click here

Thursday, March 4, 2010

GEMPAK baby qais...dlm tummy

Posted by S.A.L.J.U sha at 10:26 PM
*
*
*
pagi td mmg djadualkan mamasha g checkup sprt bese
skg dah 8 bln maka...dah 2mggu sekali
*
*
*
bese la....klu dl hubby drive hantar n temankan g checkup
bile hubby kat lumut ni...mak la teman g checkup
mamasha kene la drive sndr
ohhh....
drive mmg sgt malas skg
*
*
*
sampai amik no semua...(bese la gov...amik la no. .... tp alhamdulillah ari ni tak ramai)
berat dr 60.8 naik sikit jer.....61.3
kene marah....berat naik sikit ajer 0.5kg je
darah ok 12.3
urin ok...
kire ok la

bile nurse tgk chat pergerakan baby mamasha jer....
kene marah lg............

baring nak carik jantung baby pun makan masa 15minit
susah payah nurse tu menggodek alat tu kat perut mamasha
dtujal kiri kanan...bunyik berdezeeetttttttttttt.......je

nape susah sgt ni nak cari bunyi jantung baby awk ni?
gerak ok tak?
mamasha pun jwp "..... ade 10 gerak 9pg 10-11mlm"
"hah..."tercengang nurse tu dengar
"nape lewat tu... awk buat betul tak?"
mamasha pun jawap la... "haah salu mcm tu. sy pun mmg de prob air ketuban bodeline je."
"2mggu lepas sy de checkup pakar OnG GH doc kata ok lg la gerak minimum dpt lg 10"

tp nurse tu x puas hati
nurse tu kata ...baby u ni x aktif takut de masalah
dah plak.......................
mamasha jadi risau
sbb kata2 nurse tu menidakkan doc OnG tu kata
so nurse tu suruh mamasha terus g GH....
g kamar bersalin....ckp minta monitor pergerakan baby

mamasha pun g la GH
dengan hati gundah gulana ni
mcm2 pk
mak dah ckp mcm2 tok tenangkan hati mamasha
berdoa aje la mintak ok nnt check kat GH

*
*
*
GH...pepaham ajer la parking mmg payah
tp alhamdulillah rezeki mamasha
dpermudahkan dpt
apetah lg hati tgh risau
*
*
*

mamasha terus la menuju ke
'kamar bersalin'
ohhh.....no...... mengerikan bunyik nye
risau hati takut prob kene bersalin awal
baru 32weeks.....peparu baby tak matang lg
hati dah tak berhenti2 berdoa
moga segalanye ok dan baby ok
kandungan bertahan lg
*
*
*

masuk2....
mamasha bgtau la keadaan dan ape perlu mamasha buat
nurse pun nasihat better masuk dl n check
jgn risau...klu takde pe2 leh balik xyah masuk wad
"hah....kene masuk wad ker????"
nurse tu siap tanye nape taknak masuk wad....tersembut keluar perkataan "TAKUT"
"eik.....pastu nnt awk nak bersalin kat pokok pisang ke? takut masuk wad plak"
hah...... sekali kene ngan nurse tu

*
*
*

bermula la...... mamasha kene pakai kain pink menyala tu yg gedabak besar nye...
geneh2 jer rupenye..... tu la tak penah sarung kain batik kat uma....main ikat simpul ajer
ehehehe
baring kat katil...

tgok sebelah2 membulat perut ibu2 lain....perut mamasha ...eceh....masih t0mel
huh...hati sgt takut
sgt risau
sambil2 tu jari jemari mamasha pujuk2 baby qais dlm tummy supaya gerak2 supaya berkeadaan baik

"anak mama..mama taknak masuk wad awal2 ni.....baby baik2 eh...gerak2 tau time doc check nnt"
d pujuk....
pujuk...
pujuk...

alat tah ape tah dah melekat kat perut mama
alat tu tok monitor jantung baby dan gerak baby
dengar la jelas jantung baby
jap 170 jap 140 jap 150 jap 180
tak tahu la mamasha baca camner yang ok

doc sampai jer....tetibe
'dup'
baby gerak
hah....pandai nye anak mama.....gerak time doc sampai
lom lg masuk wad...baru check2 kat saringan kamar bersalin tu
dah....dtg doc pelatih.....
"pn.... sy nak amik darah ok"
dah kene cucuk
mamasha dah la takut jarum cucuk2 ni....sbb tu takut masuk wad


green tag ni dah bernama

huhuhuuuu...... takut masud wad :(
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


tp....akhirnye setelah beristirehat di kamar bersalin tu
pogress baby qais dlm tummy memberangsangkan
*
*
*
alhamdulillah
*
*
*
doc tanye "camner, nak duduk wad tak..tgk sehari dua lg? moniter baby."
*
*
*
"hah...taknak la.....baby dah ok ni. dah tgk jantung n gerak baby ok"
hehehheeee.....laju je mamasha jwp

"ok la...tp klu tak memuaskan chat gerak baby ...... dtg dengan segera ke hospital.
sy tgk ni pun so far ok....maybe u takdpt rasa sgt baby u gerak sbb air ketuban u cukup2 jer.
baby ade gerak tp awk takdpt rasa
tp jgn abaikan plak.....
jgn rasa ok jer
nnt pe2 hal jadi kat kandungan awk susah plak
so...klu rasa ade tanda2 lain dan baby tak gerak...dtg segera ke hospital.

ok doc....
mamasha dah senyum....
yeye...leh balik
salin2 baju dl
pastu batalkan register wad td....gov staff...takde bayar pun.
 *
*
*
balik.....perut dah lapa.........
makan kat kedai jer...
dah penat2 ni

ni tandanye wad dah bye bye....
takde la mamasha kene masuk wad
alhamdulillah
love u so much baby


************

mms green tag kat tangan mamasha pd papa
terperanjat papa....igt mama dlm wad dah

ehehehhehee


mamasha mms time dah balik uma
saje taknak bgtau papa awal2......taknak papa risau
mama pun dbenarkan balik
baby dah ok
takyah la risau kan papankan

tp papa dah pesan...ape2 lepas ni bgtau jgn sorok2 .....
ehhehehe...orite papa

love u so much
dah...papa g work...jgn risau2
mama ok baby ok


muuuuuuuaaachhhh.............xoxo




2 comments on "GEMPAK baby qais...dlm tummy"

ZuRaNaI on March 4, 2010 at 11:28 PM said...

hehe..
bdbar saye bace..alhamdulillah everything ok..mamasha take care..hiii..

S.A.L.J.U on March 5, 2010 at 9:51 AM said...

tq zura...

huhu..mamasha lg berdebar2 smlm.
alhamdulillah ari ni dah dok depan pc opis buat keje.

Post a Comment