click here

Thursday, April 29, 2010

masuk malam ke 3

Posted by S.A.L.J.U sha at 8:39 PM 3 comments Links to this post
*
*
*

sekejap jer dah malam ke 3 mama dan qaish tit0n tanpa papa

mlm pertama qaish baik

tp smlm qaish meragam.... 

mama plak selsema...makan ubat selsema terus koleps...ngantuk
qaish ngamok2 meragam..nenek yg popok

mama tak terdaya membuka mata....penangan ubat selsema

mama taknak makan ubat plak takut selsema mama melarat....berjangkit plak virus tu kat qaish

ohhh..tu lg risau

maka nenek membantu mama popok2 qaish smlm


*
*
*

uhh....nnt camner la mama ngan qaish ajer time papa work dan mama dah start work jgak

berdua ngan qaish d melaka...ohh....sgt tak terbayang

perit getirnye membesarkan baby d awal2 bulan tahun nya
(yg berjauhan ngan papa....itu sgt mencabar)

pasti ade yg dah merasainya....


*
*
*
layan gelagat teruna qaish
 mimik muke qaish...dah nak main2 agah2 dah...pandai dah mintak layan agah

tu..tangan kiri kanan tu bersilat tu....berayun2 dia qaish main tangan ngan mama
kuat genggaman qaish dah...hari ke 17

tgk mama eh..pe la mama cakap2 ni....


suke qaish buat mate syepet sblh tu...ehehehe
idung papa...copycat...ehehhee


mama giller kompol2 bottle susu qaish

ni MAM nye brande...anti colic
tp mama beli 9oz nye..besar la..tggu la beberape bulan nnt br pakai la eh

Wednesday, April 28, 2010

Avent vs Tommee Tippee...masing2 nye citarasa

Posted by S.A.L.J.U sha at 10:25 PM 9 comments Links to this post
*
*
*

sesi menukar bottles susu qaish

masa mama preggy lagi mama dah siap sediakan bottle susu qaish

Philips Avent : newborn starter set

memula pakai...mamasha rasa ok....sesuai...

puting pun ikut tok breastfeeding nye flow

tp.....
hampir 2 mggu menggunakan Avent ni

mamasha de rasa tak kene ngan bottle ni...mcm tak sesuai ngan cara qaish hisap susu tu
susu akan terkeluar kat tepi2 mulut qaish....mcm tak grip betul la ngan bentuk mulut bibir qaish

pastu...cara qaish minum...huh....terasa susu tu laju sgt keluar....akan menyebabkan qaish terpisat2 mahu menelan susu tu

dan 1 perkara lg......mamasha dah tutup pusing ketat pun..kadang kala ade masa susu akan terkeluar kat tutup bottle Avent ni
(igt mama jer...upenye kak elly wifey kawan hubby pun kata masalah yg sama masa dia dtg visit mamasha kat melaka lg aritu)

*
*
*
*

so..mamasha bercadang menukar bottle

Avent ni kepada

Tommee Tippee Closer to Nature PP Bottle - BPA Free - anticolic jgak


sungguh pun dah beli mahal2 Avent tu...mama rasa mama patut cari bottle yg sesuai ngan qaish

Avent tu pun pakai la jgak....sampingan2 la....sayang dah beli set tu de 2bottle kecik 2bottle besar

baby qaish kuat minum susu...malam jer....dr kol 10 tu sampai 6pagi...de 5kali bancuh susu stp 2 jam

2bottle tak cukup la...

de mesti 3 ke 4 bottle...campur2 pakai Avent dan Tommee Tippee

 puting Tommee Tippee
vs
puting Avent



see...puting bottle Avent pun lebih kecil dr Tommee Tippee

qaish minum takde tumpak kiri kanan bibir dia...lebih selesa

dan

dah 3kali pakai ari ni....susu pun abis dia minum...kire selesa la kan.

(*_^)
mama tersenyum...Qaish suke abiskan susu
*
*
*
pelik???

bile kala la mamasha g shopping masa pantang ni eh

ehehehee

pe lagi...online shopping la


smlm order...td tghari dah sampai....terus basuh bersih...boil kan dl bottle kasi buang bakteria

terus praktikal kan kat qaish

hasilnye...menakjubkan

yeyeeeee....

heheheee...besar bottle dr qaish....takpe t kalah bottle tu....qaish membesar gebu2 kuat minum susu

buat tatapan papa

Posted by S.A.L.J.U sha at 5:42 PM 2 comments Links to this post
*
*
*

Qaish Haiqal

buat tatapan papa.... mama akan sentiasa update blog ni

skg mama dah buat blog ni bukan blog mama sowang.....

tp...blog qaish haiqal jgak.

tada....

header pun dah baru la papa...syomel...

*
*
*
*


yeyeee....wajah baru

Posted by S.A.L.J.U sha at 5:13 PM 3 comments Links to this post
shomel.....kan kan.....

