantu 1st nye ni
ehehehee....puas tahun ni makan buah

kali ni...sha teringin sgt makan masakan ikan keli sire cili oleh mak mertua ku
mmg dah sebut2 kat hubby...mintak mak masakkan tu
nak...nak...

hubby kate sabtu t b amik keli kat kolam
t berbuka mak masak eh
worit.....
:)

memandangkan berita gembira kehamilan ku telah dkabarkan melalui tepon oleh hubby
sure ibu mertua ku paham kala aku menanti hubby bersama baru balik ke pasoh

edi....adik ipar bongsu ku
wah...angah dah belikan baju ngan beg
nak lagi g la bodek bangah lg
:)

untuk ibu mertua ku...
kuih raya bertelap2 sha dah dptkan
kain baju dah post awal2
sbb mak mertuaku boleh menjahit so dia jahit sendiri rasanye
baju blouse purple pun ade
tudung ajer aku tak carik ag

ayah mertua ku plak
sepasang kemeja dan seluar

ade lg 2 adik ipar...
duan lebih tua dr ku....ehehehe(abg dah pilih wifey muda camner eh)
seorg ag....ena...adik gegirl tunggal yang sebaya usianye dengan ku

rasanye nak projek pacak colok kat laman uma
hubby kate mmg ade colok..byk hubby beli dulu
cume...tah dah pacak ke blom

so...tunggu..........next entry




Thursday, September 10, 2009

xtvt dan delima 1st raye

Posted by S.A.L.J.U sha at 10:05 AM 3 comments Links to this post
entry kali ni campur aduk jer tajuk dan ngomel sha

semalam kua lg...g bazar plak
pe lg kan.....after carik sepasang blouse tok mak mertua
terus lintas jalan tesko menyeberang ke taman chenmapa.

melaka ni...bazar ramadan taman chempaka la paling besar
dan tempat org melayu berniaga..dan org melayu jgak melabur.


sbb.....jalan dah la jauh..pastu sesak org ramai
dengan muke pakai mask....sgt la lemas
tp....perlu jaga la bile kat khalayak ramai tu
memandangkan sha ade asma...dan sedang pegnen..

berpeluh2 jalan kat bazar tu...
kiri kanan org berniaga
seronok tengok org menar membeli...
macam2 ragam...
beli bunga
beli baju
beli kuih raye....sampai la perkhidmatan bayar zakat pun ade
dsediakan oleh JAIM.

lagu jgn cakap la....bummm...bang.... sane sini dengar lagu raye
wah...pejam celik lg 10 hari jer pose
maka lailaturkadar bermula

jgn sibuk membeli belah beraye jer
amal ibadat jgak perlu
kami pun taknak lepas peluang
dan nak bayar niat

1jam berjalan kepenatan...
barang yang dapat...
tudung ala ct
kerongsang
lipstik ( kat guardien tesco)
baju b
baju adik bungsu b
set blouse mak mertuaku
beg pouch b
beg tok adik bungsu b
***

huhuhuuu.....pujukan ku tok mendapatkan baju ala ct nurhaliza tak berhasil.
ehehehe...b kate baju kurung ayg dah 5 pasang

ok....takpe la....berita terkini pun dah menggugurkan jiwa raga ku
kemungkinan petronas carigali memanggil hubby ke offshore on 15hb ni.
hah????? lg 5hari nak rayer ajer lg

plzz......pray 4 us jgak...
kami diberi peluang beraya 1 dan 2 hari raye pun cukup la...
3 hari raye b dpanggil naik offshore pun takpe.

masa b balik 3hb ogos ari tu,....gumbira rasa hati
dapat la peluang kami beraye 1st time bersama after kawin

kuih raye order sampai rm250
huh...sakan mengorder
langsir pun tempah
baju tok semua...dah carik
yer la 1st time raye.....beriye membelikan tok ahli keluarga
memandangkan de rezeki kami tok belikan.

so ari ni baru 1mggu b balik...
b de call agensi,,,,
n rezeki oh rezeki
job insyaallah tak putus
tp pengorbanan dr kami dtuntut
sama ade kami dpt beraye bersama atau tidak

pk kan...ala ape la raye ni sgt
tiap2 tahun ade raye
selagi nyawa Allah panjangkan

rezeki jgak ketentuan Illahi
insyaallah..baby semakin membesar due on april
pasti banyak memerlukan kewangan

adik pompuan b nak kawen
as abg yang de kemampuan sure harus memberi
tumbangkan seekor lembu niat b tok ena

ini semua tuntunan kewangan
maka...
aku redha

perlu ke aku mementingkan keseronokan diri tok beraye bersama
aku tidak sanggup berbuat begitu
tp jika di izinkan Allah atas doa ku
izin kan ku bersama suami terchenta dpagi raye sebelum hubby menjalankan tugas d lautan.

