click here

Tuesday, July 13, 2010

nak tahu...ape yg mama buat after seharian qaish djaga penjaganye.....as mama kene jgak bg belaian pd anak even dah malam hari

Posted by S.A.L.J.U sha at 12:22 PM
mood rajin mengupdate
sebab...keje less....so berblogging la dan blogwaking

*
*
*

1st sebelum mama start keje aritu....dlm kepala ni ade 1 benda berat menimpa

pk...pk..pk....

mama asik pk..... masa mama ngan qaish dah sgt suntuk

1hari 8jam mama tinggalkan qaish dengan penjaganye

 ni bukan soal 8 jam tu jer...klu berdua ngan qaish kat uma

8jam tu mcm2 mama ngan qaish nye xtvt

sgt nikmat melayan anak.......

bangun pagi2 dah tukarkan pampers qaish lg..even lom mandikan lg

pastu bukak cartoon,....qaish suke tgk cartoon pagi2

mama pun layan....DIBO DIBODING BODING...DRAGON N THE GIFT

HANDY MANNY la....
POOH N FRIENDS la....

heheheee..... mcm2 cartoon la mama layan tgk sambil borak2 ngan qaish

pastu dah penat..... susukan qaish lg...dan popokpopok tdo.....

bile qaish tdo masa tu la sama ade mama g mandi atau kemas dapur atau g sidai baju
*
*
*
so.....dlm kol 10pagi...mama akan kejut kan qaish atau qaish bgun sendiri

dah tibe masa....j0m mandi qaish

qaish ni suke main air....penjaganye pun kata mmg qaish suke ngan air..tak takut

masa mandikan qaish la mama paling suke....

semua tu ade makna...masa tu la kite belai dia dengan sentuhan kite...sapu2 sabun main2 air ngan dia

seronok.... touch is love is touch

*
*
*

pastu sesi pakaikan baju qaish pun best...walaupun kekadang qaish dah start lalak...

heheheee....qaish ni penggeli bahagian perut


klu nak sapu lotion ke baby oil ke..tergetik getik badan dia klu mama sapu kat perut

geli hati tgk...... (klu kite tak buat ni...kite as mama tahu tak part mane body anak kite dia geli)

mama suke urut2 lotion kat qaish....

sambil urut2 badan qaish...niat  mama qaish membesar dengan baik dan qaish merasai sentuhan mama

belaian kasih sayang mama...d situ la salah satu cara dan masa untuk membelai anak

*
*
*

dah siap wangi2 sure qaish ngantok nak tdo....

mama akan popok popok dl dalam dakapan mama



celah ketiak nye muke dia...ehehee...masam masam la tp qaish suke bau mama

mama lg suke qaish suke bau mama

dah lene baru letak bawah atau boyan....

so mamaleh la buat ape patut pastu

*
*
*

klu qaish bangun main la ngan dia..agah2 sure dia senyum

main2 tangan dia...rangsangkan pergerakan dia

so bile tibe petang...

mama suke...dapat mandikan qaish lg......

dpt main air semua belai2 qaish lg


*
*
*


best kan xtvt mama ngan qaish

tu semua masa qaish ngan mama masa cuti

tp............bile mama dah nak start keje

mama sgt runsing

mama sedey....

mama mcm risau

bile masa mama ngan qaish nak buat tu semua

mandikan pagi2 hari kol 6.....mane boleh...demam la budak tu nnt

dah tak dapat main2 air ngan qaish

susukan.....mlm tu la 1 malam mama dpt susukan sampai kol 7.30 pagi

pastu penjaga qaish akan bg susu pd qaish

petang pun...dtg amik sure dah mandi.....

