click here

Sunday, July 11, 2010

experimen mama arini....outting dgn qaish only....ape yg mama leh katakan??

Posted by S.A.L.J.U sha at 4:01 PM
*
*
*

tajuk panjang lebar...tak penah bg hint tajuk mcm ni punye panjang

heheheee...

*
*
*

pepun aku just nak kongsikan ape yg aku leh buat dengan keadaan baru aku skg yg berdua ajer ngan qaish

pagi td takde pun aku cadang nak kuar ngan qaish

pagi td pun qaish bangun tdo elok jer....nak tgk kartoon mcm bese kol 7...

aku pun dah bukak cartoon....layan same2 ngan qaish

bercerita ngan qaish same2 ape yg cortoon tu buat

qaish pun layan mama dia...borak2 ahu..ahu...

siap nasuh baju qaish ...sidai semua....

aku mandikan qaish.... dah siap pakai baju semua .....

qaish ngantok dia bobom sendirinye

ye la lame dah berjaga td sampai kol 11

*
*
*

qaish tdo..mama pun mandi

pastu intai qaish tgh elok jer

aku terperasan aku pakaikan qaish baju cantik la td....

alang2 dah t0melt0mel tu..aku pun siap2 lawa2....

terus terpk nak bawak qaish outting la

bukan sesuke nak shopping...atau mencari brg brg sgt

tp sekadar aku nak mencuba....mampu tak qaish duduk dlm carseat tu lame n

boleh ke aku outting ngan qaish jer dengan aman damai

*
*
*

nak siap2 dan nak kuar tu dah amik masa 2 jam

nak setting beg qaish ...de susu de termos de baju de lampin de mcm2 la...incase la ape2 hal

sementara aku nak pakai tudung lilit2 aku ni...qaish dah bangun..so terkejar2 la ngan qaish yg mule merengek2

*
*
*

siap2 kol 1tghari aku kuar...

letak qaish dlm carseat....dan cau....

*
*
*

pengalaman pertama

aku tak g jauh...jusco ayeer keroh ye dgn uma aku termasuk trafik light de la 15minit ke 20 minit

memula qaish dok elok jer...ngantok...mamai sambung tdo la dia....kete pun gerak ade rasa goyang2

trafik light 1st...qaish terjaga....no berhenti lampu merah plak kiraan 99...

adus...lame nye aku rasa....sbb qaish dah merengek2...

aku pokpok badan dia sambil zkir ....lelame qaish diam....

aku pun bwk la kete sebelh tgn pegang stereng sebelah tgn popok qaish smbil zikir

trafik light ke2 .... qaish lene... aku popok2 lg

pastu...sampai jusco...cari2 parking dpt depan berbumbung....alhamdulillh

*
*
*

1st sandang beg qaish pastu silang ngan handbeg aku...2 beg la aku bwk (pegang handbeg takut kute ragut)

2. keluarkan stroller.....siap

3. keluarkan qaish.....tutup kete.

*
*
*

thanks la abg tu tolong aku pegang stroller masa nak masuk kan qaish...stroller tu bergerak2 plak

pastu staydy jer tolak stroller dengan menyandang 2 beg

agaknye sure yg ade berkata2 kecil ttg aku... 

masuk jusco terus naik 1st floor g babyroom

qaish tak tdo masa tu so nak tenangkan dl dia

*
*
*

baby room...aku susu kan qaish dl..sambil main2 ngan dia

jwpnye mmg dia tak tido masa outting ni kang

lame gak aku duduk sana ...ade 20 minit ke 30 minit

*
*
*

sampai2 dah masuk baby room


mama try my best



kenyang...jom jalan


2 beg pentinga ...1 beg qaish 1 handbeg sling mama....takde masa nye nak bawak handbeg pegang2 ni
sling jer senang nak selongkar wallet


************


dah selesai kat baby room...aku pun start la jalan kat baby nye tempat

qaish tak tdo dah masa tu

so...hati aku risau jer takut qaish nangis kuat2 jerit

jap2 aku intai qaish dlm stroller....

sure la aku tolak stroller qaish jer..takde trolley shopping

mane nak tolak 2 benda 1 masa

aku amik benda qaish yg dah nak abis.....letak kat stroller dia

so...kat situ dah pk..... takde makna nye nak membeli sgt

susah nak bwk

pusing2 jenjalan ..

