click here

Friday, March 19, 2010

gara2 jadual offshore.....

Posted by S.A.L.J.U sha at 11:41 AM
*
*
*

mama dah berbukak kata-kata....

*
*
*

papa...mama nak amik cuti sebulan tanpa gaji direct terus dr selepas cuti 60hari bersalin tu la
 

*
*
*

semua gara2 selepas papa bgtahu mama.....

"mama jadual papa dah kuar la...... projek miri ni insyaallah cepat abis end of march atau sampai 10 april je

klu lg awal abis...awal la.....

tapi.............

jadual eng papa bagi papa kene naik laut 26 april........."

jadual plak sampai end og april jer plak....jadua mei tak tahu lg.....so mama papa tak tahu naik 26 april tu akan selama 2@3mggu laut dan offday 1mggu...naik balik laut pastu...kire mcm jadual sebelum ni la 3mggu laut dan akan turun darat offday 4hari atau seminggu.
(ni yang tak tahu so...menjadikan runsing 1 badan.....)

watttttttttttt.............. papa taknak t0l0ng mama awal2 bersalin ker?????

mama dah nangis..klu papa tak buat keputusan memikirkan keadaan dan situasi mama yang mungkin bel0m bersalin (klu terlebih dr duedate 24april) @ sedang menerang anak papa dengan nurse jerit2 push..push.... @ mama sedang berpantang bagai untuk menjaga diri dan baby mama papa
don't ever cium baby mama tauuuuuuuuuuuuuu.....amaran keras dr mama smlm.

 argggggggggg............. dugaan papa bagi ni lg hebat la

klu ye pun mencari rezeki....jgn la sampai mengecikkan hati mama yang nak melahirkan baby sendiri ni

papa say... papa tak cakap lg ngan eng papa yang wifey papa tgh sarat pregg..

dan masa pertengahan april tu...dah dekat due date tok bersalin.

papa takut nama papa terus d blacklist oleh petronas...... t job off terus :(

papa kata eng papa tak begitu flaksible bertoleransi.

ohhhh............

mama sgt2 la blurrrr...........


sape lg nak dharapkan.... menguruskan hal2 pengangkutan dan yang tak mampu mak mama uruskan

mak mama bukan boleh drive...stakat jaga berpantang makan minum jaga baby jaga mama boleh la
if ape2 memerlukan kami bergerak.. ke hospital ke...... siapa nak uruskan kami?????

papa plzzzz................ pk  pk pk !!!!!!!!!!

*
*
*

papa say.... papa tak putuskan lg nak naik pun...cume jadual tu dah keluar.

pada mama....jadual dah keluar tu la yang merungsingkan mama ni................

sbb papa sgt baik budi org nye....sgt lembut.... sgt mendengar arahan....... mama sgt2 la mengenali papa dah.

papa susah menolak sesuatu
*
*
*

dan mama terus terpikir.... mahukan cuti sambungan cuti sebulan tanpa gaji tersebut

klu papa g offshore 1week after mama delived baby

mama tekat nak amik 1bulan cuti tanpa gaji sambung cuti bersalin 60hari tu

nasib la...... dan papa sile la keje dan bayarkan hutang mama yang automatik tolak gaji tu....kete mama and so on la.

:)


papa...pk pk kan .....sile..... buat......keputusan......++ mama++baby++keje..........

9 comments on "gara2 jadual offshore....."

nurul baharuddin on March 19, 2010 at 12:42 PM said...

sbr2....my opinion jgn runsing2....erm about teman utk akk bersalin tak digalakkan dlm islam...1st sbb aurat wanita lain..emm klu dari segi psikologi tak bagus utk hbgn suami isteri...pendapat nurul jek bye2

Tulip on March 19, 2010 at 1:04 PM said...

hmmm..kompleks mslh nii heee :D

saya pon PJJ jgk, tp alhamdulillah kebetulan,saya melahirkan anak pd hr ahad betol2 time suami tgh kemas2 nak balik KL..bykkan berdoa kpd Allah supaya suami dpt berada pd saat2 berharga2 nanti..

berbalik kpd ur story..ada benda yg boleh dicontrol (kerja/schedule hubby) dan ada benda yg tak boleh dcontrol (giving birth) :D
maybe bila nak buat keputusan perlu pikir semua sudut dan PROs and CONs nye...timbang2 balik dan tgk mana yang lebih memerlukan pertimbangan dan tolak ansur ataupun tanggungjawab kerja/famly.

pengalaman saya, memang susah kalo takdak hubby kat cc diawal2 minggu bersalin...sauami saya pun dpt cuti seminggu saja hritu..
then lepas tu dtg2 every weekend ja..tp tu pun tetap bersyukurlah...

so back to ur case,goodluck ;)

tgcare dear!