:(  mama rindu nak mandikan qaish

*
*
*

ape cara kite nak buat supaya masa kite membelai anak tu masih ade

*
*
*

tip 1

jgn malas.........!!!!!

smlm 1day sha amik qaish ptg tu dah mandi..qaish ngantok

so sampai uma biarkan beg2 baju tu semua tingglkan jer

masuk uma .....klu bebetul qaish ngantok ngamok2 nak tdo

so smlm mama popok popk dl...tdokan qaish dalam dakapan mama...bukan dlm boyan eh



mendakap anak tu serapat mungkin..biar bau kite ade pd dia

dah lene baru mama masuk boyan dan kemas brg2 yg dah bawak balik td.

susu standby........susu pun try sblom dia tdo tu...dalam pangkuan kite dia menyusu

*
*
*
mama kacau qaish tdo.... terpaksa...nak tukar baju lain n belai2 sikit dia
tu jer masa yg ade

ngeliat...ngamok oastu kene tukar baju kene sapu minyak kat perot

mata pejam.... pastu celik jer...huwakkkkkk.....kuat qaish jeritkn mama


qaish dah 10 mlm baru bebetul lena dia tdo..kire tu dah dpanggil tdo malam qaish la

so...sebelum tu....kol 8 lebih...atau 9 mlm

mama akan bukak baju qaish 



takmandikan tp sekadar lap lap...dan buat mcm dia lepas mandi sapu lotion bedak semua urut2

mmg dia ngamok2 sikit sbb nak tdo kite kacau2.....tp sabar la

dah wangi siap semua....susukan lg dlm dakapan

dan tdokan dalam dakapan dl...popok popok siap....

dah lene baru la letak kat katil

qaish mmg tdo ngan mama sama 1 katil

dan mama salu suakan muke mama kat muke qaish sambil bernafas

dia merasai nafas kite....peluk cium dl sblom kite sama2 tdo

sbb esok hari yg bermula...... perkara sama berlaku....

sblom g keje kite de masa berape minit la sgt 

dgn nak siap diri g keje dengan nak siapkan tukar pamper n try klu sempat susukan dl sblom samipai d uma penjaganye

bile dah sampai uma penjaga ....segalanye penjaga yg buat

kite akan sangat jelous............ yesss....i'm jelos..............

jels sbb kite takleh buat tu semua sbb kite de komitmen kene g keje plak


*
*
*

tp ingatan pd anak tak lupe masa kat opis

mama akan call kol 10pagi check ape qaish buat dah susu ke tdo ker ape ke

klu sempat...cam smlm mama dpt g uma penjaganye...g jenguk qaish(tp jgn buat selalu..nnt penjaganye rimas plak....kite mcm buat sportcheck)

dtg sekali sekala dan jgn call...bagaikan sportcheck

smlm jenguk qaish mama dapat susukan qaish..abis 1 botol....good boy sayang

*
*
*

ni yg mama buat mama curi masa nak belai belai qaish selepas 6ptg hingga 7.30 pagi esoknye

sape ade cara lebih baik untuk memberi masa antara mama dan anak saat bersama yg terhad

kerana mlm anak dah nak tdo....klu tak d usik..maka takde la mama membelai seorg anak

*
*
*

mama mmg risau....

jgn la qaish konpius penjaga ngan mamanye

mama always 1st  yg sayangkan kamu





4 comments on "nak tahu...ape yg mama buat after seharian qaish djaga penjaganye.....as mama kene jgak bg belaian pd anak even dah malam hari"

Iwani Basri on July 13, 2010 at 12:57 PM said...

betul kan sha..bile kite keje..masa ngan baby kite sgt la terhad..balik umah da petang..pastu malam..da nk tdo..kekadang tu meleleh air mate tgk baby tdo..sedih sebab tak dapat spent masa lelama ngan die..tp tu la dugaan n cabaran ibu berkerja macam kiter nih..

S.A.L.J.U on July 13, 2010 at 2:38 PM said...

kan....sblom naik keje sha salu pk kan camner la pasni mama ngan qaish. dah la papa work jauh..sebulan sekali jumpe tu pun klu bernasib baik. klu jadual ubah ubah...lebih sebulan pun boleh jd tak jumpe mama ngan qaish.

ni plak mama dah start keje....adus....

terhadnye masa mamapapa ngan qaish. so sad.

jadual masa la kene betul...so klu anak tu tgk bukak mata main..tinggalkan la kerja2 lain tu dl. hadap la anak. anak dah tdo..br la buat keje.

Anonymous said...

qaish ape mksud die ye?

S.A.L.J.U on February 7, 2011 at 9:14 AM said...

sy pernah jumpe..tak igt mane buku atau website...

qaish = yang utuh, teguh

pastu cari2 balik xjumpe. so tak pasti la yang lebih arif maksud qaish tu.

Post a Comment