click here

Wednesday, July 14, 2010

sape sape leh kongsikan ngan mamasha tak....plz plz plz....

Posted by S.A.L.J.U sha at 1:50 PM
*
*
*

sile tengok gambar2 qaish anak mamasha ni
hope ade teguran dan kongsikan sesuatu yg boleh ajar mamasha ni

mamasha terlepas pandang ke....

salah ke.....

plzz ...plzz...kongsikan


*
*
*

1st...qaish haiqal masih ber bedung izen 3bulan

persoalan nye..adekah bagus bg pembesaran anak?

berbedung selalu...so akan terlentang jer...akan melambatkan anak mengiring  dan seterus nye meniarap??

camner nak rangsang anak cepat mengiring meniarap??

ehehee...kene bedung...tp kejap jer tangan mahu keluar

kuat tulang tangan sok ni

*
*
*

2nd...... tu la terlentang berbedung jer??

umur dah 3 bulan 2 hari..takde menunjukkan cara2 nak meniarap...camner nak ajar qaish ni.
mama citek pengalaman...so sape leh kongsikan  sesuatu yg berguna

budak skg xmo bedung...tp qaish smpai skg tdo nak kene bedung klu tak...
ngamok sendiri sbb tangan asik gosok2 mata muke jer

*
*
*


3rd..... nak mengiring pun susah...kekadang mama iringkan..jap jer dia ngamok

huh...camner nak buat??

lambat la qaish menirap nnt.....qaish jgn malas malas la sayang....





mamasha cetek ilmu

sila la tunjuk ajar.......

6 comments on "sape sape leh kongsikan ngan mamasha tak....plz plz plz...."

izan_cute on July 14, 2010 at 1:59 PM said...

hi Sha, akak baru je tgk psl bedung ni kt TV smlm..hehe.tp mcm yg Dr. tu ckp,bedung baby ni memang elok tp bila smpai masa dia sendiri meronta nak dilepaskan,baik la dibiarkan.

Err anak2 akak dua minggu je bedung pastu taknak dah sebab diorang tak bley tdo kalau bedung,nak tdo tgn depang mcm bintang hehe.Org2 tua memang galakkan kita bedung baby.

Pasal meniarap,mengiring tu,pengalaman akak dgn dua orang anak ni,perkembangan antara dua anak ni lain2.ada yg cepat,ada yg lmbt...jgn risau2 la,smpai masa dia meniarap dgn sendirinya.jgn tolong2 plak,nnt dia malas nk buat sendiri ehehe...

maybe ada ibu2 yg dh byk experience jaga anak bley bantu sha jugak.tu sekadar pengalaman akak yg ciput ni je hehe.take care!~

kak mas on July 14, 2010 at 2:19 PM said...

anak akak bedung tak sampai sebulan pun. dia takmo. memberontak dia. rimas agaknya :) barut pun sampai 2 bulan jer. dah 3 bulan tu dah tak payah bedung lah kot. kesian dia. bagi dia explore things..

Dayu on July 14, 2010 at 2:35 PM said...

tak boleh nak bg opinion sbb sendiri takde experience
tapi kan org kata bagus berbedung, kurang2 smpai 4 bulan. oklah tu qish nak bedung
anak kita..dr dlm hari lepas bebas..
yang meniarap tu, tak yah la risau, baru 3 bulan..
ada budak 4 bln gak abru nak niarap
alah, tak yah risau la sha

PinkyLady on July 14, 2010 at 2:37 PM said...

SAlam..
Hy MamaSha..Salam perkenalan dari MommyAqil..heheehe..sebenarnya saya pun takdela pengalaman sangat cuma pengalaman ade baby selama 10bulan je..dulu saya tak boleh langsung bedung baby saya coz die dh terbiasa tak dibedung dr lahir (coz NICU baby) then bile kuar spital,mmg dia xnak dibedung..lucky u coz until 3months pn Qaish boleh dibedung..ape yg mak saya ajar,setiap kali die tido (dari lahir)ngiring kan die ke kiri dan kanan (sendal dengan bantal) kadang2 tiarapkan die (supaya tak mudah terkejut)waktu die tido (1 lg kebaikan kepala baby takkan leper or lonjong)...Alhamdulillah, 2bulan lebih Aqil dah bleh meniarap dh...

Iwani Basri on July 14, 2010 at 3:12 PM said...

sha..sampai skang rayyan pon wani bedung..tp mase nk tdo je la..sebab bile ngantok tangan tak senyap..asik garuk2 sana sini muka ,telinga..pas bedung baru tido..tp kalo tak tdo wani tak de la bedung...pasal meniarap org ngiring tu tak payah paksa..diorg akan cuba sendirik..insyaalah sampai masa nanti..dun wory wokey sweety!

S.A.L.J.U on July 14, 2010 at 4:29 PM said...

kak izan >>
kak mas>>
mummyaqil>>
wani>>

thanks berkongsi pengalaman dan pendapat ngan sha.
sha mmg byk risau skg.... qaish taknak minum susu pun sha dah risau.
yer la..de masa sha kene jaga qaish sendirian jer..

tanye mak ade jgak...tp lame dah tak jaga baby...byk tip dia lupe.

bab bab merangsang anak ni kekadang kaedah dl ngan skg berbeza kan....

lg2 mama2 blogger ni kekadang sha baca entry mereka...fuh...selut la...terro diorg merangsang anak2 dia dengan kecanggihan dan ilmu antara blogger2 lain.

tu ka sarung tangan qaish tu...bdk2 opis de jgak tegur .... sha pakaikan sarung tangan sampai 3 bulan ni...padahal 3 bulan baby dah mula belajar merasa melalui tangan dan pergerakan tangan dia kan. pasni cabut la.

bedung tu sha rasa mmg baik tok baby...tok sampai berape bulan xtahu la. qaish pun tdo berbedung....time siang hari takde bedung pun. sbb nak tdo nnt dia gonyoh2 mata pastu ngamok takleh tdo.

mengiring menerap tu pun tgk qaish langsung takde daya usaha nak mengiring. tu sha risau. anak kawan ni 2bulan dah start iring2 badan.

hope qaish dapat membesar dengan sihat dan perkembangan pembesaran dia bagus.


ade ape2 lg tak tip baby 3 bulan ke atas ni...??

Post a Comment