click here

Tuesday, April 20, 2010

part 2 - 12 april 2010... 2jam sebelum

Posted by S.A.L.J.U sha at 5:21 PM
*
*
*
ni sambungan mama mule ready dlm labour room

mesin CTG bacaan jantung baby, tekanan darah mama, constraction

hahahhaaa....muke takut pun ye
nmpk..pewot mama masih tinggi..


dsebabkan mama masuk labour room tergempar
maka takde la kamera atau persediaan untuk merakamkan detik2 bersejarah ini lebih terperinci
semuanye pakai hp camera jer...tu pun...sikit sgt gambar dan byk yg terlepas nak amik gambar


dalam labour room ni.....peneman setia mama adalah papa
papa duduk sebelah mama.....siap borak2 lg...
1jam pertama mama dok dlm labour room tu mama takde sakit ape pun
simbang2 la ngan papa......dah ready nak jd papa?
heheheheee....masa tu la mama dah rasa tenang dan sgt bersemangat nak melihat baby qaish

mama dberi ubat poo-poo.....sekejap jer...terus dah tak tahan nak membuang....segera
abis memerut tu.....mama salin baju...

huh...masa tu dah rasa 'ok i'm ready'
tak berhenti2 mama beristifar, ape yg igt semua baca la....
mintak dpanjangkan umur mama untuk melihat baby qaish

tangan mama dcucuk..tok masuk air....
doc hanisah pun dtg...pecahkan air ketuban......

huh...selepas tu jer.....
mama mule rasa sakit....sikit2 jer la...tp dah rasa sakit jap berhenti...sakit....tah la selang berape minit
yg pastu masa tu sure dah nak dekat
jam masa tu kol 2ptg
kebetulan masa tu nurse pantai tu tukar shif keje

mama dah rasa sakit yang kuat....
cakap ngan nurse tu.......
nurse tu suruh tahan.....lom lg bukaan rahim tu
tp dia tak seluk pun....
tp masa tu hubby jer tahu mcm mane muke mama berkerut2 tahan sakit
selain tu mama de amik gas penahan sakit....mcm pelali la...tp jenis gas..ape tah namanye

masuk nurse shif baru tu...
mama cakap mama sakit...dah mcm nak meneran
nurse tu seluk....huh.....sakit masa seluk tu
nurse cakap ok...bukaan rahim dah 8cm
dlm hati mama alhamdulillah...bukaan rahim mama cepat
maka akan cepat la berakhir rasa kesakitan tu

nurse tu ready2 kan brg2 semua....bersalin normal..takde la peralatan byk
dlm pukul 2.30 ptg mcm tu mama dah rasa sgt2 nak meneran
cakap ngan nurse tu...nurse tu terus guide mama tok cara nak meneran

ok...bile sakit jer....awk teras semuas hati
teran kat perut tau...jgn kat muke
jgn angkat buntut...tppegang paha bukak kan paha

ok...mama paham....
so...bile dtg rasa sakit jer...mama ckp sakit
nurse pun cakap...ok teran......
hehehehe...klu baca ni mcm tak sakit jer kan...mcm nk gelak

tp situasinye ya allah.......diri jer tahu
mama plak kene kekejangan kaki kanan masa meneran tu....
aduss...sakit tahu ajer la.
nurse tu tolong picitkan lg......
sib baik nurse mama tu baik dan nurse dah berusia so berpengalaman handle org mcm mama ni yg pendek nafas utk teran panjang
dengan guide dr nurse tu......
dan sokongan papa d kiri mama......mama sgt2 berusaha meneran

kelakar pun ade jgak...
dah meneran separuh jalan ngan nurse tu
mama teringat ....eh takkan doctor takde sambut
hahahahaha

mama tanye mane doctor...kang baby kuar kang
nurse tu kata...takpe teran dl ngan sye...sye jaga awk
jap lg doc sampai jer ...dah senang.....kepala baby dah kuar separuh kan

ok...ok....

masa tu jgak teringat air selusuh yang mak mertua buatkan
terus mintak papa...nak minum air
nurse pun bagi...takde hal nye sbb bukaan rahim dah lengkap
apepun berserah...kite usaha

sekejap lepas tu doc pun masuk
ok....rambut dah nmpk....
sakit jer awk teran sekuat hati 
nak jumpe baby kan....
tu la ayat doc...yg buat mama rasa nak jumpe baby cepat!!!

papa setia memegang mama....
suara papa jelas dengar....
mama...cepat...baby dah nampak tu
kuat kan semangat......plz mama.....kepala baby dah nmpk dahi

dahi...dengar tu je.....mama semakin kuat semangat
sakit jer...teran.......sekali sakit mama kene amik nafas 3 kali utk teran
tu la masalah mama....nafas pendek

dengar lg doc hanisah cakap....
bagus...awk pandai teran....so teran lg....lame2 sekali teran tu sehabis habisan
dlm masa 15minit klu awk teran sekuat2nye...pasti baby kuar

abis jer awat tu.....sakit dtg terus mama teran sekuat hati yang terakhir tu
dah akhirnye terasa....bagaikan

perut mama kosong...................zasss..............menurun kebawah perut


selanjutnye......

2 comments on "part 2 - 12 april 2010... 2jam sebelum"

.ArianiAizat. on April 21, 2010 at 7:01 PM said...

mamasha,

kenapa nani bc pengalaman sha bersalin macam alahaii senang nye!!sedar2 dah bukak 4cm..tulakan,wpun mcm2 dugaan sha kandungkn qaish,tuhan permudahkan pula proses kelahiran.Allah tu maha adil kan?nway qaish mmg anak papa lah =) comel..mamasha t8 cr n selamat berpantang dgn jayanya!! =)

S.A.L.J.U on April 22, 2010 at 12:24 PM said...

alhamdulillah...syukur sgt. baby qaish mmg senang dlahirkan...malah tepat waktu time papa dia balik uma.

sha takde rasa sakit2 lame....dmudahkan lg bile hubby pun ade teman dlm labour room.

dugaan tu la kene sabar...dengan hubby jauh lg2 kandungan bermasalah.
tp alhamdulillah..segalanye selamat.

Post a Comment