*
*
*
*



thousenMillion c0l0ur 0f l0ve shasauffi
www.shasauffi.blogspot.com

*
*
*
*
*

watermark baby qaish


sangat sangat suke......sy0mel

*
*
*
*

(*_^)

thousenMillion c0l0ur 0f L0ve.....

Posted by S.A.L.J.U sha at 1:42 PM 0 comments Links to this post
*
*
*
*
*

berlanjutan dr order watermark shasauffi.blogspot.com


mamasha berkenan nak ubah header blog plak


tggu header terbaru...dengan tajuk terbaru header blog shasauffi.blogspot.com
*
*
*


*
*
*
*

sesape berkenan sile la...intai2 hasil kretiviti kak eya ni.

*
*
*
*

masih menanti header baru dan nak blajar edit ni....wah...de toturial lg....

mamasha ni susah kan betol kak eya ni eh....syori la...

Tuesday, April 27, 2010

kuih belang...gebu2 sedap gh0m0l2

Posted by S.A.L.J.U sha at 1:38 PM 0 comments Links to this post

teruna ku kuih belang.....heheheheee..... gewom nye mama tgk dia.

tata papa.....

Posted by S.A.L.J.U sha at 10:48 AM 1 comments Links to this post
 kasih papa qaish

*
*
*
*
*

mama bersiaran dr kajang
dan
bersiaran only 2 of us
cover nangis tu....huhuhuuuu....

*
*
*
Lim0 pickup papa
kol 9pagi dah sampai depan uma


skg papa dah OTW ke KLIA tok flight tiket ke BINTULU kol 11 pagi

papa...

mama & baby qaish mendoakan papa selamat dan d lindungiNYA
papa g cari rezeki.... qaish n mama jaga diri kat sini yer

insyaallah kite tgk papa dr jauh.... skype penghubung kami

papa...

wE l0vE pApA


Monday, April 26, 2010

rezeki Allah s.w.t. utk baby qaish

Posted by S.A.L.J.U sha at 6:53 PM 0 comments Links to this post
*
*
*
*
*

sayang ku qaish

tu lah rezeki Allah s.w.t. utk kami

kami bahagia

kami bersyukur dberi masa bersama

kami akan berpisah sementara

*
*
*
*
anak teruna papa akan berjauhan ngan papa


14hari dpt bersama

mencium anak dpagi hari...bau masam baby tit0n sangat menyenangkan pd kami

saban malam berjaga berganti ganti kami seronok melakukannya

rutin kami menyalin drypers qaish kol 12, kol 3pgi, kol 6pgi kekadang lbih kerap dr itu...sambil2 susu kan baby

mama papa seronok melakukannye bersama sama

papa walaupun letih...mata tutup...tp tangan tetap popok2 baby kasi tit0n

bile baby dah tid0n..papa rapat2 tit0n sama2 baby qaish...mama salu perhatikan papa

papa sayang anak teruna nye ni.....(sure la sayang kan...anak sendiri meh)

qaish suke terlena bile papa pangkukan kat paha besau papa tu...hehehehe...pejal...sedap

bile d geram tgk si anak teruna papa ni...papa suke g0mol g0mol qaish....

sayang nye tak terhingga terpancar dwajah papa

*
*
*
*
*

qaish doakan papa mama kami dmewahkan rezeki dluaskan pintu rezeki dlindungi papa

maka papa harus berjauhan dengan baby qaish

papa dah dpanggil kerja semula

bintulu offshore

walaupun jadual sebelum ni ...papa akan de masa lg seminggu lg tok pel0k pel0k cium anak teruna nya

tp...... bos dah panggil papa naik w0rk awal la qaish

kite mama qaish sama2 doakan papa dlindungiNYA

papa cari rezeki tok kite tok besarkan qaish

mama pujuk2 qaish baik2 dok ngan mama ngan nenek nab k

takpe...papa takde...mama ade....mama akan pel0k pel0k qaish yer


*
*
*

qaish pembawa rezeki Allah s.w.t.

(^_*)


Sunday, April 25, 2010

w00weee..... kajang akan ku jejak

Posted by S.A.L.J.U sha at 7:41 AM 0 comments Links to this post
*
*
*

hari ni papa nak bawak mama, baby qaish & nek nab

balik kg kajang!!!

lame sungguh mama tak balik kajang sejak preggy 7 bulan lg

ni mama nak sambung berpantang d kajang

memandangkan 4hb mei nnt.....papa dah nak g w0rk...offshore terengganu plak

tinggal la kami berdua...maka kami sambung berpantang d rumah kajang dengan djaga oleh mak

mak pn dah lame tak balik uma nye sendiri.....mak dah temani mama sejak 7blan preggy kat melaka


mak pun dah rindu rumah peninggalan ayah

rindu kekawan kelas mengajinya kat sana

dan....mak tu dah tak sabar tunjuk cucu boy nye kat kekawan sana plak

acik ani (eh...pgl nenek ani la...kan qaish)..... nek siah.....acik siti......

sile2 la dtg uma kite....dah de ahli keluarga baru ni.




nota kaki>>>>> yeyeeee......cun lah......blog mamasha dah de watermark tok pic2. 
watermark mama pilih sy0mell.......

