click here

Wednesday, October 6, 2010

xcted ngan permulaan solid food qaish haiqal

Posted by S.A.L.J.U sha at 1:25 PM
*
*
*
ari ni qaish haiqal sudah 5 bulan 3mggu 3hari

so...dah nak melangkah masuk ke 6 bulan

6bulan............bulan yg dnanti nantikan

solid food

mmg la ade sesetengah mamamummy dah start solid food seawal mungkin

mama plak hanye memulakan solid food sekadar bg rasa sikit2 Cerelac letak dalam botol tu dr qaish umur 5bulan

tak berani nak awal sgt sbb qaish ni mudah sembelit

dr qaish 5bulan 2mggu aritu plak

mama dah start kacau Cerelac dlm mangkuk...bancuhan yg pekat sikit la

masa letak dalam botol takde plak sembelit

ni qaish makan pekat sikit Cerelac tu dah sembelit taik kambing poo poo nye

*
*
*

so mama rasa stop Cerelac

baik mama bancuh bubur nasi kisar ngan sayur2 segar drebus dan dkisar

nak memulakan solid food yg sebenar2nye 

bukan Cerelac yg hanye cedok dan bancuh ni memerlukan peralatan

sebulan lepas mama dah pk nak beli blender Phillip Avent + streamer tu
 
ohhh....idaman mama nak ready kan solid food qaish dengan mudah dan cepat
leh streamer dan terus blend

tp........

puas mencari kat online shop pun out of stock

round2 mall melaka ni pun xjumpe idaman hati

so semalam last pencarian

mama g jusco bandaraya...

masuk la Moms Care

Phillips Avent Blender+streamer tu masih xde...check stok pun xtahu bile ade balik

:(
akhirnye.....hati separuh bahagia merembat la Phillips Avent Blender mini 
 
 apehal pic dr hp ni sekerat ajer...ni nak kene baling anjing hp ni
 
greeeee~~~~
 
pagi td dah merasmikan blend puree carrot utk qaish nye bekalan
pic lupe snap.....dah lmbat nak g keje nye pasal

so next persediaan resepi solid food qaish yg mama belajar dr blog2 lain

mama buat insyaallah mama post siap gambar k

huhuuuu

hati bunga bunga...... xcted nak buat makanan qaish

qaish haiqal sile makan dengan selera dan membesar dengan sihat

poo poo bebaik tau mama bg sayur2 segar tu.....

nak buat puree apple

puree kurma

bubur nasi 

potato lenyek2 

oh....ape lg eh...byk benda leh belajar ni

hope qaish suke makan


*
*
*

pengalaman pertama bg qaish makan suap2 pakai sudu

ohhhh...sgt mencabar bile kaki tangan qaish tu tak duduk diam

org suap makan dia sama  nak suap jari jd makanan dia....hehehehe






4 comments on "xcted ngan permulaan solid food qaish haiqal"

Ummi on October 6, 2010 at 2:40 PM said...

selamat memasak ye..air tangan ibu adalah yang terbaekk!!!

ღnFashyaღ on October 6, 2010 at 3:41 PM said...

sha, beli buku wardina tu, mama saya lapar. Best buku tu, ade resipi untuk baby...

sha kene tag tau..tgk kat blog fashya..:)

littlehumblelynn on October 6, 2010 at 4:32 PM said...

just an advice..for starting pls try bubur nasi putih sahaja......tgk 4 hari..then start puree apple 4 hari jugak...begituler selanjutnya..ini utk mengelakkan alergy.for starting boleh try 1x sehari,gradually increase bila nampak dia dah start ok dgn solid..sekadar berkongsi pengalaman :)anyhow mesti excited tgk anak mamam ..

Dayu on October 7, 2010 at 9:55 AM said...

heheheh
teruja kan sediakan makanan anak
mcm2 nak buat
tp dah 3 ari tak sempat nak sediakan makanan untuk eisya
abah dia dah kata 'beli nestum je lah yang'
tp nak gak bagi fresh..homemade
tak nak dia makan nestum

Post a Comment