Wednesday, September 9, 2009

tanggungjawap as 'abg'&'husband'&'anak'

Posted by S.A.L.J.U sha at 9:13 AM 4 comments Links to this post
ape la sha nak ngolem kali ni..
entry berkenaan tanggujawap
ringan sama djinjing
berat hope.. sama d pikul

semalam ptg kol 5 turun opis tgk hubby dah menunggu penuh setia kat bawah
kan semlm sha dhantar d ambil hubby
tugas hubby sewaktu off
eheheee....

terkedek2 la mama hubby ni jalan masuk kete ngan bekas kuih raya 4 telap dah dpt
tu baru 4 dpt.......
ade lg nilai harga kuih RM 250 ag...berape telap la lg tu
ari tu sedap jer order...skg time bayar dah termenung tgk upenye beratus ringgit jgak
pepun duit hubby la yang membayar...... :)
ni gara2 1st time beraya as suami isteri yang de keluarga mertua
so.......kene la membeli lebih bila dah kawin
bagi mak
bagi mertua

next time lebih berjimat sbb kali ni 1st time tak pandai ag
kak opis ni ajar...jgn le kuih sedap mahal ajer ko order...
cecampur la dengan kerepek2
kerepek2 tak berape mahal
klu tak bengkuk la ko nak bayar duit kuih jer 300-400
lom baju raya ag tok family

haah eh...... angguk2 pale aku belajar dr org lame

sejak balik ni...duit hubby mcm air kuar
semalam nye kes plak...g tempah langsir
memandangkan sliding door jer dah 250 hinggit plg simple design sbb kedai tak amik tempahan ag tok raya
pujuk punye pujuk...OK la...tp simple jahitan sahaja la meh...jahit lurus jer
OK la....
memandangkan mama pun takde mesin jahit nak jahit sendiri
bukan susah pun jahit langsir lurus jer tu.
sliding door ajer!!!
mama jd tak sampai hati tok langsir bilik n pintu bilik 3...
pakai yg lame zaman bujang mama dl
tu lain kali la mama ckp kat hubby


masa dlm kete ngan hubby balik keje tu...
hubby bukak 1 cite
ayg...td adik b tepon
kate kete mati enjin masa redah air..
enjin dah rosak...

wat?????

haah.....adik b mintak b carik kan enjin(belikan)

so,......mama dah tahu dah(dlm hati)

mau.....1000-2000k tu enjin PUTRA
nak raye ni byk nak pakai duit....kene plak mcm ni
(b ckp....maybe risau jgak....time off bile nak start job lagi)

erm...b ade bajed bagi la
ayg tak kisah la
asalkan keperluan uma cukup keperluan ayg cukup

b nak bagi family b ke nak tolong adik ke....ayg tak penah halang
yang penting tiap2 bulan mak ayah tu patut dan wajib dhulur
tu la duit gaji berkat
lg pun dl ayg pun time takcukup duit...ayg mintak tolong abg ayg jgak
as abg takkan nak buat tak tahu atas kesusahan adik


tolong la mane yg patut, mane yg mampu

so hubby ke nilai pagi ni...
menyelesaikan masalah adik

mama g keje drive sendiri...mama nak g amik baju yg dah anta tempah ari tu
thanks hubby...... b bayar kan lg rm***

Tuesday, September 8, 2009

mata hubby terkulat2 ngantok

Posted by S.A.L.J.U sha at 12:17 PM 2 comments Links to this post
ahahahaha...agaknye ape la entry kali ni.
*
*
*
*
alkisahnye.....ari ni 1st day hubby sha de uma
setelah balik dr offsore...so skg tgh off
cuti golek2 kat uma

semalam sha g keje drive ag sbb hubby ke ezxon mobil tok majlis close job
n majlis berbuka pose kat hotel
mama kene tinggal la..huhuhuuu :(
tp takpe..kekawan mama ajak mama berbuka kat wan husna tomyam
(lari tajuk plakdah.......)