Saturday, April 24, 2010

boleh buat stok..

Posted by S.A.L.J.U sha at 8:58 AM 2 comments Links to this post
stok stok bedak lotion baby bath
*
*
*
*

 ni sebahagiaan jer...de yg dah bukak...tq cik kerel bg beg yg lawa de toys ag...gambar tak de amik.


wah.....mekasih ye uncle2 auntie2 yang bg kat baby qaish

hamper hamper bersusun tok qaish....

leh guna setahun papa kata bedah2 dlm hamper tu

hehehehheeee...

*
*
*
*

papa kene topup kan pampers ngan susu qaish jer la

mane la tau....de kekawan nak bg hamper drypers...

ehehehehhehehe

qaish suke poo-poo....wee-wee pun bagus

pasal wee-wee.....mlm td tukarkan qaish drypers

mama dah ready nak pakaikan yg baru...tp lom sempat tutup pistol qaish...

sekali qaish tembak mama ngan pistol dia la......

abis mama kene wee-wee qaish

wahai anak ku....

sib baik la anak ku.....yg wangi2 baby tomel2 tu..buat mama gelak mlm td kene pancut  wee-wee



Friday, April 23, 2010

11hari usia baby qaish

Posted by S.A.L.J.U sha at 9:34 PM 0 comments Links to this post
mama mencuri masa berblog
*
*
*
*


skg masa mmg suntuk....mlm tak cukup tit0n dah mama papa

kekadang gilir2 bangun...

papa bangun tukarkan lampin baby qaish

mama plak bangun susukan baby qaish

tp yang pasti tit0n mama dah mcm tit0n2 ayam jer...

pantang dengar ciak ciuk baby qaish nak start enjin nangis....mama dah buntang bijik mata

tu la naluri....bagaikan arlam yang tersedar automatik bile terasa risau kat baby

*
*
*
*
*
11hari berpantang dan 11 hari la usia baby qaish my lil prince



esok 24 april 2010

nak ikutkan itu la tarikh due mamasha

dtakdirkan mamasha melahirkan baby qaish 12hari lebih awal dr due

malah bersyukur sgt...d tetapkan Allah s.w.t. papa dapat bersama2 mama menemani mama dcc saat melahirkan our lil prince Qaish

hari ni dah 11 hari.....luka jahit mama pun dah kering maka lebih bebas la mama bergerak

takde rasa sengal2 lg kat luka tut

berpantang plak...mcm bese...seminggu awal tu jer berurut

ni dah tak berurut...tggu balik uma mertua lg 3 mggu..mak mertua urutkan lg...nak sengkak lg

lain2 hal pantang...mama jaga makan jer....

so far alhamdulillah.....takde yang membuat mama rasa demam atau lemah2 badan

makan minum ubat akar kayu hari2....telan ajer la walaupun pahit dah mcm air ape tah

siap sulam kan dengan freash oren lg....pantang ke tu???

papa kan balik dr miri beli coklat kat klia byk.....coklat pun mama makan....belasah....

so...takde la pantang sekeras keras pantang mama ikut
ikut la badan masing2 yang boleh menerima atau tak.


*
*
*
*

hari ke 11....esok sabtu ke 12....ahad.....kami mahu balik kajang.....

yesszaaaa.....

mama mmg rindukan kgbandar kajang tu

berbulan rasanye tak balik sejak 7bulan preggy.....

bersambung la sesi berpantang dan baby qaish mengenali plak uma kajang uma nenek nab nya

semoga berubah beralih rumah ni....baby qaish tak meragam

yela.....memandangkan uma kajang u dah tinggal 3 bulan sbb mak dtg melaka menemani mamasha dsini


*
*
*
*
*

maka bile kami telah berada dkajang nnt

bermakna......papa akan g w0rk..........

loloooooooooo.....tinggal la mama ngan baby qaish d rumah nenek nab

*
*
*
*

papa sile rakamkan sebanyak mungkin gambar2 kami d dalam hp papa

tatapan papa ghindukan our lil prince qaish

pasti papa akan rindukan 3mggu papa dpt jaga qaish siang dan malam

bancuhkan susu qaish..salinkan lampin qaish

tp papa mesti g w0rk....for us

for maintenans qaish

(*_^)

*
*
*
*
*
*

papa...sile la salu bukak blog mama tok tgk aksi2 qaish nnt

mama akan update utk tatapan papa lepaskan rindu pd qaish


Thursday, April 22, 2010

terima kasik mak & mertua ku

Posted by S.A.L.J.U sha at 1:59 PM 0 comments Links to this post
*
*
*
mak mama, nenek qaish haiqal
mak ngan cucu hero nye...

