click here

Monday, August 10, 2009

kerjaya dan isteri...

Posted by S.A.L.J.U sha at 3:46 PM
mane yg penting?
kerja atau isteri?

berat kan nak jawap.....

kat sini, sha nak sembang serba sedikit ttg diri sha bile dkaitkan dengan tajuk ni.
kite tak pro tapi sekadar pendapat peribadi sendiri....

kerja
=
tafsiran pd perkataan 'kerja' adalah sesuatu yang dlakukan yang dbayar gaji atau upah yang djadikan sebagai KERJAYA.
huh...bile kata KERJAYA....bermakna ia PENTING.

isteri
=
tafsiran pd perkataan 'isteri' adalah teman hidup wanita yang dkahwini, yang sama-sama menjalani kehidupan dan bertanggujawap atas tanggungjawap bergelar suami isteri.
bile sebut tanggungjawap...bermakna ia PENTING.

KERJAYA ATAU ISTERI?

dunia zaman skg segala2 nye perlukan
MONEY..
MONEY..
MONEY..

tetapi............

BUKAN SEMUA BENDA BOLEH DBELI DENGAN MONEY......

setuju tak???
angguk kepala...
yer manusia itu bukan benda dan perasaan dan jiwa tidak boleh dbeli ngan money.

soalnye skg kite memerlukan m0ney untuk menjalani kehidupan
mendapatkan m0ney itu..
kite perlu membina KERJAYA yang baik
mcm2 jenis kerjaya ade d dunia ni.
mmg manusia mencipta kerjaya atas permintaan dunia.
mane tak nye....dl2 kala...
pertanian, penternakan,jual beli adalah kerja utama
memandangkan kite perlu makanan untuk kehidupan seharian.

tp KINI....
terbina mcm2 jenis KERJAYA dari hasil pembangunan pesat seluruh dunia
ade nye industri pengilangan..wujud lah kerjaya operato mesin, jurutera2 mahir
import export ...wujud la kerjaya pelabur

industri oil n gas............
wujud lah kerjaya seumpama hubby sy laksanakan.

Regard,
Muhammad Asrul Sauffi B.Samsudin.
EMEPMI G.I
Guntong 'B' pipeline installation
& flare boom replacement project.
Terengganu.
(post n opis sentiasa bertukar2 kerana kerja hubby ikut job lebih tepat freelens oil n gas inspection)

mule2 dl pening jgak...ape la mamat ni kerja.
kata dok atas laut...igtkan navy
dia kata BUKAN
igtkan marin engginier
dia kata BUKAN
bile dterangkan pun sure...
byk soalan akan sha tanye kat hubby masa berkenalan bercinta dl
bile dah bertunang baru lah lebih memahami ape la kerja nya.

setiap individu tak sama kerja kerjaya mereka
ade yg 8jam keje
ade yg shif 12 jam keje
ade yang keje ikut suke masa nak keje....bos double BESAR la ni.
ade yg kerja berbulan-bulan...baru la balik jumpe anak isteri
ramai kekawan sy begini...sbb KERJAYA suami mereka menuntut pengorbanan masa bersama keluarga.

begitu jgak sha dan suami
byak kali di ulang-ulang oleh hubby...
"ayg kene byk sabar dan faham kerjaya b..yg terpaksa berjauhan ngan ayg"

ade masa dberi yang Esa rezeki mewah...tp akan menuntut PENGORBANA yang lain.
kerjaya seperti hubby sha ni....
memerlukan pengorbanan masa
tak bayak masa akan dapat bersama keluarga.
bile dkatakan jadual OFFSHORE tibe...maka...
bermula la kisah BERJAUHAN antara suami isteri ini.

BERJAUHAN....!!!!

boleh dbayangkan kan.....bile suami berjauhan dengan isteri untuk menjalankan
TANGGUJAWAP mencari REZEKI untuk keluarga
maka....

TANGGUNGJAWAP di RUMAH plak akan di pikul sepenuhnya oleh ISTERI.
mengurus rumah
keperluan rumah
dapur
brg itu ini abis..g beli sendiri
drive sendiri...ke mane jua pergi
tibe setiap awal bulan..bayar itu ini
lunaskan hutang
menguruskan kewangan keluarga
menguruskan kewangan suami yang telah dipertanggujawapkan pd isteri.
maka itu semua harus dpikul dengan
JUJUR AMANAH

maka ISTERI jgak PENTING
maka jgn dlupakan pepatah....
"dsebalik kejayaan seorang lelaki (suami),
ade sokongan dan bantuan dr seorang wanita(isteri)"


maka

jgn d aniaya insan bergelar isteri dcc seorg lelaki bergelar
suami
isteri jgak banyak berkorban demi kepuasan suami mereka membina kerjaya dan meningkatkan taraf ekonomi keluarga.

bile dah balik berjumpa keluarga tu...
jgn plak tak bertanggungjawap pd keluarga
harus d ingatkan.....
para suami yg berkerjaya begini....
kamu mempunyai tanggujawap besar memastikan anak isteri mu menjalani kehidupan yang dredhai Allah s.w.t



p/s segala tuklisan d cini bukan tujuan membeza2 kan kerjaya ... tetapi sekadar sy meluahkan ape yg sy rasa memahami kerjaya suami masing2 sgt penting mengikut masing2 punya keadaan dan situasi.
polis, askar masuk hutan kuar hutan jgak berjauhan ape......kan. maka mekera jgak memerlukan pengorbanan dari pasangan masing2.

DUA-DUA SAMA PENTING

WONDERPETS....
"ape yang penting...KERJASAMA...
APE YANG PENTING....kerjasama"


0 comments on "kerjaya dan isteri..."

Post a Comment