so....pagi td 1st time bersahur ngan hubby yang mama masak
ehehehe....dah syok sejak mama pegnen ni
mak datang ari tu...mak ajer yg masak
ni mak dah balik kajang....so......
mama kene masak la
w0key..menurut perintah!!!
tp 1 ke 2 lauk ajer la mama masak
mama tak lalu loye la masak ni
bau busuk...sintom kot.

dah siap sahur tu...
sambil golek2 kejap ngan hubby...
kami menyembang....
mama >>> b...sok b free tak wat pe kan. b nak plan wat pe eh dok uma?
hubby >>> tah la ayg....b g bayar bill2 kot.
mama >>> ok.... b....b nak anta mama g keje ke? b anta la...nak rasa jgak hubby anta amik ayg.
ehehehe....nak memanje b ade uma ni. t b dah naik offsore ayg kene buat sendiri semua jgak.
hubby >>> ok...t b anta b amik ayg. :)
mama >>> :) wokey
*
*
*
*
*toing*
muke ngantok hubby
ehehehe.....mekacih b...anta mama
klu bulan tak pose dah g b'fast dah ni kan...







*
*
*
dah kol 11.....
mama call hubby......
la...b bobom ag ker
b kate baru nak bangun....

b..........jgn lelame tdo..t jadi malas
mama dont like
baby pun geleng2 pale tgk papa bobom lame t.

bangun..........bangun.........bangun.......

Monday, September 7, 2009

mekacih hubby>>> weekend yg bz shopping(*_*)

Posted by S.A.L.J.U sha at 2:28 PM 1 comments Links to this post




kami kuar dating..sunday@SOGO







ape kes???
huh......SOGO jalan dah tak nampak lantai dah.
sgt penat.....sebaik hubby ku tegap
hubby jalan depan bukak jalan tok ayg follow belakang...
ehehehe.....sian b keletihan.



sunday@SOGO




E71....mekacih b.
muuuuuuaaaach.....(^_^)
b bebetul hadiahkan ayg




baju tok ayah pasoh....
mak nye lom beli ag....tggu...
:)



baju hubby....



baju blouse ayg...



mekacih b....levi's tok ayg pun ade jgak.....
(^_^)



balik melaka...ikan bakar time.
yum...yummm....baby mama teringin rasa eh


sewaktu d kajang...
bawak nazura shopping baju raye
untung anak buah acik
tahun depan awk dah de sepupu plak tau
ala..gambar baju zura acik luoe snap la





acik nak maik jgak...ehehehee...

Saturday, September 5, 2009

perhatian!!!!! bukan membazir

Posted by S.A.L.J.U sha at 9:15 AM 0 comments Links to this post

ahahahaa...org dah main lens DCSL.....aku baru nak beli digital camera
memandang kan kami selama ini hanye menggunakan camera hp...dan hp pun tak berape canggih
rembat la 1 digital camera smlm...
***tak membazir memandangkan kami takde camera tok merakam memori kami bersama.


ehehe.....kat johnnay...b dah melaram.




mama&papa



*toing*
hubby depan camera salu buat muke *toing*



yeye...ayg dpt blander
senang sikit ayg nak masak.
*toing*
hubby kate masa terdekat ni ayg masak ker....
cebik muke ayg......ayg bukan tak mau masak....ayg loye la bau masak2 bau tumis2 ni
ayg try la masak sikit... t nak lauk lain beli tambah2 eh b.
ok....alallalala....baby papa buat ragam eh...buat mama loye2




eheheehe....
mekacih hubby....
*
*
*
jgn lupe
E71 ayang...
ahahahahaa.......dah janji naik laut hp ayg jadi e71
bertuah tau...ayang tak suke touch screen...
leceh la touch screen.....canggih2 tapi leceh penggunaannya rasanya.

Friday, September 4, 2009

pertemuan pertama

Posted by S.A.L.J.U sha at 5:07 PM 0 comments Links to this post
pertemuan pertama
mama papa ngan zuriat chenta terindah


alhamdulillah...doc kata baby dalam rahim
sbb tu la mama nak sgt scan...risau sama ade kandungan dlm ramai atau luar rahim.
usia benih chenta kami 7 minggu doc kata baru 0.5mm
kalihatan kecil..itu la keagungan Allah s.w.t....yang Maha Pencipta
sungguh pun masih dawal peringkat kehamilan....doc tunjuk degupan jantung baby

:)
sgt terharu....




mama papa tunggu kehadiran mu
dalam kantung itam tu ade dot putih kan....
tu la benih zuriat kami
0.5cm....masih kecil usia 7 minggu
tp....kebesaran keagungan tuhan...dah nampak berdenyut2 jantung masa scan.





klinik pakar wanita liu & vincent...bagus doc dia..servis pun bagus
ade free trial pack Anmum materna lg
harga pun cun....