nak byr 1 hal....stroller diam qaish pun resah

so kene la aku goyang2 kan stroller tu sambil berbaris....

aju agah2 main2 ngan qaish spy dia tak nangis

peduli ape aku org pandang...klu qaish nangis korang nak tolong pujuk ke????

heheheeee...aku semakin gemble skg ..tak nak control2 malu segan

*
*
*
dah tibe masa qaish mule rengek2 kecil

tu dia dah bg tanda...mama balik

cadangan akhir sblom balik....

aku igt nak pekene perut aku ni dgn KFC....

turun bawah rengek2 qaish makin besar....

lalu depan DELIFFRANCE.... aku terus beli 2 roti panjng pizza.....mmg fazerot aku...masak pnas2 bungkus

qaish pun makin galak...aku dokong la dl....dah pujuk2 diam....

aku letak dlm stroller......ngengek2 balik

so....KFC X je...mmg tak dpt la nak g bungkus sekalipun...KFC tu jauh kat depan

aku terus tolak stroller kaluar...byr paking...dah j0m balik qaish

*
*
*

1st start enjin..on aircond

2. masuk qaish dlm carseat....start laalak.....(terpaksa biarkan)

3. simpan stroller...campak beg semua dlm kete

4. masuk kete...pujuk2 qaish...dah jalan....

*
*
*

sampi uma qaish lalak kuat time aku berhenti bukak gate bkak pintu uma

ape nak buat....

masukkan qaish dlm uma...cecepat gunci gate...risau beb...berdua jer ngan qaish ni

qaish lalak tu dlm uma.... aku amik handbeg...masuk uma pujuk qaish dl..enjin kete pun tak sempt tutup

biar la...gate dah lock mangga

msuk boyan...qaish diam..baru la aku leh g amim brg semua n tutup kete siap.

*
*
*

kesimpulannya 

experimen aku ari ni...jalan2 leh 2jam jer...tu pun klu qaish elok

klu yak elok..agaknye keluar...pusing jalan...patah balik....balik uma

membeli brg lg la takleh...mane nak tolak stroller tolak trolly

so membeli brg keperluan atau brg yg mahu dbeli...time lunch hour masa keje...ko pulun la abis2

cucuk atm pun sekali tau...JGN LUPE...isi minyak kete pun....JGN LUPE

*
*
*

 sib baik de beli roti ni td..ni jer la makanan aku ari ni


 lene...letih agaknye...seletih aku jgak....
 tp nak jgak update blog ni


 sejarah shopping aku plg teruk..... ni yg aku beli

 pembetulan yg SEMPAT beli k...

buku?? eheheee...nak bercerita ngan qaish

*
*
*

maka....(diri sendiri) jgn nak perasan leh berjimba jinba merayap window shopping atau g makan2 ngan qaish berdua dua jer eh

qaish baru nak masuk 3bulan.....so keadaan ni mmg takleh sesuai lg

keluar lelame berdua jer ngan dia

apepae pun....

nak jalan sakan...tggu papa balik work baru leh berjalan berTIGA de yg leh handle trolly de yg handle stroller

*
*
*

dah skg terasa sgt letih...nak tdo same2 qaish

tata.....

huh...amannye rumah....

3 comments on "experimen mama arini....outting dgn qaish only....ape yg mama leh katakan??"

~epahblossom~ on July 12, 2010 at 9:44 AM said...

mencabarkan bawak bby jalan2...fashya penah buat...kejap je g jusco, xde je sempat nak merawang2 tak tentu pasal macam dl, bile die da stat nanges je, kite dah resah nak balik cepat...

~epahblossom~ on July 12, 2010 at 9:44 AM said...

eh..tersilap gune account adik plak..td yang komen is fashya..huhu

S.A.L.J.U on July 12, 2010 at 10:54 AM said...

haah..mmg mencabar. time baby diam ok la...rasa cool jer...best jer jalan2 tolak stroller de baby....bile start merengek2 kecik tu pujuk2 ag,..agak2 mainan kat dia....bile dah kuat sikit rengek2 dia better angkat kaki balik jer...klu dah dlaungkan kuat2 kan mall tu nnt..... org ramai dok tgk plak.

tu la cubaan pertama sha... dah dah dpt jawapannye lengkap...siap P/S....klu taknak dengar baby lalak takyah la g shopping ber2 jer.

Post a Comment