terima kasih mak
yang sudi meneman anak sejak 3 bulan lepas
sudi menemani mama yang berjauhan dengan hubby saat preggy
terima kasih mak...lauk2 yg mak masak saban hari utk selera mama
3bulan sblum baby qaish dlahirkan...tidur mak tak lene
risaukan mama yang preggy dengan mcm2 masalah
terima kasih mak menemani mama g checkup setiap mggu...letih2 menunggu
checkup d GH lain...checkup d poliklinik lain
terima kasih mak yang melayan kerenah mama
terima kasih makyang sama2 menanti kelahiran cucu lelaki nya
terima kasih mak doa dan ampun dr mak yang memudahkan saat2 melahirkan baby..mama percaya doa dan ampun dr mak  adalah restu dan berkat
terima kasih mak...tak tercatiti segala bantuan & pengorbanan yang dhulurkan pada mama

dr sebelum bersalin hingga la skg mama dlm pantang djaga oleh mak
makan mama mak siapkan
hal baju urusan uma mak uruskan
mama tgl jaga baby jaga diri jer
mama tahu mak penat...nnt mama belanja mak g spa urut2 sama ngan mama eh
kite berurut berehat.....tggu abis pantang kite jalan eh mak bawak baby qaish sama2

terima kasih mak

*
*
*
*



mak mertua mama
wan qaish haiqal
MIL ngan baby qaish..seminggu membela baby dan mama

terima kasih mertua ku
mak sudi dtg duduk seminggu d rumah mama
terima kasih mak setiap pagi menyiapkan membersihkan baby qaish
sampaikan berape kali wan kene wee-wee ngan baby qaish
kene poo-poo pun ade.....
pagi2 wan dah mandikan baby ngan air barli.....alhamdulillah
baby qaish takde kene jaundis(kuning)
setelah siap baby qaish dmanjakan
mak membele mama plak dlm pantang
istimewanye...mama berurut oleh MIL sendiri
tangan jarijemari MIL la mengurut mama....mau kasi baik
mandikan mama dengan daun2 wangi..de serai wangi, pandan, ape2 lg jenis daun
mak kasi mama minum air rebusan akar kayu ubat periuk...nak kasi rahim kecut
terima kasih mertua ku yang sama2 menemani mama seminggu berpantang awal yg sgt rumit.

terima kasih mertua ku




Wednesday, April 21, 2010

part 5 - balik uma...bermula sesi berpantang

Posted by S.A.L.J.U sha at 2:28 PM 0 comments Links to this post
*
*
*


dlm pantang mane de yg CANTIK.............

hahaha...saiko dri sendiri la
dengan pilis tepek dahi
badan bau minyak urut
pew0t berikat bengkung
kain batik...selama ni xpenah sarung ...dah jadi pakaian rasmi berpantang


rumah mak uruskan
makan minum mak uruskan
mandi baby mak uruskan
iek....mama wat pe??

mama peluk2 baby jer.....
susu susu baby jer...
tukar lampin baby jer....
popok popok baby tit0n jer...
mama jaga diri mama berpantang ajer....


terima kasih mak yg byk membantu. sgt2 membantu
mlm jer mak takde larat..... 
so baby ciak ciuk nangis mama papa kene pepandai belajar jaga mlm baby


ari ni hari ke-9
byk benda yg kene belajar lg
situasi baby bile meragam..ape sbb nye??
lapa dah ke
drypes dah de poo-poo
mintak dbersihkan
baby nak kene peluk..maybe baby mimpi xbest

 nak tukar lampin...dah poo-poo la papa mama



papa popok belakang...qaish bru lepas menyusu...kasi kuar angin...xmo kembung pew0t eh sayang

*
*
*
*
*

pastu jom layan.....

Mertua Vs Menantu 2
mertua vs menantu2 ni....kisah terbaru ain dah bersalin..mak mertua asik kawal baby jer xkasi kat mama baby sndr......kesian mcm ni....
 
sib baik la....... tak berlaku mcm tu kat mama


Tuesday, April 20, 2010

part 4 - masuk ke wad dan sesi melawat

Posted by S.A.L.J.U sha at 7:10 PM 0 comments Links to this post

dlm pukul 4ptg mama dtolak ke wad
wad bilik 201, 2katil
tp mcm bilik itu kami yg punye...sbb mama dok sorang 
takde org sebelah tu

mudah ahli keluarga dtg...ramai ptg tu
family dr pasoh plg ramai
yer la ....1st cucu yg mama bg tok wan mila ngan atok din
mak mertua ayah mertua adik ipar semua ade ptg tu
terima kasih sudi dtg jauh
family pak andak
family acik

family pak itam....auntie mama siap picit2 kan kaki mama kat wad
sejuk gile dah rasa masa tu

terima kasih atas ucapan tahniah dr semua
hadiah hamper qaish dpt pun mekasih

fifi n kerul pengantin baru pun dtg kat wad masa tu..dpt tgk qaish
semoga korang plak selepas ni.