TQ - free trial pack Anmum materna





asid folid lg....dan ubat angin tok mama yang salu senak pew0t



next pertemuan dengan doc vincent 2/10/2009
pertemuan ngan baby mamapapa jgak
:)
:)
:)

Ya Allah, Engkau lindungi zuriat ku. izinkan zuriat ku terus membesar dengar sihat selamat dan sempurna.

^_^mama (," )papa sebantal semula

Posted by S.A.L.J.U sha at 8:29 AM 0 comments Links to this post
smlm kol 10.30..
kancil meluncur....laju...tak cukup padel minyak dah aku ayg tekan
ehehehe....
semua gara2 dah tak sabar nak jumpe b

**hp dah berdendang lagu M0lek**
hubby(," )~~~ayg b dah nak sampai tol ayer keroh ni. b dah lepas rr ayer keroh.
ayg ^_^~~~yer ke....ok2 ayg kuar JJ skg. yeye......nak jumpe b.
love u sayang.
hubby(," )~~~ok. jumpe nnt. l0ve u to ayg.
salam....tot...tot..tot (end call)

mak..jom..jom...sopi(mak panggil b sy sopi)dah nak sampai.
dlm hati dah bernyanyi riang....
agaknye tersenyum kot...mak tegur....
"dah senyum panjang dah abg dia dah nak sampai"
ehehehehe...yer le mak.

otw JJ tu sara nye de 4 trafik light...
adus..terasa byk plak masa tu
lg2 semua merah bile kancil sy nak lalu.

rasa dlm 10 minit.....
dah kelihatan cahaya tol ayer keroh tu.
terus mata tercari-cari KESAYANGAN sy tu
mak kata
"hah tu pakai baju hitam tu"
terus buat U-turn...pasik paking bebetul depan hubby

sengan senyuman...b sambut....
dengan senyuman jgak aku rasa terus pelok b kat tepi jalan tu
b pun tak lepas cium umbum2 pale sy
sambil.....usap2 perut sy..
baby papa ade dlm tu
:)
1st yang terdekit d hati sy....

best nye dapat BAU hubby....
semerbak bau perfume kegemaran ku

mmg dr dulu lg sy suke bau en hubby sy
time nak berjauhan sebulan lepas....baju hubby yang lom basuh tu la jadi pengubat rindu

eheheheee...lupe sejenak mak ade
hubby salam mak..tanye kaba...
pastu masukkan beg dlm kete
jom....balik

welc0me home hubby!!!!

selanjutnye d rumah....d bilik...pepaham ajer la...
bile suami isteri melepas rindu
takyah la nak sembang eh.


keputusan muktamat>>>>> sy nak cuti ari jumaat....nak g klinik checkup pegnen lg sekali wif hubby

^_^


Thursday, September 3, 2009

fasa kehamilan versi 2

Posted by S.A.L.J.U sha at 9:13 AM 0 comments Links to this post
Trimester pertama ( minggu 1-12 ) :
Tiga bulan pertama pembangunan janin merupakan tempoh yang paling penting. Sepanjang 60 hari yang pertama, kebanyakan organ bayi terbentuk. Pada trimester ini bayi yang belum lahir amat sensitif pada persekitaran kimia, ubat dan virus yang boleh menyebabkan kecacatan.
Trimester kedua ( minggu 13-28 ) :
Pada tempoh ini, janin mula membesar dan organ bertambah matang. Pembesaran saiz uterus lebih ketara dalam trimester kedua kehamilan, apabila perut wanita mengandung semakin membesar. Pada masa ini, kebanyakan wanita perlu memakai pakaian longgar atau pakaian mengandung.
Trimester ketiga ( minggu 29-40 ) :
Trimester ketiga bermula pada minggu ke-27 kehamilan dan berakhir sehingga kelahiran. Bayi terus membesar dan beratnya terus bertambah dalam tempoh ini. Pada bulan terakhir kehamilan, janin membesar setengah paun seminggu.


wELc0me h0me hubby....(^_^)

