click here

Thursday, July 22, 2010

mama dah jadi penyelidik poo poo qaish...hahahaa lawak je tajuk tp sebenarnye tu adelah masalah yg sedang mama selesaikan

Posted by S.A.L.J.U sha at 10:17 AM
*
*
*

ape nye panjang tajuk skg ni....

heheheheee.....

back to topik

*
*
*

lame rasanye blog mamasha qaish ni tak d update dengan pelbagai topik

klu salu dalm 1hari aku leh update 2cite sekali atau lebih


mood malas menjelma gara2 aku bz melayan qaish yg sedang mengalami masalah susu dan poo poo yg susah dia nak poo poo hari2 secara naturel teran

byk mama bincangkan masalah susu qaish dan masalah poo poo qaish kat FB

thanks ye kekawan yg membantu

ramai yg ade pengalaman ni

so mcm2 la cadangan susu dan cara buat susu dan sebagainye dr diorg

*
*
*

ade org kata masalah babay nye poo poo ngan susu ni masalah biasa

kekadang baby tukar selera ladan tukar bentuk najis bile perut mereka dah tak serasi ngan susu yg sebelum ni mereka minum

tu la yg qaish alami skg ni

*
*
*

klu boleh mmg mama nak bagi qaish susu Enfalac A+ yg dia minum sejak lahir lg....

merisi montok selera dan kandungan nutrisi Enfa mmg bagus

tp selepas sebulan qaish mula berubah

poo poo dia kaler ijau dan kelas boleh siap mama patah2 taik tu

tu menunjukkan qaish dah kene tukar susu

mama rujuk doctor....qaish dsuggest minum susu ramuan khas tok masalah sembelit

Novalac IT...jual kat farmasi jer

susu ni qaish tak suke sgt...so mama selang2 minum ngan Enfalac A+ jgak

memula ok...poo poo ok....

tp masuk 2 bulan..... jadi balik sembelit

mama caik kan susu la supaya byk air...air masak qaish tak suke minum

puas bagi ..isap sikit jer....1 botol tu jenis nak abis kan dr pagi sampai mlm

*
*
*

2mggu lepas qaish mama tukarkan susu Lectogen

susu ni murah jer kotak plg kecik rm 10

bagus seminggu qaish minum...selera dan poo poo hari1 dan berwarna kuning janggung

bagus...mama suke....

tp masuk kotak ke3 mggu ke 2.....start balik sembelit qaish

ohhhhh....jenuh mama memikirkan ape jenis susu qaish sesuai ni

*
*
*

so status FB yg membincangkan masalah susu qaish ni

ramai la menghulurkan bantuan, cadangan, dan pengalaman mereka

ohhh...thanks sgt kekawan....

mama terus usaha

enfa A+ > Anmum > Novalac It > Lectogen  >Frisolac Gold skg

tgk keadaan qaish pas ni ngan Frisolac Gold ni camner

*
*
*

de yg suggest susu soya Isomil...tu pun mama dah beli tinggal nak start minum je

mmg mama tak sayang duit selagi qaish bermasalah susu

mcm2 susu de kat dapur mama ni.....tak jumpe yg kecik yg besar mama beli

takde masa mama nak round 1 melaka nak cari yg kecik..klu dah takde tu bantai ajer yg ade

skg mama tak mcm dl...senang start kete jer leh jalan

ohhh...tidak

skg balik keje jer terus balik n pick up qaish secepatmungkin

janji ngan penjaga qaish pun selewat2 nye 6.30 ptg

takkan nak amik lambat2 ..penjaga qaish pun sure nak masa ngan family dia kan

so pe2 hal mama nak cari barang ke time lunch hour 1 jam tu....