ayah, ina(adik ipar)dan husband

mak dak, fifi, mak mertua ku

papa lapo...pegang pinggan nak makan nasik...
sib baik mak mertua bawak nasi lauk

part3 - 12 april 2010 - kelahiran baby qaish

Posted by S.A.L.J.U sha at 5:43 PM 2 comments Links to this post
alhamdulillah,,,,......syukur......

lahirlah baby mama papa

baby boy
12 april 2010
jam 2.54ptg
berat 2.86kg
panjang 52cm
dsambut oleh doctor hanisah, hospital pantai ayer keroh
dengan jayanye bersama2 nurse yg sgt pandai mengawal emosi dan kesakitan mama saat tu

doc tarik keluar baby terus tunjukkan pd mama...see....baby ape awk dpt?
mama pun senyum...baby boy.

ok....sy bersihkan dl....t leh jumpe baby


so.....skg....sy nak jahit ye
sye nak bius kiri kanan....
ok doc tu jer ayat mama

lepastu mama lebih sms ngan kekawan masa doc tengah jahit
mama malas nak tengok
takut.....
dsbbkan dbius...mama tak rasa sakit time jahit...so mama leka la bersms menghantar berita gembira

papa masa tu takde dah....baby d bawak kuar jer papa ikut sama
abis jahit.....papa masuk...
papa kiss mama.....sgt terharu perasaan tu
mama dah lahirkan anak papa anak kite

papa kata papa dah azankan kat bilik sana
baby dah bersikan..t nurse bawak sini.
nurse suruh rehat dl  dlm labour room tu

sementara tggu baby, mama papa sembang2
tersenyum gembira kami
terima kasih papa sudi teman mama sama2 menanti kelahiran baby
mama tak sangka papa berani tengok...hehehe
mmg papa la yg memberi semangat masa saat2 mahu meneran mengeluarkan baby tu
igt..terdengar lg...suara papa....'mama dah nampak pale..mama kuat lg teran mama'
:)
papa kata dia tak takut...tp kesian tgk mama bertarung nyawa berusaha sekuat2nye menahan rasa sakit......papa hanye leh teman dan bg semangat
papa dcc dah cukup memberi kekuatan...biarlah sakit melahirkan anak tu mama jer yg rasai.


baby pun sampai....huh,,,buat pertama kalinye menatap buah hati yang mama kendong selama 38mggu 2 hari
terasa bagaikan nikmat syura dr Allah s.w.t melihat anak sendiri
mama mintak papa azan kan lg sekali depan mama
berkumandang azan dr papa d telinga kanan baby qaish

papa sedang azan kan baby boy kami


ni muke mama lepas melahirkan......keletihan
tp syukur
kedua2nye selamat..sempurna sebuah keluarga


mak yang tggu kat luar masa mama nak melahirkan
labour room boleh masuk sorang jer....

rupe2 nye mak kat surau...berdoa utk anaknye bertarung nyawa untuk melahirkan zuriat
terima kasih mak....doa ibu bapa sgt berkat


mama lame berehat kat labour room tu sbb nurse ngan doc sibuk tengah menyambut kelahiran baby org lain
eheheheee....boleh dengar suare meneran..dan baby menangis...alhamdulillah...ade lg yg sama2 meraikan hari bersejarah kelahiran anak masing2

selanjutnye......


part 2 - 12 april 2010... 2jam sebelum

Posted by S.A.L.J.U sha at 5:21 PM 2 comments Links to this post
*
*
*
ni sambungan mama mule ready dlm labour room

mesin CTG bacaan jantung baby, tekanan darah mama, constraction

hahahhaaa....muke takut pun ye
nmpk..pewot mama masih tinggi..


dsebabkan mama masuk labour room tergempar
maka takde la kamera atau persediaan untuk merakamkan detik2 bersejarah ini lebih terperinci
semuanye pakai hp camera jer...tu pun...sikit sgt gambar dan byk yg terlepas nak amik gambar


dalam labour room ni.....peneman setia mama adalah papa
papa duduk sebelah mama.....siap borak2 lg...
1jam pertama mama dok dlm labour room tu mama takde sakit ape pun
simbang2 la ngan papa......dah ready nak jd papa?
heheheheee....masa tu la mama dah rasa tenang dan sgt bersemangat nak melihat baby qaish

mama dberi ubat poo-poo.....sekejap jer...terus dah tak tahan nak membuang....segera
abis memerut tu.....mama salin baju...

