click here

Wednesday, August 11, 2010

sekian lame mama tidak membuat entry.....

Posted by S.A.L.J.U sha at 5:42 PM
*
*
*
ramadan yg pertama tahun 2010

hari pertama qaish haiqal berade drumah setelah discharge PSH

syukur alhamdulillah

papa pun dpt menyambut puasa d rumah

dan berserta nenek yg setia menemani d saat qaish haiqal sakit

dan kami dapat menyambut ramadan bersama sama

*
*
*

semuanye berkat Ramadan al Mubarakh

*
*
*

sahur td 4.30

qaish haiqal la jadi jam loceng mama

4.30 merengek2 nak susu...so mama bangun susukan qaish

pastu terus bersiap utk bersahur

mudah

pasni bile mama ngan qaish pun mcm tu la mama buat...bangun susukan qaish tgk dlm kol 3 ke 5 pagi tu terus jer bersahur

*
*
*

esok khamis...subuh2 lepas sahur papa akan naik LIMO g KLIA

rutim harian semula...kami mule bekerja semula

papa turun emergancy masa 5hb tu

sebenarnye 5hb tu kol 7ptg papa baru sampai atas kapal setelah 8jam naik boat dr kemaman

atas boat de wifi...so papa leh bukak email kat hp dia

masa tu la papa dpt berita dr mama yg qaish haiqal admitted 

naik kapal terus mama dapat call dr papa dr atas kapal d tengah lautan

kebetulan yg sgt dsyukuri

salunye boat akan sampai kapal turunkan org dan terus patah balik g darat..takde tunggu lelama

kebetukan 5hb tu boat tunggu sampai kol 11 mlm baru balik darat

so dapat la papa terus balik darat...kirenye sampai kapal touch kaki...naik boat balik

semua kerana mahukan diri berada dcc anak tersayang

terima kasih papa...ade bersama2 mama dan qaish

juga pengorbanan nenek yg datang naik bas dr kajang pagi khamis tu bile mama kata nak bawak qaish g check pakar sbb tgk keadaan qaish cirit borot sgt teruk

so nenek suruh tggu nenek sampai baru kami sama2 g check qaish d PSH

*
*
*

mmg seperti yang djangka ...qaish haiqal admit wad

paed zainal yg memantau tahap kesihatan qaish

selepasni qaish haiqal akan terus ade appoiment checkup ngan PSH paed Zainal

*
*
*

mama takde la patah hati ngan Pantai hosp...cume lepas ni kami akan tukar paed dulu tu kepada paed lain d pantai

ramai kata ade 1 paed yg de klinik kat jalan ong kee wee bagus...nama lim jugak

siang paed tu akan ade kat Pantai Hosp...mlm akan ade d kliniknye sendiri

*
*
*

next checkup ngan paed zainal PSH pd 17hb ogos

masa tu akan tgk keadaan perut qaish lg...if ok kami akan ambil RotaVirus utk qaish haiqal

injection tambahan numococal versi lates akan sampai jgak d PSH

rate 300++ huh mahal tp apekan daye... tak sanggup tgk anak sakit lebih baik melabur dulu

mmg tu semua bab money papa yg byk bekorban

harap gaji mama mmg mama mengaku tak mampu

kami perlu berjimat bab lain2 untuk keperluan qaish haiqal yg lebih baik bab kesihatan

mama dah kene kunci tangan ni dr online shopping yg menggile sejak mama lepas bersalin

tu semua gara gara mama dah tak kuasa berjalan2 shopping...mama online shopping

rasanye online shopping ni lg laju duit keluar dr walkin shopping

tau2 jer la trasfer online...gile tak laju maik klick klick je.

ohhh sudah lari topik

stop

*
*
*

6hari duduk bersama2 qaish haiqal d wad

byk masa kami bersama

nmpk sgt dah skg qaish haiqal pandai tahu mamanye

klu mama pegang akan diam tangisan dia

mama pun dah tahu takel qaish haiqal saat dia sakit ke merajuk ke ketakutan ke

tidor pun lebih berkepit ngan mama

kat wad la mama dapat rasakan sesuatu bile anak mule memilih mama yg dia mahu untuk dodoikan dia

untuk tenangkan dia.............1 perasaan yg hanye seorang ibu merasainye

*
*
*

mama mule terpk mampu ke penjaga qaish menumpukan perhatian pd qaish haiqal

baru sebulan qaish haiqal pd penjaga...qaish dah admit wad

de org kata tu semua ambil kire bile anak mule sakit2 klu anta penjaga

maybe penjaga tu tak cukup rapi menguruskan seorang baby

tahap kebersihan kene tinggi

huh...mama susah hati

mama rasa nak cari penjaga yg tiada anak kecil...dan tiada menjaga baby lain

tp susah jgak nak pilih penjaga ni

penjaga qaish skg nmpk ok...tp bab kebersihan tu mama rasa yer..tahap kebersihan tempat qaish goleh2 tu d ragui