1jam lame mane.....sekejap jer dah abis

*
*
*

smlm nye cerita plak

kol 11 mama call penjaga dengar qaish sedang menangis....

cko ngan penjaga qasih mama xdpt dtg jenguk tghari ni sbb byk keje nak siapkan

tp...hati mama mane yg senang klu dengar anak nangis

lunch hour tu terus dtg jenguk qaish....

sampai2 pun qaish masih merengek2 mcm tak selesa

mama peluk2 pun xnak.....

so terus pk nak amik qaish bawak balik n nak g spital check qaish

qaish pun dah 3hari xberak....last berak pun masuk ubat munt0t...br la qaish teran berak

*
*
*

halfday terus la mama.....lantak la opis..... dah anak xsihat serba xkene

klu bos2 xpaham2 aku tak tahu la camner nak ckp

kol1.30 etrus g pantai hospital yg 5 minit jer dr uma aku...

tak kuasa cari yg jauh2...mama nak drive dengan qaish meragam dlm carseat

sgt bukan mudah nak bawak kete mcm tu

*
*
*

Allah itu memudahkan mama...parking dpt depan pintu utama lg....alhamdulillah

nak keluar stroller , beg  qaish mama dah sandang....terhegeh2 la mama sesorang

keluarkan qaish masuk stroller

rasa nak nangis jer...bile takde sesiape dcc

tp aku nyahkan dr hati...mama mesti kuat

kol 2 baru doc ade...so lepak jer la tggu.....qaish alhamdulillah diam

main2 pee kee boo ngan qaish....agaknye lelame dah boring...

sementara doctor nak ready tu ade 5 minit lg....qaish bantai nangis kuat2 jerit

mama la yg tak tentu harah nak suruh dia dia

bg susu xnak bg air masak xnak

last2 aku popok qaish sambil jalan2....baru senyam...tgk intai..dah lene

eheheee..... nak tdo pun ngamok kasi gegar pantai spital tu

abis beg qaish basah...air masak tumpah ..ngan baju2 kurung mama basah....dah mcm mama kencing plak...ehehee...lantakla...asalkan anak mama diam

*
*
*

masuk jumpe doc Lim Bee Yoo....

dah bese ngan pakar kanak2 ni dr qaish lahir doc ni la yg jaga qaish

check...doc kata qaish takde sintom masalah usu ke

sbb test doc masuk jari kat muntot qaish...poo poo tu tak keluar secara deras

perut lembut lg tak mengening keras

qaish pun takde muntah

so doc kata ni masih kene cari susu yg sesuai ngan qaish

bile qaish mengamok xselesa perut tu doc kata try la bg dia tenang dengan cara membedung dan usap2 perut dia

ohhhh..tu semua mama dah lakukan

kesian bile tgk anak nangis2...sure de yg tak selera

lame dlm bilik doc tu...membincangkan masalah qaish ni

hope so takde masalah besar.....

cume nak cari keserasian susu bg memulihkan penghadapan qaish


*
*
*

balik tu...... qaish ngantok tdo dia kene kacau tadi...so mengamuk la balik

nak balik kene lallu 1 trafik light....huh jenuh menanti no 99 tu menjadi 0 dan bertujar hijau

qaish nangis..abg sebelah naik motor tu tgk jer...last2 sblom lampu hijau mama bg susu...

diam plak...nak susu la tu...takleh sabar sampai uma

so...mama memandu la dengan sebelah tangan

klu de en polis ni mmg dah kene saman dah ni

*
*
*
 de sedikit gambar smlm....tp cabel tinggal opis la

smlm beg pun mamaina erynadhirah 

yg hantar kan kay uma....sib baik de kawan seopis yg sehaluan balik yg akan lalu depan uma mama

thanks yer ina

yer la smlm kan tetibe jer halfday lepas tgk qaish lunch hour tu terus g pantai hpt...takde g opis lg

ari ni plak mama terus amik cuti.....moniter qaish sendiri

esok bg la surat kat bos...tunjuk sbb nape balik tetibe

nasib la mama

harap bos paham masalah anak ni...lg2 mama the only yg bersama qaish...papa work jauh

*
*
*

mama doa2 arini qaish poo poo cantik

sbb tu tajuk entry mama kata mama jadi penyelidik poo poo  anak

eheheee..... mmg baby 0 ke 1tahun ni mcm2 nak tahu....

dia bukan tahu cakap lg.... so kene la tgk sintom2 yg dalaminye dan cari penyelesaian

rujuk doctor jgak yer...jgn memandai sendiri jer.....