huh...masa tu dah rasa 'ok i'm ready'
tak berhenti2 mama beristifar, ape yg igt semua baca la....
mintak dpanjangkan umur mama untuk melihat baby qaish

tangan mama dcucuk..tok masuk air....
doc hanisah pun dtg...pecahkan air ketuban......

huh...selepas tu jer.....
mama mule rasa sakit....sikit2 jer la...tp dah rasa sakit jap berhenti...sakit....tah la selang berape minit
yg pastu masa tu sure dah nak dekat
jam masa tu kol 2ptg
kebetulan masa tu nurse pantai tu tukar shif keje

mama dah rasa sakit yang kuat....
cakap ngan nurse tu.......
nurse tu suruh tahan.....lom lg bukaan rahim tu
tp dia tak seluk pun....
tp masa tu hubby jer tahu mcm mane muke mama berkerut2 tahan sakit
selain tu mama de amik gas penahan sakit....mcm pelali la...tp jenis gas..ape tah namanye

masuk nurse shif baru tu...
mama cakap mama sakit...dah mcm nak meneran
nurse tu seluk....huh.....sakit masa seluk tu
nurse cakap ok...bukaan rahim dah 8cm
dlm hati mama alhamdulillah...bukaan rahim mama cepat
maka akan cepat la berakhir rasa kesakitan tu

nurse tu ready2 kan brg2 semua....bersalin normal..takde la peralatan byk
dlm pukul 2.30 ptg mcm tu mama dah rasa sgt2 nak meneran
cakap ngan nurse tu...nurse tu terus guide mama tok cara nak meneran

ok...bile sakit jer....awk teras semuas hati
teran kat perut tau...jgn kat muke
jgn angkat buntut...tppegang paha bukak kan paha

ok...mama paham....
so...bile dtg rasa sakit jer...mama ckp sakit
nurse pun cakap...ok teran......
hehehehe...klu baca ni mcm tak sakit jer kan...mcm nk gelak

tp situasinye ya allah.......diri jer tahu
mama plak kene kekejangan kaki kanan masa meneran tu....
aduss...sakit tahu ajer la.
nurse tu tolong picitkan lg......
sib baik nurse mama tu baik dan nurse dah berusia so berpengalaman handle org mcm mama ni yg pendek nafas utk teran panjang
dengan guide dr nurse tu......
dan sokongan papa d kiri mama......mama sgt2 berusaha meneran

kelakar pun ade jgak...
dah meneran separuh jalan ngan nurse tu
mama teringat ....eh takkan doctor takde sambut
hahahahaha

mama tanye mane doctor...kang baby kuar kang
nurse tu kata...takpe teran dl ngan sye...sye jaga awk
jap lg doc sampai jer ...dah senang.....kepala baby dah kuar separuh kan

ok...ok....

masa tu jgak teringat air selusuh yang mak mertua buatkan
terus mintak papa...nak minum air
nurse pun bagi...takde hal nye sbb bukaan rahim dah lengkap
apepun berserah...kite usaha

sekejap lepas tu doc pun masuk
ok....rambut dah nmpk....
sakit jer awk teran sekuat hati 
nak jumpe baby kan....
tu la ayat doc...yg buat mama rasa nak jumpe baby cepat!!!

papa setia memegang mama....
suara papa jelas dengar....
mama...cepat...baby dah nampak tu
kuat kan semangat......plz mama.....kepala baby dah nmpk dahi

dahi...dengar tu je.....mama semakin kuat semangat
sakit jer...teran.......sekali sakit mama kene amik nafas 3 kali utk teran
tu la masalah mama....nafas pendek

dengar lg doc hanisah cakap....
bagus...awk pandai teran....so teran lg....lame2 sekali teran tu sehabis habisan
dlm masa 15minit klu awk teran sekuat2nye...pasti baby kuar

abis jer awat tu.....sakit dtg terus mama teran sekuat hati yang terakhir tu
dah akhirnye terasa....bagaikan

perut mama kosong...................zasss..............menurun kebawah perut


selanjutnye......

part 1 - 12 april 2010...checkup tergempar

Posted by S.A.L.J.U sha at 4:52 PM 0 comments Links to this post

sambungan...

12april 2010, papa kan ajak mama g pantai hospital
so.....g tu mcm bese la....
mama mmg dah sakit kelengkang kaki tu
tp stay boleh jalan

g hospital pantai tu..nak jumpe doc hanisah tu kene la g buat checkup
alang2 papa baru balik...so leh la wat scan tok tatapan papa

dlm kol 11 g sana....
daftar, menunggu ape semua....
ramai jgak hospitak pantai ni ...dah mcm gov jgak menungguny
lebih kurang 1 jam tunggu...
selesai amik air kencing, tinggi berat....
mama dpanggil masuk bilik doc
doc hanisah.....lembut jer org nye ...sejuk hati memandang