sebulan mama dah hantar ni

sampaikan mama mintak sarung bantal semua untuk mama bawak balik basuh

takkan dia tak nmpk dah kepam sarung bantal tu..tak boleh ke basuhkan senipis sarung bantal 3 helai tu

mama rasa masa dia buat kerja ke....dia harapkan anak selung dia 4thn tu unjut qaish ke bg puting ke

so..klu puting tu dah tergolek2 atas tilam ke lantai ke..mane tahu kan..tak basuh terus masuk mulut qaish

tu semua leh ade kuman untuk masalah jangkitan kuman pd usus qaish tu

mama perhatikan pun berus botol susu qaish lawa jer mcm mama berikan..pencuci botol qaish pun xabis2...

dia tak guna ke masa basuh bottol susu qaish???? mushkil....

cotton bud qaish pun xabis2...tak belek ke telinga qaish???
huh............berat mata memandang...berat pasni nak cakap nak d tegur.....

tp mama perlu igt kan semula penjaga dia....if tak berubah

mama akan cari penjaga qaish yg lain

nenek pun ckap dia ade anak kecik 6bulan jgak....so maybe dia x belik lebih2..ala kadar jer

walaupun salu mama dtg sportcheck mmg qaish takde menangis...salu dlm buayan tido atau baring kat tilam memain d agah2 anak

tutup la cite pasal penjaga....mama akan pk pk kan selepasni

*
*
*

6hari dok PSH

mama tak amik bilik private...mama hanye amik dorm

tp tak la rupe mcm gov nye hosp

sini dorm pun cukup selesa dan nak duduk tunggu takde hal nye

qaish malam pertama mama ngan nenek tggu

malam ke2 dan ke3 mama papa tunggu

malam ke4 mama papa nenek tunggu...sampai 3org

malam ke5 mama nenek tunggu

so genap 6 hari 5 malam kami berkg d PSH

dan semua malam tu kami ade katil vip sebelah yg kosong...ehehehee...ktorg bantai tdo buat mcm uma sendiri

takde sape nak marah pun..asalkan senyap ....nama pun private hosp takde la guard nak halau2 balik

duduk dorm ni mama menambah kenalan kakak2 makcik2...eheheee

mama siap berFB dan berBLOG dr sana...lappy mmg bawak jd peneman dkala sunyi bila qaish tdo jer memula masuk tu

makan pun ok.....

nurse2 pun ok..takde kasar2 ngan anak mama...siap peluk2 bawak jalan lg

*
*
*

qaish haiqal selama 6hari d PSH tu ...dia la yg paling bongsu

maknanye anak mama plg kecil 4 bulan dah masuk spital....kesian mama kat qaish

mama bincang2 ngan papa...ape masalah atau kesilapan kite sampaikan qaish admit ward

bab penjagaan kebersihan d rumah sendiri mmg mama jaga

botol2 qaish pun drebus setiap hari

puting pun salu drendam dgn air panas masa qaish tak hisap

nak salahkan org membabi buta pun tak boleh

tp mmg mama akan take note n action.... d rumah dan pd penjaga

sebelum berulang kali ke2...if de yg mama rasa xbagus untuk qaish..mama akan tukar penjaga

*
*
*

hari terakhir sblom discharge..nmpk qaish mau main2 dah


abaikan kecomotan mama yg tak terdaya tu....
tudung mama tetap menjadi perhatian staf phs....siap mama bg blog mama lg untuk tinjau2 blogshop yg mama kunjungi

sile sile sile...blogshop dlm list mama semua boleh dpercayai


tokey besar .... sile lain kali dengar cakap tokey kecil ni yer...

dr qaish lahir mama nak segera amikkan qaish haiqal insurans...tp asik bertangguh

haaa...akibatnye...masa admit ward ni insurans qaish blom matang 30hari lg.....

kami baru insurans kan qaish pd 26julai...5ogos admit ward.....terburai la poket money sendiri

*
*
*

pesanan

amik iktibar mane yg perlu

insurans kan anak sangat sangat sangat penting....dr hari pertama anak dlahirkan

so tanpa sebarang penyakit.... klu jd sesuatu seperti kami ni kan dah mudah takde nak selepuk keluar duit

bayar bulan2 insurans takde la terasa sgt daripada selepuk keluar duit bayar bill hosp specialist

insurans kan diri sendiri jugak para suami....if sesuatu terjadi kepada anda sebagai penjana ekonomi keluarga

anak isteri anda akan terjamin serba sedikit dr insuran yg telah anda ambil.

tq papa.... dah insuranskan mama dan qaish haiqal...hope lepas ni papa plak d insurans kan

jangan harapkan insurans company je....

rata2 kami bertanye...anak2 yg masuk specialist ni semua cover insurans atau company mamapapanye

pk pk kan





0 comments on "sekian lame mama tidak membuat entry....."

Post a Comment