click here

Thursday, December 16, 2010

berus gigi ke berus lidah...hehehe

Posted by S.A.L.J.U sha at 8:56 PM
*
*
*

saje nak berkongsi ngan korang2 para ibu

agak2 nye sejak bermula bila korang mula berus gigi@berus gusi@berus lidah anak?


*
*
*

td g jusco terjumpe benda ni

bagus ni

sebelum ni mama start berus lidah mulut qaish sejak qaish mula makan solid food

tp pakai berus lembut silikon yg sarung kat jari tu
 
permulaan basuh mulut anak
td g jusco terjumpe la berus 3 jenis yg bersesuaian mengikut keadaan pembersihan mulut mengikut tahan umur dan pertumbihan gigi anak


 1. 6bulan ke atas

colour hijau tu.... mcm getah jer....tp ade bergerigi...so membersihkan lidah gusi sementara xde lg gigi
atau gigi br nak tumbuh


 3 jenis

blue :-  peringkat ke-2

getah lembut jgak....tp berbentuk seperti berus

10 bulan ke atas atau yg bersesuaian



peringkat ke-3 ...oren tu

mcm berus gigi budak biasa....

bile gigi dh sepenuhnye keluar......atau bersesuaian dengan nya.

ubat gigi sha guna yg pureen stawberry tu


*
*
*

mendidik anak rajin berus gigi

bangun pagi berus gigi

gigi putih berseri

;)








8 comments on "berus gigi ke berus lidah...hehehe"

mun on December 17, 2010 at 8:23 AM said...

huhu..mun tak penah pon terpikir nak berus lidah mirza...lps nie kenelah cari satu..praktikkan dari kecik

wan sujaihah on December 17, 2010 at 9:08 AM said...

he he ..dulu aku pun sibuk beli berus gg..last2 omey taknak...aku pakai kain..senang sikit..tp skang dah ok :)

Dayu on December 17, 2010 at 9:29 AM said...

tak penah lagi memberus mulut atau lidah Cha
nak kena buat gak ni
dah lah dia dah amik solids foods kan
tu lah kan
kena ajar anak gosok gigi dr awal

Dayu on December 17, 2010 at 9:32 AM said...

cha tak penah diberus lidah
kena gak buat ni
kena jaga kebershan mulut dia
dah lah dah amik solid foods kan

kena ajar dr awal ni

S.A.L.J.U on December 17, 2010 at 10:32 AM said...

mun & dayu>>>

jom...sha pun baru jer terjumpe yg ni..de 3 jenis peringkat..bagus
produk tollyjoy

sebelum ni pakai silikon berus yg masuk kan jari tu.
so far klu nak berus qaish bg sha masukkan jari kat mulut dia..so pusing2kan jari berus lidah gusi dia.

yg ni plak main pusingkan berus tu t berus tu clean la mulut anak.


wan>>>


pakai kain pun mudah jgak...kain napkin..mak sha de jgak ajar cara mcm tu klu anak liat nak guna berus..nangis ke.

Nrfadlh on December 17, 2010 at 1:56 PM said...

fad mmg ada terpikir nak ajar imaan berus gigi and bersihkan lidah tap tak start2 lg. dah beli teether yang ade berus tp belum cube lg. huhu.

mun on December 21, 2010 at 9:51 AM said...

sha....kamu di tag untuk join contest

S.A.L.J.U on December 21, 2010 at 10:29 AM said...

mun..

hehehe..mmg tuggu tag contest ni..tq mun.
jom join.

tggu balik uma t baru leh buat entry lengkat...kat opis xleh masuk pic. dh buat drf dh.
huhu

Post a Comment