click here

Saturday, May 1, 2010

gara2 susu ibu..mamasha salu kecik hati

Posted by S.A.L.J.U sha at 2:47 PM
entry ni ..mamasha percaya blog mama ni reader2 nye dkalangan mama2 mommy2 ibu2 jgak...dan de jgak anak dara.......(tp lelaki tu rasanye takde la)


*
*
*

mamasha percaya...semua mama mahukan terbaik utk bayi mereka

dr segala segala segi penjuru mane pun

dr berita gembira kehamilan hinggalah tempat mahu dlahirkan

sampailah setelah lahir perkara pertama yg sgt2 terbaik utk bayi kite adelah

susu badan ibu

*
*
*

tentang breastfeeding ni mmg dr mengandung lg mama sgt xcted

byk laman web mama search ttg ilmu2 breastfeeding ni

malah....keinginan mama mahu breastfeeding ni dsokong sepenuhnye oleh papa

*
*
*

ape usaha mama utk breastfeeding ketika zuriat mama masih dlm kandungan lg

mama cari info2 ttg breadtfeeding

mama salu berborak ngan baby qaish dlm kandungan lg..mama mahu bf kat qaish dan pujuk2 anak mama nnt sukakan bf

mama dpt pam Avent dr sepupu lis....mama suke sgt...mama salu gunakan pam2 breast untuk merangsang breast mama....

mama urut2 breast lepas mandi...gunakan sikat (ade yang ajar mcm tu) sikat d payudara

mama beli spectra3  duit mama sendiri

mama nak buat stok EBM .....mcm dlm2 blog tu

mama suke tgk susu mereka byk...dah sgt byk bile menggunakan pam2 elektrik dan lebih efektif mengumpul EBM

mama dah beli spectra3 lg 1 set siap beg mamastylo tok mama ankut tiap hari g opis... (cite2 mama mengumpul EBM) 

*
*
*


tp tak semua bernasib baik kan

mmg takde istilah takde susu badan
itu mama percaya

*
*
*

tp...tak semua susu badan ibu mencukupi untuk bayi mereka

seawal kelahiran qaish, bile nurse tanye nak bf atau bottle
mama terus jawap...mama nak

total breastfeeding

mama xcted...bile baby sampai jer pd mama masa tu

nurse ajarkan mcm mane nak bf pd baby

mama cuba terus cuba walaupun masatu baby masih belum tahu nak menyonyot

*
*
*

masalah mama puting breast mama tak keluar

nurse kata jenis puting mushroom...tak tersembut keluar panjang mcm mama2 lain

baby try cakup2 nipple mama...tp pendek maka baby tak dpt isap nyonyot

nurse suruh papa g beli nipple shield..papa belikan 2 jer harga 33ringgit

gunanye untuk merangsang baby nyonyo pd nipple shield yg dletakkan pd nipple breast mama

*
*
*

masuk hari ke2

masih tak boleh baby susu badan

susu pun tak kuar

mama sedey sebenarnye...tp mama tak tunjukkan...masa tu pun mama dlm wad lg..ramai kekawan yg dtg visit

klu susu ade..puting pendek pun susu akan kuar bile drangsang oleh baby atau pun pam

malamtu....mama usaha pam... :( tp tetap hampa

setitik pun tak kuar...baby nyonyot2 pun tak kuar

*
*
*

hari ke3 mama dah kat uma

mama usaha....mama makan lobak putih tu sampaikan seminggu....sampai mama cirit birit

mama desak papa belikan mama susu anmum lacta..utk mama yg breastfeeding...bg melancarkan susu

mama minum susu anmum lacta tu tiap2 hari

masih takde......mama kecewa tp mama tak putus asa

*
*
*

mama berurut hari ke3, 4, 5, 6,....

tp mak mertua kata setelah urut pun susu hanye keluar sikit...mungkin sha bukan jenis badan byk air

susu takde byk

ohhh...kata2 tu sgt hampa.....sedey

 yer la..org lain d urut after tu sure melimpah ruah susu ibu tu kuar
*
*
*

setelah seminggu....mama mintak papa g klinik minta pil lancarkan susu

mama makan pil.....
mama urut2.....

mama paksa qaish isap walaupun sgt sedikit yg keluar....nagis2 qaish

runtuh hati mama tgk qaish tak puas

:( sgt sedey tahu takkkkkkkk!!!!!

bukan mama tak usaha tp mama takde nikmat susu ibu tu

*
*
*

walaupun mama hampa sgt.....tp mama pam jgak guna avent dan spectra3 tu

bengkak2 breast mama nak bagi qaish kolostrum yang penuh zat

alhamdulillah....air kuning kolostrum tu mama dapat bagi pd qaish

meleleh air mata ni bile dpt pam...keluar sikit sikit...mama sudukan kat mulut qaish

melihat qaish telah...mama sgt suke

sungguhpun mama tak dapat bagi qaish minumm sepuas2 sekenyang2nye susu mama

mama dapat rasakan d bibir qaish susu mama walaupun sekali pam dpt kurang dr 1 oz