Posted by S.A.L.J.U sha at 8:36 AM 0 comments Links to this post
yes...
yer...
yup...
*
*
*
sambil angguk2 pale...

en hubby sy dah nak balik menemui wifey& our future baby yg masih membesar2 dlm pey0t mama ni......

insyaallah mlm ni kami bertemu semula setelah sebulan sy kejauhan bersama en hubby
saat jauh tu...berita sy pegnen....

so sgt2 la teruje pertemuan sob..sob ...ni
nak p0l0l2 en hubby......rinduuuuuuuuuuu
baby pun nak dengar sore papa nye ni.

p/s utk en hubby....
berhati-hati dalam perjalanan yer sayang
sayang jgn lupe pakai mask...dlm flight nnt tau...mane2 tempat ramai owang tu
b...baca doa, mintak perjalanan semuanye selamat dan sampai dengan selamat.
dan
*
*
*

0le-0le ayg jgn lupe...ekekekekee......
ape2 jer la..asalkan de ole-ole mcm selalu b balik offshore.

Wednesday, September 2, 2009

b0s....sori la....

Posted by S.A.L.J.U sha at 2:43 PM 0 comments Links to this post
ehehehe....
cuak jer entry kali ni.....
sy bersalah pada b0s ni.

kesah nye....
dari 31 ogos tu sha teringin sgt@ mengidam nak makan lala masakan mak sha
carik kat pasar besar melaka tu..
apik...ade lala tak?
takde la moy...
abg de lala tak?
takde la dik....
:(
:(
:(

diorg kate takde musim lala la
pastu mak nak sedapkan tekak anak dia...
mak ajak beli ketam
ketam pun ketam la....dlm hati nak lala!!!

smlm mak dah masakkan ketam tu
jadi lauk masak cili api ketam seperti kegemaran ku dr dulu lg
*
*
*
*
gambar lupe snap la.....dah kenyang masuk pew0t
*
*
*
*
tapi tekak ku masih belum puas.....
nak lala
nak lala
nak lala

semalam cite kat kak tipah...kak? kire makcik la
tp opis panggil la akk
tp kak tipah ni masih bergaya dan lom pencen ag...layak ag panggil akk
ehehehehe....marah dia klu dia tahu sha cite pasal dia sikit.
ehehehhe.....

kak tipah kate semalam petang dia g maydin emporium MITC ni ade lala
pagi2 dia dah kabar kan
"ko nak lala kan semalam...g carik kat mydin...smlm akk tgk ade ...byk".

yer ke...segar ke kak?
boleh la.....asalkan ko nak makan...teringin menidam tu.
dlm hati...yeye..akan ku kejar ke mydin segera.

jam menunjukkan pukul 10 pagi td......
perhatian>>>>.waktu opis bold merah lagi menanti kan salah dcc undang2 opis.

ala......t abis....
dediam.....amik kunci kete amik wallet....step by step.....zapppppppppp.....
*ilang bayang ku di opis*
*
*
*
mydin ngan opis ni termasuk paking....3minit ajer...
paking....masuk mydin ngan cepat...terus carik pd benda yang dhajati..

lala
lala
lala
mane la lala ni?

sekali mate terpandang kat tempat ikan2 kat rak nye.
terus amik plastik...cedok...cedok.....
timbang....tok makan 2 org jer ngan mak

lalalalalaa.....hati ku bernyanyi riang...
klu hubby ade kan best....
leh la memanjer ngan hubby nak itu ini
wat masa ni kene la layan diri sendiri

bayar.....balik.....
yeye.....
akhirnye...

so...berbuka pose nnt menu utama sayer.....
lala masakan mak
tak tahu name masak tu ape...tp asalkan mak masak.
sedappppppppppppp


p/s b0s....sy mintak sowi la....
kuar waktu pejabat jap.
bagi sowi kat sy eh b0s..
baby dlm ni mengidam la.
:)

mangga muda oh mangga muda....

Posted by S.A.L.J.U sha at 11:01 AM 0 comments Links to this post
bile tekak mama mule memanggil.....
*
*
*
*
*
*
*
nak mangga muda la mak....td bau kat pasar sedap....tp tak lalu yg kat pasar punye
(kejadian 31ogas lepas sewaktu g pasar membeli lauk dengan mak)

bau mangga muda kat pasar masa nak balik tu..terus tekak kata
nak mangga muda!!!
tp nak yang buah mangga kat uma pak itam

balik pasar terus jer drive ke bukit beruang....
tersenyum-senyum kat auntie.....
terus cakap...
"auntie ..kite nak buah pak itam"

abis jer ayat tu...auntie terus terjerit "buah pak itam?????"
hahahahahahaa.....terus tergelak besar.
auntie ni merepek la.....
kite nak buang mangga muda pokok pak itam ni.