mcm2 doc hanisah ni tanye...ye la mama 1st time checkup ngan dia
so..dia belek2 la buku merah gov mama tu
mcm2 dia baca....kisah mama preggy yg mcm2 hal sejak usia kandungan 5bulan keatas

so...papa tanye, klu nak bersalin sini nak booked doc hanisah mcm mane
doc kata ...checkup ngan saya..so saya yang akan menyambut kelahiran baby puan

selanjutnye....doc tanye ade tanda2 darah ke air ketuban keluar ke sakit pinggang ke
mama .....semua geleng...takde doc
yang cuma...mama sakit kelengkang ni dah 2mggu...nak jalan susah

ok...jom kite scan baby
tgk baby awk...ni dah 38mggu ni bile2 masa pun boleh kuar
cepat atau on due

scan.....dtonyoh2 kat perut....
doc terus cakap .....eh...awk nye baby ni dah bebetul masuk rahim ni
patut la awk sakit nak jalan
so....takde ke rasa mengeras ke baby? oh..mengeras tu salu...mlm td pun takleh tdo.
doc terus cakap..tu tanda2 nak bersalin la tu...awk tak tahu

mmg mama salu konpius.....sakit bese ker sakit nak bersalin
ye la....1st time preggy...mane la tahu nak mengagak.....klu bebetul kuar darah tu tahu la tanda nak bersalin.

doc ulaskan lg...baby dah matang uri pun dah matang...kepala pun dah turun
so.....saye nak seluk ye....nak rasa baby dah bebetul menurun

huh......saat tu....mama terpk kata2 member2 mama yg dah rasa d seluk
mama plak...ni la 1st time.....seluk
ahhhu......senak......tu la perkataan mama kuar
sekali....dok cakap dah rasa kepala baby ni....
awak dah bukaan rahim 4 cm ni.....
see.....darah ...kat tangan sye...tanda nak bersalin dah ni
so..........

jom masuk labour room....ok.

wattttttttttttttttt...............papa..............
tu la perkataan mama kuar
hati bergelora....mcm tak ready nak meneran sakit bersalin

mama terus bergenang air mata....tah la...
1 perasaan jer masa tu............

takut.............


kuar bilik doc...dah dsuruh duduk kat kerusi tolak tu
tu la 1st time mama kene tolak....masuk ke labour room
pandang muke mak....mama nangis...
mak ckap...eh ape nak takut
nak jumpe anak sendiri ni.....jgn nangis....mak ade..mak doakan semua selamat

huh...kata2 mak buat aku lege....

terus

takut td berubah menjadi

xcted nak jumpe baby qaish!!!!!!!!!!!!


hari ni jgak tau..jgn tunggu lame2........





11 april 2010, sehari sebelum....

Posted by S.A.L.J.U sha at 3:41 PM 0 comments Links to this post


5ptg, 11 april 2010
*
*
*
*

ni la pic papa yg mama ambil curi2 masa papa titon
11 april tu....papa baru sampai dr Miri Sarawak...abis offshore sana
kol 3.30 ptg papa sampai ngan Lim0 dr KLIA

dua bulan lebih berjauhan ngan papa
de la 2 kali dpt jumpe papa...masa mama preggy dr 7 bulan hingga 9bulan

papa keletihan ptg tu smpai uma
mane tak nye .....mlm tu papa keje mlm dr 7mlm hingga 7pagi...
pastu terus siap2 beg naik boat ke darat tok balik melaka bertemu mama yang masih membawa baby qaish dlm pew0t

eppy sgt bile dah nmpk papa depan mata
golek2 ngan papa ptg tu sambil sembang2.....
papa usap2 per0t mama...cakap2 ngan baby qaish
papa dah ade ni.....baby qaish bile nak jumpe mamapapa ni

ayat tu...teringat2 lg dtelinga
bagaikan pujukkan suara mamapapa pada baby
sambil usap2 pew0t mama...papa kata besar sgguh pew0t mama
bile agaknye baby nak jumpe ngan kite

due mama 24april...ade lg 2mggu lebih kan
tp mama dah rasa sakit kat kelengkang hampir2 2 mggu....nak jalan sakit jer
baby pergerakan aktif..jadi mama takde la risau dah nak bersalin awal ke
sbb pergerakan baby masih dlm chat yg baik

lain2 sintom2......tah la....
kekadang rasa sakit...tp mama diamkan
pinggang takde sakit
kaki tak bengkak sepanjang preggy
berat mama jer dah tak naik2
baby mengeras kerap tu mama salu pk tu biasa...sbb air ketuban mama kurang so...baby memngeras tu mmg terasa keras betul pa pew0t mama ni

11mlm, 11april

mama takleh tdo dah
panas semacam jer rasa
pusing kiri kanan tak kene..malas kejutkan papa
sbb papa letih sgt tgk dia tdo
lgpun mama takde rasa sakit...cume kepanasan

pastu mama mmg de rasa semacam jer kat tempat 'tut'
mcm ade bende nak kuar
tp takde sakit
so mama takde la pk ape2 ke

