click here

Wednesday, April 28, 2010

Avent vs Tommee Tippee...masing2 nye citarasa

Posted by S.A.L.J.U sha at 10:25 PM
*
*
*

sesi menukar bottles susu qaish

masa mama preggy lagi mama dah siap sediakan bottle susu qaish

Philips Avent : newborn starter set

memula pakai...mamasha rasa ok....sesuai...

puting pun ikut tok breastfeeding nye flow

tp.....
hampir 2 mggu menggunakan Avent ni

mamasha de rasa tak kene ngan bottle ni...mcm tak sesuai ngan cara qaish hisap susu tu
susu akan terkeluar kat tepi2 mulut qaish....mcm tak grip betul la ngan bentuk mulut bibir qaish

pastu...cara qaish minum...huh....terasa susu tu laju sgt keluar....akan menyebabkan qaish terpisat2 mahu menelan susu tu

dan 1 perkara lg......mamasha dah tutup pusing ketat pun..kadang kala ade masa susu akan terkeluar kat tutup bottle Avent ni
(igt mama jer...upenye kak elly wifey kawan hubby pun kata masalah yg sama masa dia dtg visit mamasha kat melaka lg aritu)

*
*
*
*

so..mamasha bercadang menukar bottle

Avent ni kepada

Tommee Tippee Closer to Nature PP Bottle - BPA Free - anticolic jgak


sungguh pun dah beli mahal2 Avent tu...mama rasa mama patut cari bottle yg sesuai ngan qaish

Avent tu pun pakai la jgak....sampingan2 la....sayang dah beli set tu de 2bottle kecik 2bottle besar

baby qaish kuat minum susu...malam jer....dr kol 10 tu sampai 6pagi...de 5kali bancuh susu stp 2 jam

2bottle tak cukup la...

de mesti 3 ke 4 bottle...campur2 pakai Avent dan Tommee Tippee

 puting Tommee Tippee
vs
puting Avent



see...puting bottle Avent pun lebih kecil dr Tommee Tippee

qaish minum takde tumpak kiri kanan bibir dia...lebih selesa

dan

dah 3kali pakai ari ni....susu pun abis dia minum...kire selesa la kan.

(*_^)
mama tersenyum...Qaish suke abiskan susu
*
*
*
pelik???

bile kala la mamasha g shopping masa pantang ni eh

ehehehee

pe lagi...online shopping la


smlm order...td tghari dah sampai....terus basuh bersih...boil kan dl bottle kasi buang bakteria

terus praktikal kan kat qaish

hasilnye...menakjubkan

yeyeeeee....

heheheee...besar bottle dr qaish....takpe t kalah bottle tu....qaish membesar gebu2 kuat minum susu

9 comments on "Avent vs Tommee Tippee...masing2 nye citarasa"

nurul baharuddin on April 29, 2010 at 9:36 AM said...

tak b/feed ke???

Mama Qiestina on April 29, 2010 at 9:57 AM said...

Qie spon pakai avent.ta[i betul kata sha kdg2 tutup dia tak rapatt..habes tumpah2 susu kat baju..tensi tui..akka ingat nak tuka ke mAM pulak..karer2..ehehehe

S.A.L.J.U on April 29, 2010 at 12:05 PM said...

mama qies>>> Avent mahal tp de jgak problem teknikal bottle tu kan. mmg akan de susu leleh kat tepi tutup bottle tu wlpun tutup ketat.

sha pakai TommeeTippee ni lebih baik. Tommee Tippee pun anticolic.

sha pun de beli bottle MAM anti colic. tp tak try ag..beli yg 9oz...bottle besar. qaish minum pakai bottle 5oz dl.

S.A.L.J.U on April 29, 2010 at 12:08 PM said...

nurul>>> akk badan tak cukup air susu. puas urut makan ubat pun susu kuar sikit jer. just boleh bagi rasa jer kat qaish...bg minum kenyang tak dpt.

so kene la pakai susu fomula...ape nak buat. xde rezeki akk nak bf kat qaish.

spectra3 dah beli sampai 600 pun xdpt pakai. simpan la second baby insyaallah eh de susu melimpah ruah.

izanpyus on April 29, 2010 at 1:37 PM said...

Ha akak pun ada masalah sama ari tu tapi tetap pakai avent sebab dah tahu punca kes akak tu kenapa.Akak tak guna dah puting avent, tukar puting anakku then semua masalah tumpah2 tu,masalah susah nak tutup dan lain2 tu terus takde...sebab puting avent tu ada mcm border tepi kan elah bawah dia tu.tp anakku takde..leper terus...so sng nak tutup botol...so setia dgn avent,puting je tak hehe...

nurul baharuddin on April 29, 2010 at 6:00 PM said...

akk sham sama la ngan nurul...lain kali msa preggy waktu mndi urut breast dgn sikat...MIL kata..tapi nurul tak ikut pun...huhu..last2 tak da susu..nurul siap amik pil segala nak kluar kan susu tapi tak da..adam dapat kenyang la...tapi 2minggu aje..lps tu dia mcm tak kyang...maklum la bby boy...mmg kuat nyusu...so lps tu mmg tak klua susu lagi..terus la adam jadi bby nestle huhu

S.A.L.J.U on April 29, 2010 at 8:05 PM said...

kak izan>>> kak izan tukar puting Avent tu eh. sha tak tahu pun terus beli bottle lain..tp avent tu pakai gak...dah mahal2 beli.

tp tommee tippee ni bagus jgak..lebih lembut la puting dia qaish suke minum abis.

Suriayati Datu Mudin on March 27, 2011 at 2:32 PM said...

rasanya mana paling baby nak isap susu guna tommee tippee ke or dr brown

S.A.L.J.U sha on March 27, 2011 at 8:47 PM said...

aii..

pd sha n review yg sha dpt... dan kedai momcare pun de ckp...dr. brown plg bagus reduces colic...

mmg botol tu bagus..sha dh guna...
tp susah sikit membasuhnye..n klu anta nursery kene la dirg basuh bebetul..sbb de berus kecik yg perlu berus corong dlm botol dr. brown tu.

qaish pakai dr umur 3bulan sampai la 7bulan...pastu sha dh malas pakai...dia pun dh besar xde masalah colic lg.

Post a Comment