*
*
*

kurang 1 oz tahu tak...

sedey....tp tu jer yg mama mampu

*
*
*

mama salu berkecil hati dengan org2 asik pertikaikan mama tidak bf baby qaish
 dan puas mama nyatakan sbb ape mama tak bf qaish

mama sendiri tahu kebaikan susu ibu tu

dan

bukan mama taknak bf qaish
tp mama takde nikmat susu ibu tu byk melimpah ruah seperti kamu kamu dan kamu...............


masa ni try jgak bf qaish ....dsebalik baju tu
 mama berusaha terbaik utk qaish...maafkan mama
qaish hanye dpt rasa minum susu mama sedikit dlm masa 2mggu
skg susu tu langsung takde
:(

qaish...sayang kan mama ye...walaupun mama takdpt bf qaish secara exklusif
qaish .... rapat ngan mama ye walaupun mama takdpt bf qaish
qaish....rindu bau mama kan walaupun mama tak dpt bf qaish

qaish minum susu tetap atas pangku mama
mama peluk2 qaish

7 comments on "gara2 susu ibu..mamasha salu kecik hati"

izanzuria on May 1, 2010 at 4:05 PM said...

Alahai dik...cian baca entry nie... saper yg bz body tu.anak kita,suka kita la kan...diorang bukan dpt baca dan rasa ape yg kita pk kan.sbg ibu for sure kita nk yg terbaik utk anak2 kita.tp kalau dh mcm sha ni,takde rezeki nk susukan baby atas sebab2 tertentu,diorang tak bley la tuding jari kat sha kan.kena ingat,satu jari yg tuding kat kesalahan org lain,4 jari tnjuk pd kita.

bf mmg cara terbaik utk baby tp bkn semua ibu2 dapat rezeki susukan anak2 dia sepenuhnya...

Sabar la Sha,susu formula pun susu jugak,kita jugak tukang bancuh,tukang suap kt mulut baby,tukang baca bismillah tiap kali baby nk hisap botol,tukang pangku...bukan akak tak sokong bf (mesti la sokong sbb aku pun ibu hihi) tp nk Sha lapang hati (pujuk la konon dr akak yg poyos ni)... Anak kita mmg akan sayang kat kita automatik walaupun bkn hisap susu ibu.dah kita ibunya hehehe...cuma mungkin org yg bf ni rasa lebih dekat,kira psycho la jugak...

dah2...jgn sedih2.dah ada baby tomey tu.husband sha sekapal dgn husband akak citer.hehe...take care dear!~

ZuRaNaI on May 1, 2010 at 5:02 PM said...

mamasha,,
kuatkn ati trus berdoa ye..

Bonda Zia on May 1, 2010 at 5:21 PM said...

nasib kite same..
za pon nipple pendek..
zia hisap kuat..sampai luka2 nipple..

mmg ramai pertikai nape tak bf..
kdg2 sakit ati..org tak paham mslh kite..
lame2 nanti dorang diam la sha..

zia ni minum fm since umur dia 3weeks..
alhamdulillah sampai skrg zia rapat je dgn za..
za tinggal dia sehari di rumah org..malamnye terus demam..

takde istilah susu fm baby dgn mama tak rapat..asal kite pandai jaga dia..insyaallah..susu fm pon bagus juga..so jgn stress2 la ok..yg penting hubby sokong ape jua keputusan kite..tu paling penting :)

.ArianiAizat. on May 1, 2010 at 10:58 PM said...

alahai mama sha..dapat rasakan perasaan sha ble org dok ckp2 bukan2 tu kan..sayu nya baca..tamo sedey2 yer..yg penting sha dah ada qaish..qaish bertuah ada mama yang sentiasa berusaha nx kan terbaek buat qaish..mesti qaish pon paham..jgn pedulikan apa org nx ckp yer dear..happy2 slalu =))

S.A.L.J.U on May 2, 2010 at 6:05 PM said...

mmg ade yg pandang rendah pd mama2 yg tak dpt bf baby.

mmg susu ibu terbaik..tp klu dah mcm2 usaha tp dah takde nikmat susu ibu tu dlm badan kite..camner lg nak buat.

2mggu aritu mmg sedey sgt...maybe mamasha diam tp dlm hati sedey sgt bile dpertikaikan mamasha bagi qaish susu fomula.

tp..alhamdulillah. papa paham. mama dah usaha tok qaish..rezeki itu bukan utk kite.

so papa akan cukupkan bekalan susu enfalac A+ tok qaish.

Mama Qiestina on May 7, 2010 at 5:14 PM said...

hmm same probbb ngan kak yat :(

takpeleee kite dah usaha.
susu enfa A+ mmg terbaekkk :))
qaish pon num susu sama cam Qies yekkk.

Azian & Zaini on June 16, 2010 at 4:49 PM said...

hi mama sha...
sedeynye bace entry ni

Post a Comment