8am, 12 april

b baru balik...so mmg saje nak amik cuti isnin

mama bangun g toilet mama harap de la tanda2 sbb mlm td semacam dah rasa
tp tgk bersih jer..
darah ke..
air ketuban meleleh ke...
semua takde

so....dah sesiap ngan papa pagi tu
mmg kami bercadang nak kuar g shopping barang baby sikit
lg 1 papa nak pasang aircord...sian kat mama kepanasan takleh tdo
tp sebelum tu papa ajak mama g hospital pantai ayer keroh ni
papa nak tanye booking kos bersalin sana
 hati mama keberatan pagi tu nak g checkup
sbb mama lebih xcted nak g shopping brg baby
eheheheee.....mama nak beli stroller...geram2 tgk kat website...cantik2

tp mama ikut la cakap papa dl
g pantai hosp dl
g sana..kami dminta jumpe n checkup terus ngan doc yang kami mahu untuk sambut kelahiran baby qaish nnt
so....mama terus la check up......dengan Doc Hanisah

selanjutnye.........next entry
(*_^)
12 april 2010

Monday, April 19, 2010

3 of us.....lalalalalaaa

Posted by S.A.L.J.U sha at 10:28 PM 0 comments Links to this post




mama papa nak bawak baby qaish g jumpe doc Lim Bey Yoo

baby ade checkup

mama pun de checkup....kaki mama bengkak

time preggy dl takde bengkak2 kaki.....bile dah selamat melahirkan plak kaki bengkak besar....

huh...risau....

*
*
*

byk bende nak dcerita kan....tp masa sangat suntuk

entry kelahiran qaish masih belum tercatat....

siren qaish dah berbunyi la...... nangis.....

tata....sok la smbunng entry.

Thursday, April 15, 2010

kehadiran insan baru...our prince

Posted by S.A.L.J.U sha at 11:19 AM 10 comments Links to this post

tarikh : 12 april 2010
masa : 2.52 ptg
berat : 2.86kg
 tinggi : 52cm
pantai hospital ayer keroh
baby boy
*
*
*
*
*

Qaish Haiqal B. Muhd Asrul Sauffi
mama : Shamsiah Mohd (mamasha@saljusha)
papa : M.Asrul Sauffi B. Samsudin












*
*
*
*
*

syukur alhamdulillah, selamat melahirkan tanpa sebarang kesusahan.
sememangnye Allah s.w.t. itu maha berkuasa, maha menentukan.
papa balik ahad 11april, baby qaish dlahirkan isnin, 12 april 2010.

segala cerita selanjutnye akan siarkan...masa skg sgt suntuk untuk entry kisah kelahiran baby qaish.

tguuuu...........next entry.


mamasha......wish sendiri kat diri

*
*
*
SELAMAT BERPANTANG.......

Sunday, April 11, 2010

tggu depan pintu....

Posted by S.A.L.J.U sha at 12:39 PM 4 comments Links to this post
*
*
*

senak2 perot ari ni mamasha kemas uma
vaccum uma semua
mop kasi nampak muke nye kilat lantai tu....

ehehehheheee

*
*
*

mak siap perli....wah ....'rajin sungguh ari ni eh'ehehehehehhe

*
*
*

tp tu busuk peluh2 tu dah buat keje ...g la mandi

kang kene tiy0m...bau masyam plak....

*
*
*

hah???? sape nak tiy0m mama sha ari ni??????????/

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

hubby laaaaaaaaaaaa........

mamasha malas nak xcted giller bile papa kata nak balik dah masa ari kamis ari tu
tup..tup...mmg betul......papa tunda lg sehari dua br dapat balik....klu tak jumaat dah sampai dah

lgpun jumaat ari tu mamasha pun EL....mamasha sakit2 badan takleh bangun

*
*
*

tahu2 semalam papa kata insyaallah esok papa balik

papa dah siap2 booked tiket flight miri-klia ahad, 11.25pagi

tapi......

insyaallah klu boat ade pagi2 esok......

huh.....byk nye tapi.... klu.....

*
*
*

so mamasha pun takde la xcted sgt jgak mlm td

cuma.....subuh2 td dah msg papa....

mama dah terjaga dan terus menanti ape kata papa

papa dah bersiap beg semua......mau balik...jumpe mama wif pew0t yg masih boyot2 tu...ade baby qais dlm sedang tenang dlm tummy mama nye

*
*
*

alhamdulillah....
lambat2 boat sampai pun...papa masih sempat sampai airport miri...tok naik flight 11.25 pagi

insyaallah sampai 1.30.... papa akan LIMO terus ke melaka....dlm kol 3ptg sampai la mlk

mama doakan papa selamat dalam perjalanan selamat sampai d rumah.

mama setia menanti kepulangan papa