:)
:)
:)


auntie tu mmg suke bergurau...mmg rapat ngan anak buah jgak.
seronok klu g uma dia....fuf...asik suruh makan ajer.
pastu auntie kite ni suke buat sendiri makanan tu...
contoh la....chikenchop.....uma auntie buat sendiri tau ngan koslow ngan wages..semua buat sendiri.
dia mmg rajin masak.....dan sedapppppppppppp!!!

eiiiiiiiiiiiiippp.................lari tajuk plak
tukar balik...
*
*
*
*

ni la mangga muda yang di idamkan tekak mak yong ni
ehehhehee...
santapan santai malam


huh ....muenyelerakan



kicap gula cili padi sesedap rasa....yum...yumm....


menarik kan mangga muda jenis mangga epal ni....





Tuesday, September 1, 2009

3bulan perkahwinan

Posted by S.A.L.J.U sha at 8:56 AM 2 comments Links to this post


30ogos 2009
bermakna sgt2 menjelang 3 bulan perkahwinan kami dberi rezeki berita kehamilan sy.
tak terhingga kesyukuran pada Yang Esa.
sungguhpun sy masih dawal peringkat kehamilan...tp manakan nak sorok nak buat tak tahu ttg berita yang sy hamil.
mmg xcted...terus masa b call bgtahu hubby.
hubby terkejut...lastly dengar suara kegembiraan dan kesyukurannya.

kami tak heran klu org lain kate kami xcted....
klu org lain dah rasa perasaan yang kami rasa....sendiri mau igtla perasaan 'itu'
ape yang penting sgt sy sangat2 menjaga diri dan selebihnya sy tawakaltuallahwah
berserah pada yang Esa menentukan rezeki kami selanjutnya.

genaplah perkahwinan sha&sauffi selama 3 bulan.
pejam celik pejam celik .....dah 3 bulan
tp dlm hati berkobar2 rasa mcm baru kawin semalam ajer...
ehehehehe.......ngades nye bunyik eh.

mesti la seronok bahagia gembira ...gaduh2 tu adat la....asam garam perkahwinan
sedangkan lidah lg tergigit
ni ape tah lg 2 insan telah duduk sebumbung sebantal sepingpan secawan
tu semua adat mengenali pasangan.

setelah berkahwiin baru la sy setuju..."dah kawin baru tahu luar dalam sikap pasangan kite dan kite perlu belajar dan terus belajar mengenali pasangan kite
bukan nak sempurna seperti kehendak diri...tp sebaliknya belajar sama2 memahami dan sama2 memenuhi kekurangan pasangan.

tempoh belajar itu bukan sebulansetahan dua tahun...
tetapi...sepanjang hayat kite belajar memahami pasangan.
sbb tu bile ade perselisihan faham..kene la ade tolak ansur dan berbincang menyelesaikan masalah.

kini...sy d melaka..hubby masih dlautan bertugas.
kejauhan ketika kami berchenta bertunang setahun yg lepas...
tidak sama dengan berjauhan ketika bergelar suami isteri.
walaupun situasi berjauhan itu telah sy alami sulu..malah lebih jauh hubby bertugas d dubai dl
tp..kini sungguhpun d msia shj...tahap kerinduan..tahan kerisauan keselamatan hubby..tahap majuk2 rindu tu berlipat lipat ganda.
kekadang tetibe sebak...pk camner hubby kat sana..kerja yg berisiko tinggi..malah dlautan.
ape yang dapat sy lakukan..hanya berdoa meminta memohon pada yang Esa melindungi, jauhkan segala bala bencana dan tenangkan hati suami tercinta.

sy masih menanti kepulangan hubby
djangkakan dalam minggu ni...tp hubby kate tak tahu lg tarikh yang tetap
skg masih keje ulang alik dr kapal ke platform
jadi,,,sy sgt risau hubby naik boat tiap2 hari pegi pagi balik mlm
kapal ke platform
platform ke kapal
Ya Allah pertemukan kami semula dalam keadaan baik, sihat dan selamat
segala2nye dalam perlindungan Mu Ya Allah
.amin.