click here

Wednesday, February 23, 2011

hantu... malam td tido kene tindih la..puas jerit jerit nak lepaskan diri

Posted by S.A.L.J.U sha at 5:00 PM

*
*
*


ah....gimik jer tu

tp klu kene mmg takut jgak...sesak nafas

sbb dl kat hostel salu kene

siap jerit2 baca ayat kursi

dh rasa sesak....baru la mcm terlepas dr tindihan tu

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v



tp email ni

so....sharing is caring


ambil la tahu as pengatahuan dan pengalaman sendiri




Kena tindih / Sleep paralysis
 
Janganlah kite ni selalu tuduh hantu le, jin le....tahyul semua tu.Fenomena kene tindih...kepercayaan dan kebenaran..
just to share.... aku baca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and readings, byk sgt orang dok citer pasal pengalaman kena tindih ni....... betul ker kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?

Orang ramai describe kena tindih seperti takleh gerakkan seluruh badan,hujung jari, terasa berat kat dada...nampak mender2 pelik2 (hantu, makhluk hitam dan sebagainyer) ....
kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena....aku pun jujur pernah ade pengalaman kena 'tindih' ni masa skolah menengah dulu....aderla dalam 3-4 kali jugak....masa tu aku sedar...boleh bukak mata separuh..... aku tau aku sedar...tapi takleh gerak...kadang2 geram, sbb takleh gerak.....pastu 5 minit baru leh gerak....aku dulu pun takut...mmg ingat kena hempap dah...lps boleh gerak tu seram sejuk jer... tapi, setelah aku masuk U bel aja r pasal tubuh badan manusia..... baru la aku tau kebenaran dia.... ni aku nak citer sket pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nyer 'sleep paralysis'

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'...adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara).. ... temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis)

ok, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement.... .waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2) stage.....otak akan bagitau badan kita suruh rehat....so, badan kite kira macam switch off kejap....REM atonia (tader muscle tone)......

ok, otak kiter pun ader switch off button....dipanggil reticular activating system RAS.......bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni...so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on....kirenyer screensaver laaa or hibernate... so,, bila kita bangun, RAS switched on balik......kita sedar fully awake state....tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter.... maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika... before otak activate balik....mmg menakutkan tapi benar.... tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full..kadang2 partial atau sebahagian jer...tu ader yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuh etc.....
Satu lagi, sleep paralysis ni selalu jugak datang skali dengan hallucinations(halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..)

Sebab2 atau mender2 yang boleh mentrigger sleep paralysis:
1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama
2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni...penat sgt)
4. stress yang byk kat otak...masalah keluarga, kewangan bla2
5. pertukarangaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayuh beskal....heheh extreme sgt contoh aku ni)
6. orang yang ader penyakit narcolepsy

So jangan lagi kata kena hempap ngan hantu.. Korang lagi hantu sebenornye.........tapi kalau korang yang terutamanaya kaum wanita tu kalau celik jer mata tiba2 kena tindih dek laki jangan la korang baca ayat Kursi tu..nanti tebakar lak laki..bacalah

Alhamdulillah!!!!    
  


di atas ini copy ehsan dr email




4 comments on "hantu... malam td tido kene tindih la..puas jerit jerit nak lepaskan diri"

mun on February 23, 2011 at 5:11 PM said...

mun baca tajuk pon dah seram tau..sbb penanh jadik kt mun..hehhee...br nak ckp kat sha..hehe
kalau sape tak baca info nie mesti duk ingat dier mmg betul2 kene tindih hantu...hahahaaa..
papepon info yang bgs nie sha..tengkiu...

evyn4ever on February 23, 2011 at 5:23 PM said...

ahh evyn b4 kahwin selalu gak kena...tp tatau la sama ada simptom tu atau tidak...sbb evyn kolo kene bila mimpi hantu..now alhamdulillah..tp en husband kata sleep pyralize(btul ke ejaan dia)hihih

S.A.L.J.U sha on February 23, 2011 at 9:21 PM said...

mun>>>

tu la....sha pun dl2 pk kene impap antu...bile tgh tdo sekali mcm terjaga pastu terus rasa berat..susah gerak jari2 kaki..mula la sesak nafas.


rupe2 nye ade istilah sains ttg hantu impap ni...hihihiii




evyn>>>


de org dh tahu benda ni ....tp kite time kene tu cuak jgak...pk la hantu la ape la....

tp mmg klu rasa baru nak kene tu cecepat gerak gerakkan jari jari kaki...dpt gerak jer terus bangun..

afni+hafiz=dani on February 24, 2011 at 12:38 PM said...

haha..xpasal2 laki kita meroyan

Post a Comment