*
*
*

pepun...thanks kat papa jgak

papa dah masukkan insurans medical kad pd qaish

beringat2 sebelum terlambat

thanks jgk kat kawan lame liss bibik merangkap perunding insurans utk qaish ni


*
*
*

dah la....perut mama lapa dr smlm xmakan

igt nak order pizza la....

teringin sgt dr smlm ...dah makan rasa geng opis order smlm

tp xsempat nak menikmati sbb terus g jenguk qaish smlm

huhuuu...pizza pizza delivery

maaf la papa...mama nak sgt..nak g kedai tak usah la ngan qaish jer ber2

so calling calling 1-300-88-2525


*_^


papa tgh laut amik bau jer yer...ehehee

8 comments on "mama dah jadi penyelidik poo poo qaish...hahahaa lawak je tajuk tp sebenarnye tu adelah masalah yg sedang mama selesaikan"

wawa on July 22, 2010 at 11:28 AM said...

salam..
ni petua dr mak sy..agak2 kalo anak sembelit campur skit gula dlm susu..insyaAllah lps tu ok

S.A.L.J.U on July 22, 2010 at 12:29 PM said...

thanks petua ni...leh cuba ni. hope qaish ni ok la... dah mcm2 ikhtiar dah

littlehumblelynn on July 22, 2010 at 12:29 PM said...

shasauffi

biasalah anak nak ke 1 tahun..macam2 hal,mcm akak anak 2 org dah..yg kecik bulan depan 1 tahun.tetiap bulan mcm2 penyakit..aduhai!!nasib baik bos paham..sabar byk2..tp bagi akak as long as perut x keras,dia still minum susu (org kata cairkan susu) kalo rasa dia sembelit..ok rasanya!!

saggieda on July 22, 2010 at 12:53 PM said...

sha...kak ida pon x arif,cuma just 4 sharing k...anak akak masa umur baya2 qaish penah jgk ada prob sembelit ...tp doc kat sini cdgkan minum susu yg x der lactos...means susu soya....ok jgk....tp bila anak dah back 2 normal...kena try smula bg dia minum susu yg ada lactos...akak rasa...dr sha slalu bg qaish ambik ubat...better sha try susu Isomil tu plak...anak akak dulu Isomil gak...smg qaish cepat2 leh yek yek normal k...sha sabar tau....insyaAllah.kejap jer prob tu...akak dulu siap nangis bila tgk anak nak teran buanr air tu.....:)

ummi nia on July 22, 2010 at 1:51 PM said...

salam..anak sy dr umur sebln smp la nie dh 5 jenis susu sy tukar..mase bru lahir tue, isap susu snow..poo poo dia ok, tp sy xleh nk tahan bau busuk sgt..susu tue kan berasaskan soya..then tkr lactogen lak..berat bdn mmg naik la..tp poo poo hijau lak..then tkr ke frisolac..still sama..tkar anmum..poo poo ok..tp dia mcm xbrp isap..now still ngn nan pro lak..poo poo ok..

mrs.ecam on July 22, 2010 at 2:22 PM said...

salam knal...

pnjg btol cite psl qaish nk poo poo nih...simpati tol...ank aku dl camni gak...tuko susu xjln...cairkn susu x jln...last2 aku g farmasi bli jek ubat montot yg cecair tu....mskkn sket jek dlm montot alhamdulillah ok dh....

kak mas on July 23, 2010 at 8:53 PM said...

anak akak luqman masa sebulan dua dulu pun ada problem poo poo gak. 2,3 hari kadang tak berak dan meneran bagai nak rak. kesian dia.. ntah da bape jenis susu kami cuba. last2 serasi dengan mamex gold. sampai skang ni dah 6 bulan tak tukar2 susu. hari2 poo poo.jarang2 tak berak dalam sehari tu.. kadang2 2x berak sehari. sabau jer la.. :)

Anonymous said...

hai frenz...bby erina masa lahir-2 bulan mmg erina kasik BF & than Erina nk stat work so cmpur gak dengan susu formula ANMUM....pstu dia sembelit....cian bby rina...mlm td gie mydin bli susu Enfalac A+....ths mrning baru stat bagi....moga susu ini ssuai ngn bby erina....

Post a Comment