S.A.L.J.U on March 19, 2010 at 3:40 PM said...

>>nurul

maksud akk bukan la tertupmu tok teman akk dlm labour room...tp lebih kepada husband ade dcc time nak melahirkan dan menguruskan hal2 perjalanan pegi balik hospital.

mak akk ade taman tp mak akk tak tahu drive.....rungsing klu takde sape yang leh urusan kan hal2 yang dluar kemampuan time dah bersalin tu.

jiran mmg ade..tp..takkan sama dengan husband sendiri dcc.

S.A.L.J.U on March 19, 2010 at 3:47 PM said...

>>Tulip


yup la..... mmg sebelum dan selepas bersalin dlm seminggu dua tu, wifey sure akak sukar bergerak dan terbatas. apetah lg.....klu kite dah sakit2 tu hanye hubby jer leh drive n urus hal2 yang dluar kemampuan mak kite.

sian jgak kat hubby memikirkan hal ni.....
hal kerja tu mmg boleh dfleksible kan.....dengan bantuan b0s yang bert0leransi.
hope so la....b0s hubby akan b0leh bert0leransi.

hubby cite ade b0s atasan ni wifey bersalin pun balik dah 2 ke 3 minggu selepas tu.
alahai...anak dah 3 ke 4 berderet boleh la kan.
sha baru ni yang sulung...pengalaman pun takde.


doa.....saban hari berdoa mintak2 la ade jalan penyelesaian kepada masalah sha dan hubby ni.

nurul baharuddin on March 19, 2010 at 4:31 PM said...

kak sabar byk2 n doa pasti ada hikmah...bby akk pun tau akk ssh dia pasti bg akk sng...smua ni dugaan..klu asben tak kje payah jugak nnti...arwah ibu lahirkan org ayh org kat jepun...smua isteri akn sedey...tapi nak buat mcm mana...mgkin le deep discussion..pasti ada pnyelesaian....

S.A.L.J.U on March 19, 2010 at 4:53 PM said...

mekacih kekawan dan reader yg memberi kata perangsang kata2 kekuatan.

mmg mak sha pun pujuk2 sha jgn runsing2.... insyaallah ape jalan terbaik tok selesaikan benda ni.

klu sampai menyebab kan terjejas keje hubby pun tak elok tok kerjaya hubby...dan itu adelah punca rezeki dan tok baby jgak.

tawakaltuaallah...segalanye dpermudahkan. kelahiran yang selamat, zuriat yang sihat, pintu rezeki terbuka luas tok kami.

nurul baharuddin on March 20, 2010 at 12:43 PM said...

amin...bby rezeki n hubby pun tgh mncari rezeki untuk akk 1 keluarga...dia pun klu bole nak disisi akk..tp kna byk sabar oke....luv u dear

izanpyus on March 21, 2010 at 2:07 PM said...

hmm...kerasnyer amaran tu..kecik plak hati asben hehe.

adik,kena redha dgn apa yg ada ni.Tuhan tu Maha Adil dan Maha Mengetahui...Maha Pengasih.Akak dulu pun anak sulung,asben kejap je ada time lepas deliver then turun laut semula.Rezekinyer begitu.Dan kalau kes2 ibu nak bersalin nie,biasanyer bapa dibenarkan pulang..cuma ondeway tu kita tak pasti la sama ada smpai on time ke x ke..kdg2 bot lmbt,kdg2 tiket flight takde...ape2 pun kena sabar...

kalau kita risau,bimbang,pk mcm2...suami lagi la rasa mcm2...utk fikirkan tanggungjawab pada family lg,kerjaya lg (kerja utk family jugak)..jadi,kita jgn tunjukkan sgt perasaan yg bercampur baur tu depan suami kita..kesian....jumpa dah la sekali sekala kan.

InsyaAllah if kita berdoa dan berserah serta redha dengan apa yang Allah telah tentukan,pasti ada sesuatu yg lebih menanti kita...

juz opinion dari akak yg setahun pun 3,4kali je jumpa asben...kita yang pilih org laut utk jadi teman hidup kita,kita kena la terima cabaran dan dugaan yang ada menanti kita... =D

S.A.L.J.U on March 22, 2010 at 8:30 AM said...

amaran keras eh....hehehe

ade benda lain yg mamasha tak tulis abis dlm entry tu....

ade benda yg terguris hati mamasha sebenarnye..tu yg kuar amaran keras tu. air mata mamasha ni dah berjurai.

tp takyah la cite semua kat entry kan...

second schedule lebih melegakan hati mamasha n papa. cuma harap papa kotakan janji jer. worit papa.

Post a Comment